Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
byron píše:
Ted tu probíhá diskuze Pár dotazůa maminka se tam ptá, kdy posazovat na nočník, že malého občas posadí, je mu deset měsíců
, což prostě nepochopím, z více důvodů a opravdu jsme na to alergická, takhle brzo posazovat chudáka dítě.....Mohl by se mě někdo zkusit zeptat, jestli svou dceru roční posazuju na nočník…No a jsou snad proto špatné nočníky? Vždyt se dětem páteř ničí stejně jako u nesprávně používaného chodítka, navíc jsou ještě be stresu na nočníku, když je ambiciozní matka nutím portože sousedovic Tomášek chodí na nočník už od osmi měsíců…
jj,souhlasím.
To samé diskuse o přetáčení.
s tim nočníkem s tebou souhlasim. Já měla první dítě kluka 4,75 a 55 cm.Byl to takový lenoch a na doporučení kamarádek jsme mu tenkrát pořídili chodítko, já ho do něj dala,a nic.Jen v něm koukal. Doktorka nám tenkrát řekla, že pohyb v chodítku nemá s chůzí nic společnýho a že si malej začne chodit až se JEMU bude chtít. Vždyť je to i vidět-dítě je tam jakoby zavěšený něco mezi sedem a stojem a šourá všelijak nohy. Ale každopádně pokud má někdo chodítko na chviličku,tak dobrý.Ale ty matky co tam nechají dítě celej den
![]()
Majda se v pěti měsících otočila na břicho, v sedmi začala se plazit a pak až v deseti celkem rychle po sobě začala lézt po čtyřech, sedla si i začala stoupat. A pak po roce chodila už sama i v prostoru.
Já byla i ráda, aspoň byla už o něco málo „chytřejší“ než dítko, co se postaví v 7mi měsících a pak padá naprosto šíleně většinou, to já neznala. (Ale jasně je všechno individuální a pokud se někomu takhle brzo mimčo začne stavět, tak ho nepřilepí k podlaze, že…)
Vím, že je to 10 let stará diskuze, ale chci ji obnovit… aktuálně řeším to samé, dcera bude mít za pár dní 6m, když jí byly 4 měsíce a kousek tak se otočila na bříško, tak jsem jásala, že bude šikovná, ale už cca měsíc dělá pořád to stejné, druhé vzpřímení, občas letadlo (to už trochu mizí), otáčí se dokola a přetáčí se na břicho… Víc ani ťuk… Ve skupině matek stejnĕ starých dĕtí dávají videa, jak už ty dĕti plazí, a dneska dala jedna jak jí už leze… Moc se za to stydím ale rozbrečela jsem se
Prostě je mi lito, že to není ta moje… Každý den jsem s ní a čekám nějaký pokrok a nic.
Hroznĕ mĕ to ubíjí… Co s tím mám dělat? Jak to vydržet?
Anonym, nejsem už nejmladší a mam první dítĕ.. a stydím se ![]()
Je normální, že v 8,5 měsících neleze a ještě normálnější, že nesedí
Neřekla bych tomu zastavený vývoj. Možná se u něj vyvíjí něco jiného, co není tak patrné - řeč, jemná motorika apod.
@Anonymní píše:
Vím, že je to 10 let stará diskuze, ale chci ji obnovit… aktuálně řeším to samé, dcera bude mít za pár dní 6m, když jí byly 4 měsíce a kousek tak se otočila na bříško, tak jsem jásala, že bude šikovná, ale už cca měsíc dělá pořád to stejné, druhé vzpřímení, občas letadlo (to už trochu mizí), otáčí se dokola a přetáčí se na břicho… Víc ani ťuk… Ve skupině matek stejnĕ starých dĕtí dávají videa, jak už ty dĕti plazí, a dneska dala jedna jak jí už leze… Moc se za to stydím ale rozbrečela jsem se![]()
Prostě je mi lito, že to není ta moje… Každý den jsem s ní a čekám nějaký pokrok a nic.
Anonym, nejsem už nejmladší a mam první dítĕ.. a stydím se
Děti průměrně lezou v 8 měsících. Tvoje dělá úplně všechno, tak jak má. Takže jásej, ano, je šikovná, máš zdravé dítě.
Příspěvek upraven 31.08.21 v 19:41
@Anonymní píše:
Vím, že je to 10 let stará diskuze, ale chci ji obnovit… aktuálně řeším to samé, dcera bude mít za pár dní 6m, když jí byly 4 měsíce a kousek tak se otočila na bříško, tak jsem jásala, že bude šikovná, ale už cca měsíc dělá pořád to stejné, druhé vzpřímení, občas letadlo (to už trochu mizí), otáčí se dokola a přetáčí se na břicho… Víc ani ťuk… Ve skupině matek stejnĕ starých dĕtí dávají videa, jak už ty dĕti plazí, a dneska dala jedna jak jí už leze… Moc se za to stydím ale rozbrečela jsem se![]()
Anonym, nejsem už nejmladší a mam první dítĕ.. a stydím se
Jestli se ti něco nezdá, zajdi s malou k fyzioterapeutovi
Každé dítě je jiné a nemá cenu srovnávat moje mamka taky byla nešťastná že nelezu..pry sem ani moc nesedela…a pak ejhle..v 10mesicich sem najednou rovnou chodila ( lezení asi bylo moc pomalý
)
Absolutně nic si z toho nedělej! Každý dítě je jiný. Tuhle fázi moje 3 deti prožívaly každé jinak. Jedno se plazilo už ve 4 měsících, chodilo v 10. měsíci, ale mluvit začlo až okolo 4 let. Druhé vůbec nic a v 7. měsíci chodilo okolo nábytku
, ukecanej od roka až hrůza, a třetí to má tak nějak mezi, vše dělalo podle tabulek a chodit začala okolo roka. Prostě každý děcko je jiný a má jiný priority, nejspíš podle povahy.
Hlavně, prosím tě, nepropadej tady té mateřské pseudosoutěži. Protože to není soutěž. A taky není žádná úměra v tom, že když se dítě plazí v 5m, je šikovnější než jiné a bude mít červený diplom z astrofyziky. Tvoje holčička nemá ani 6 m a na plazení i lezení má ještě hromadu času. Užívej si ten čas. Pak už se nezastavíš
Nesrovnávej, netlač na výkon, užívejte si společné přítomné okamžiky.
Naše malá se v pěti a půl měsících teprve přetočila na bříško. V necelých 7 měsících si pak sedla, začala lézt. S fyzioterapeuty bych to nepřeháněla. Oni to v dnešní době totiž určitě přehání.
@Whitedog to zhrnula uplne krasne
Vobec sa nestresuj tym, co robia ine deti, tvoja dcerka je velmi sikovna.
Psala jsem tento anonymní příspěvek ze srpna loňského roku… tak hlásím, že vývoj probĕhl tak jak mĕl a holčička už chodí ![]()
Moje princezna 8,5 měsíce a žádné pokroky to co by měla umět neleze nesedí Dr mi včera řekla že jsem jí zastavila vývoj moje otázka zní lze vůbec zastavit vývoj? Váží necelých 7 kg a přibrat nám nejde je to vážně moje chyba?
@Lucka479 A co ti řekla žes TY udělala, žes jí zastavila vývoj ![]()