Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky holky, jak u vás vypadala 1. doba porodní pri vyvolání?? myslím organizaci, vyšetření, rychlost, bolesti?? ![]()
To je u každého jinak. Já jsem druhý porod měla vyvolávaný, protože jsem přenášelo o týden. Nástup jsem měla ráno v 8 hod., zavedli mi prášek, kolem poledne stále nic, zavedli druhý, odpoledne stále nic, navečer jako poslední šanci na otevření mi dali epidural, pak se čekalo a před 10 večer už to nevydrželi a s tím, že ho ze mne dostanou stůj co stůj mi sestra tlačila na břicho, na povel (neboť jsem po epiduralu necítila stahy) jsem tlačila a malý byl na světě. Nechtěl ven, protože měl okolo krku 4× omotanou pupeční šňůru. Doktroři z toho nejdříve byli překvapení, ale pak už jsme se jen smáli, že je venku zima a tak si malý udělal šálku
Musím říct, že mi to uteklo jen díky tomu, že jsem tam měla manžela a tak jsme si povídali.
Ahoj,
no u mě ta nejhorší varianta ![]()
V pátek nástup, sepsání papírů, monitor, utz, první tableta 9.00 - pak nastoupily bolesti.Odpoledne druhá tableta a večer konstatování, že nic moc pokrok.Píchly uklidňovačku a i přesto bolesti jak prase celou noc.Monitory střídali s poslechem mimča, kontroly průběžné.
Druhý den ráno tableta, bolesti ihned jak prase.Snažili se pak píchnout vodu.Nešlo jim to, vzali mě na vyšetřovnu, konstatovali, že mi asi už praskla(nic nevím, ani ta pověstná louže nebyla).Malej měl pak pěkně zdrapanou hlavu, jak mu jí napichovali místo tý vody ![]()
Křížový bolesti pokračovaly hezky celej den jedna za druhou.
Žádná sprcha na to nepomohla.Pak kolem tušim čtvrtý odpoledne mi bylo sděleno, že bych si měla dát epidurál, abych se otevřela, nebo že se budu kroutit ještě pár dní.Já ho nechtěla, ale nakonec jsem ho dala.NO, po hodině mi ho konečně napíchli - nemohli se trefit.Zážitek sám o sobě.
![]()
Pak mi zabral, zkontrolovali mě a že prý se může nasadit oxitocin. Na to děloha ani ťuk, ale malýmu začaly padat ozvy, takže akutní císař.
Takhle to bylo u mě, každej je jinej, někdo si vyvolání chválí, jaký je to fofr.
Největší opora - můj muž, moc pomohl, ani neví jak. ![]()
Doktorum jsem řikala, že mám dlouhé cykly a že je ještě čas, ale že prý né - a tak to dopadá, když se vrtaj, kde se ještě nic dít nemá.Na to, že měl být chlapeček dva týdny po termínu, měl jen 3230g.V termínu by neměl ani tři kila.Po operaci mi doktor přišel říci, že mi to nejspíš špatně spočetli, že viděl dítko a přenošený se mu nezdálo.
Dík za téma - ode dneška mě začíná obzvláště zajímat ![]()
Jsem z toho docela nervózní, hodně holek píše že vyvolávaný porod je rychlejší ale více bolestivější. ![]()
Určitě záleží na každé, každá jsme jiná, ale já se tak nějak začínám už obávat toho vyvolávání. Jak dlouho mě můžou nechat přenášet?
Ahojky!
Zkusím si povzpomínat.
V 5h ráno nástup do porodnice, kontrolní monitor, pak nás odvedli na porodní pokoj - já pak šla za PA a ta mi dala klystýr. Po 6h vyšetření Mudr, aby zjistila, jak jsou porodní cesty připravené a dle toho zavedla 1/4 tabletky. PA nám doporučila napustit vanu. Cca po 30 min od podání tabletky napojení na monitor, zda už se objevují nějaké kontrakce. Kolem 8:30 mi Mudr píchla vodu a já se mohla opět naložit do vany. O hodinu později přišla PA, napojila na chvíli na monitor kvůli síle kontrakcí. Cca v 10h mě napíchla na oxytocin, zavedla ještě jakejsi čípek na změkčení hráze a odešla. Po 30min přišla zkontrovat stav a nachystat věci pro Mudr. Za 20 min byl malej na 2 zatlačení na světě ![]()
Ve čtvrtek v 7:00 první tableta do půl hodiny kontrakce po 3 minutách, monitory…neotvírala jsem se, takže večer píchli uklidňovák, který uklidnil maximálně tak sestřičku co mi ho píchala - pro mě žádnej účinek. Takže noc strávená ve sprše či chozením po chodbě…
pátek v 7:00 druhá tableta kontrakce jedna za druhou, přestávku si skoro neuvědomuju, bolest strašná, opět monitory - následuje hysterická scén, že už to nevydržím - tím se mě zbavují a odcházím na porodní sál ![]()
byla jsem na rizikovém oddělení dva týdny před termínem porodu.
Nejdřív teda přípravna: klystýr, sprcha, pak porodní box, tam ještě nějakou tu hodinu trpím jak blázen a posléze si žádám o okamžitý epidurál ![]()
Zavedení necítím, účinek úžasný, jsem bez kontrakcí.
Po dalších cca dvou hodinách čekání než se otevřu, v 15:18 rodím 4kg dítě na cca 9 zatlačení
![]()
Příspěvek upraven 12.08.10 v 09:38
Je to fakt u každé jiný… Mě porod vyvolávali 3 týdny před termínem ze zdravotních důvodu.Tělo nebylo vůbec připravený,byla jsem zavřená,hlavička vysoko…
zavedli tabletku,jeden den nic.Druhý den další v 8h ráno.Kolem 11h jsem začala trošinku prodýchávat… ve 13h mi píchli vodu, a ve 16 byl malej venku.Mezi tím to vypadalo teda na císaře,protože padaly ozvy a já se neotvírala.dali mi 3kapačky čehosi na otvírání.Ale pak to začalo pořádně,tělo tě nezklame!Nakonec kyslík.
Když se ted ohlédnu zpátky,byl to ale můj nejlepší porod.
Ahojky.Já jsem měla vyvolávaný porod před 3 týdny a radím ti,ať si dáš epidurál.Při vyvolávaném porodu máš bolesti celou dobu,takže nemáš kdy spočnout.Já jsem měla to štěstí,že jsem porodila za 3 hodiny,takže jsem epidurál nestihla,ale paní co rodila zároveň semnou (taky vyvolávaný) rodila 15 hodin a bez epidurálu říkala že by to nezvládla.Nechci tě strašit-jen poradit,co bych udělala já.Přeju hodně štěstíčka ![]()
Ahojky,
po 11 dnech přenášení jsem nastoupila ráno do porodnice. Sepsali jsme nějaký papíry, vyšetřili mě, udělali monitor a pak asi hodinu oxytocinový test. Zbytek dne nic až potom večer mi udělali Hamiltona a ve 21h. jsem dostala tabletu na vyvolání. O půlnoci začali kontrakce, takže to zabralo docela rychle. Takhle jsem musela vydržet až do rána, kdy konečně přišel doktor, zkouknul mě a odvedli mě na porodní box. Potom už klasika. Od prvních kontrakci trval porod 15 hodin, bolesti byli hodně velký, což tvrdili i dr. a PA podle monitoru. Vyvolávání není nic hezkýho a snad se mi to příště vyhne
.
Klarika píše:
Ahojky.Já jsem měla vyvolávaný porod před 3 týdny a radím ti,ať si dáš epidurál.Při vyvolávaném porodu máš bolesti celou dobu,takže nemáš kdy spočnout.Já jsem měla to štěstí,že jsem porodila za 3 hodiny,takže jsem epidurál nestihla,ale paní co rodila zároveň semnou (taky vyvolávaný) rodila 15 hodin a bez epidurálu říkala že by to nezvládla.Nechci tě strašit-jen poradit,co bych udělala já.Přeju hodně štěstíčka
Jo to je fakt, je to pak už jedna velká kontrakce, která nekončí
, ale epidurálu jsem se bála jako čert kříže
, takže jsem to musela vydržet.
Pondělí ráno 1. tableta - do hodinky nástup kontrakcí po 3 minutách, celkem silné (monitor vypadal jak horská dráha), ale neotevírala jsem se. Večer odeznělo. Úterý ráno 2. tableta - opět nástup bolestí, ale už ne kontrakce, jen prostě šílený tlaky do beder, třísel, konečníku atd.atd., sotva jsem dejchala
Do večera bohužel žádnej pokrok, přes noc pokračovaly bolesti, ale dalo se to vydržet.
Středa ráno 3. tableta - opět nástup bolestí a kontrakcí po 3 minutách, ve 13h praskla voda a do hodinky po tom přišly vcelku nevydržitelný bolesti, ale vůbec jsem nebyla otevřená
… bohužel jsem furt musela být na tom svém pokoji na obyč posteli, bez manžela, bez míče a dalších pomůcek - občas chodila PA poslouchat mimčo naslouchátkem (nemohla pochopit, že OPRAVDU si nedokážu lehnout na záda a natahnout nohy
) … když mě pak jednou nenašla v posteli a hledala mě - já chcípala na všech čtyřech na podlaze ve sprše, tak mě seřvala … jsem jen zakníkla, že už se to nedá vydržet, tak mě smykem za ruce tahla na kozu, kde pan doktor
vyvalil oči a zařval „rodíméééé“, to bylo 17h, a do 18h už byl synáček na světě.
Nemám srovnání s nevyvolávaným porodem, ale tohle bylo jakože 3 dni v podstatě nic a pak ta 1. doba porodní trvala teda 3 hodiny, ale hodně intenzivně - prostě se to tělo musí honem honem otevřít … co by asi u přirozenýho nevyvolávanýho produ trvalo třeba šest sedm hodin, tak u vyvolávanýho to musíš „stihnout“ za třeba dvě hoďky - takže to otevírání JE asi bolestivější.
Na druhou stranu jsem byla ráda, že to byly fakt jen 3-4 hodiny, nedokážu si představit, že bych tam takhle šílela třeba 6, 7 či více hodin.
Když vyvolávají porod tabletou do čípku, tak nezačneš rodit hned, může to trvat několik dní, než přijde skutečná 1. doba porodní - to mi utvrzovaly i sestřičky (když mi zavedli tabletu, tak jsem už chtěla volat manželovi, ať přijede k porodu
, tak mě jako uťaly, že to může ještě klidně tři dni trvat
), bohužel těch několik dní už může být s bolestma, který jsou ale oproti těm skutečným bolestem v 1. době porodní nesrovnatelně menší, naopak potom v tej 1. době porodní jsou ty bolesti asi o to intenzivnější, jak se to tělo rozjede.
Držim palce, ať to máš rychlý a hlavně ať jste oba/obě zdravý.
každá to máme určitě jinak…já po vyvolání do 6ti hodin porodila.
do porodky jsem přijela s podezřením na únik plodovky a bylo to jen prosakování z důvodu naléhání hlavičky, ale shodli se, že mě domů už nepošlou, že mi to raději vyvolají.
nejprve prohlídka rukama a to už bylo bolestivé (tekla mi pak krev),monitor,příprava a pak zobnutí tabletky po půl hodině jsem začala prodýchávat první silnější kontrakce, ale pořád to nebylo bolestivé o hodinu později mi píchli vodu a to už pak jeli kontrakce po 3min a v celku bolestivé.při tom mi píchla 2× oxytocin.Do píchnutí vody to byla brnkačka,od té doby do 5ti hodin bylo mimčo venku.
možná by mě zajímalo, jak by to probíhalo bez vyvolání ![]()
Tak já měla vyvolávaný teď u druhého kvůli špatným jaterním testům.Ve čtvrtek jsem šla normálně na kontrolu do porodnice i se starším synkem a dr. na mě:" Jéé vy tu máte dítě..my si vás tu ale musíme nechat"
No docela šok..No takže jsem obvolávala přítele a mámu,aby Matýska odvezli domů a přivezli mi věci..Pak mě odvedli na pokoj,znovu nabrali krev,s tím ,že se s vyvoláním uvidí podle toho jak ta krev dopadne. (Papíry apod. už jsem měla sepsané,protože jsem tam předtím ještě jednou ležela)..
Druhý den ráno - v pátek - mě vyšetřili,po chvíli přišel dr. s tím,že testy hodně stouply a že teda zavedeme tabletu a uvidíme,jak se to rozjede nebo nerozjede,ale že těhotenství musíme každopádně ukončit a kdyby se nepodařilo vyvolat,tak se udělá císař.
Vyvolat se podařilo, po tabletě jsem musela půl hodiny ležet a chviličku po jejím zavedení jsem začala mít bolesti,zatím slabé,ale pravidelné po 4 min. ..Po necelé hodině už byly po 2min…Mezitím mě ještě poslali na utz kvůli odhadu váhy (prý 3100g)..
Bolesti byly celou dobu po 2min,natáčeli mi monitor,kontrolovali jestli se otvírám..No asi kolem paté,půl šesté jsem byla otevřená na 4cm ,ale malý ještě vysoko..Tak jsem si zašla do sprchy,kde jsem byla asi půl hodiny
..A když jsem vylezla,tak mávám na sestřičku,že bolesti už jsou takové zvláštní
..No koukla a říká: " Ježiš,zabalit věci už nestíháte,rychle letíme dolu na sál"..No tak jsem si zase zaběhala (u prvního taky tak) ..a na sále byl na tři zatlačení venku..maličkej drobínek (2590g) ![]()
Při běhu po schodech mi psal ještě přítel jestli už má jet k porodu,tak jsem se musela smát a za pět min při šití jsem mu psala,že už nestíhá ![]()
Jééé, já už si to sice přesně nepamatuju - pravda je to už dlouho co se Karolínka narodila
![]()
Ráno jsem jela do porodky, nástup jsem měla v 6:30, sepsali papíry, natočili monito, udělali vyšetření, dali klystýr, sprcha (pořádí už nevím
) … tabletu mi zavedli v 7:30 v porodním boxu, dali mě na monitor a PA pořád pobíhala, protožea tam měla ještě nějaký dlouhý porod.
Kontrolovat mě chodila málo, ale mě to bylo jedno, protože jsem měla šílené kontrakce a tak jsem lítala na WC a do sprchy kde mi asi praskla i voda. Až paní porodila tak si na mě udělala PA čas a přišla se mě zeptat jestli se už něco děje a já jsem jí říkala, že mám časté kontrakce tak se mě ptala jak často a já jsem jíříkala, že snad pořád (měřit jsem fakt nestíhala) a tak se PA začala smát a říká mi: „No, tak se na to podíváme“ a než jsem vylezla na lehátko tak už jen volala „Rodíme“ a přesně za 2 hodiny od zavedení tablety se malá narodila - porod byl bolestivý, ale byla to taková rychlovka, že manžel nestih ani přijet ![]()
Já jsem se taky bála,protože se říká,že při epidurálu nepoznáš kdy máš tlačit a budou muset použít kleště.Já nevím,jak vy,ale já jsem při tlačení vůbec nevěděla,kdy mám kontrakce a když mi doktor řekl tlačte,až budete mít kontrakce,tak jsem si vždycky vymyslela,že je mám ,abych už to měla za sebou Navíc ta s epidurálem mi říkala,že kontrakce vůbec necítila a o kleštích doktor neřekl ani slovo.