Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
tak jsem si tak říkala, že bych mohla pročistit pračku octem
Nikdy jsem to ale nedělala, tak jsem se jen chtěla zeptat, kam ten ocet lejete - do bubnu? (do přihrádky na prášek asi ne, že
). A jak velký množství - to tam vylijete celou láhev? A nalejete tam jen ocet a pračku zapnete naprázdno - na jakej program? Stačí třeba 30 minutovej? A děláte pak jednu pračku normálně s pracím práškem naprázdno nebo hned perete naostro? Jde mi o to, aby pak první várka prádla třebas nebyla od toho octu načichlá. A když jsme v tý údržbě - jak často vymejváte tu přihrádku na prášky? Já jí myla včera poprvý po roce
nějak jsem předtím neměla potřebu ![]()
Děkuju za odpovědi ![]()
Ahoj ![]()
Taky čistím pračku octem. Vezmu lahev octa, naleju do bubnu pračky. Já přidávám ještě sodu (hrubozrnná na praní), jednu odměrku (tu co bývá u pracích prášků). Pak zapnu pračku na vyvářku a je to. Pračku už pak normálně používám, peru naostro. Ocet používám místo aviváže, a prádlo načichlé nemám. Přihrádku na prášek vymejvám když se mi zdá špinavá ![]()
Proženu pračku na prázdno vyvářkou (možná by stačil i kratší program, ale zase nedělám to každý týden, takže mi to nijak nevadí to udělat „pořádně“), ocet naleju do všech zásobníků
, hned po „čištění“ peru normální prádlo a nestalo se mi, že by načichlo. A octa dám klidně půl flašky.
Přihrádku čistím taky asi tak jednou za rok
, ale je to tím, že prášek sypu rovnou do bubnu (tak nějak mám pocit, že líp vypere) a nepoužívám aviváž, která by mi špinila druhý zásobník.
No ja bych dala na vyvarku,tech 90stupnu,asi ne tak kratky program..
Ale vim ze holky nekde psaly,ze je lepsi kyselina citronova…? ![]()
Mmch ja to teda jeste nedelala,ale v obchodech je vice druhu octu,tak me vzdy zajimalo ktery…lihovy,jablecny,vinny.....?
Taminka píše:
No ja bych dala na vyvarku,tech 90stupnu,asi ne tak kratky program..
Ale vim ze holky nekde psaly,ze je lepsi kyselina citronova…?
Mmch ja to teda jeste nedelala,ale v obchodech je vice druhu octu,tak me vzdy zajimalo ktery…lihovy,jablecny,vinny.....?
Pravdou je, že na rychlovarku a jiné povrchy používám právě kys. citronovou a funguje na šutr líp než ocet, ale nemám představu, kolik bych jí musela nasypat do pračky, tak jsem to zatím nezkusila ![]()
já teda ocet nepoužívám, dám pračku se spešl práškem naprázdno a to stačí ![]()
zrovna dneska jsem zkoušela jak mi kyselina citronová pomůže s vodním kamenem (hrůza, bydlíme sotva 2 měsíce a všude je vodní kámen, je tu dost tvrdá voda), na čištění veškerého nerezu a tak mi stačilo tak půl lžičky, ale podle mě když tam nasypeš ten pytlík co prodávají (asi 200g nebo kolik to má, stál do 5 korun), tak nic nezkazíš a bude to stačit ![]()
a jo, ono se to musí vyvařit
tak já tam tedy naleju celou flašku octa (asi taky lihovýho, to bude určitě ten nejobyčejnější, žádnej spešl) a zapnu na 90 stupnů
děkuju vám holky.
Jinak varnou konvici taky vyvařuju kyselinou citronovou, ale to jen proto, že ocet nemám ráda a jsem takovej rypák, že bych ho pak z tý konvice cejtila ![]()
katule.cos píše:
a Monny - jakej spešl prášek tam sypeš?
SA8 od Amway.. a to kolikrát koukám co to z tý pračky teče za s.ačky
![]()
Ne, žádnej spešl ocet na to není. Taky ho používám, ale do klasickýho praní, jak už tu zaznělo. Jediný, co mi na tom nesedí je to, že lihovej ocet obsahuje i barvivo - karamel. S prádlem to ale nic zatím neudělalo:-)
Liju vsude kam se da dam 90stupnovy program..
Mam dotaz jak cistite rychlovarku?
meduzza píše:kattkka píše:
Mam dotaz jak cistite rychlovarku?Tu čistím octem, nechám to několikrát vyvařit, ale je nutné hodně větrat, aby to člověk nedýchal
S tou pračkou a octem mám strach ho tam nalít, v návodu na pračku bylo výslovně napsáno, aby se octem nečistila.
. Jak dlouho tak tu pračku čistíte?Nevyžralo to někomu z vás nějakou část pračky?
Jak si vzpomenu.nemam tvrdou vodu tak zhruba jednou za pul roku.Nevyzralo aspon o tom nevim.
Ze by dalsi tah jak vytahnout z lidi penize??nevim co by to mu ohl ocet udelat.Kor takova troska na tolik vody.