Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
mne vyvolavali prvy aj druhy porod, pred 18 rokmi a pred 4 mesiacmi… ten prvy porod bol otrasny, hned o 8.00 mi pustili vodu a dali kapacku a ja som sa skrucala 10 hodin v minutovych kontrakciach, aj som im par krat omdlela..... je jasne ze som nechcela uz rodit, ale stalo sa po 18 rokoch a znovu mi isli vyvolavat...... ja som jacala ze nejdem do nemocnice ze nechcem a manzel ma skoro nasilu dotlacil do auta… ale porod bol bezbolestny… rano o 7.30 vypisali paiere, prezliekli ma a ulozili na porodnu salu a a o 8.00 dali prvu tabletu… nic sa nedialo, nic som necitila..... tak som sa mala prechadzat… nudila som sa… o 11.00 doktor natocil monitor a ze kontrakcie su slabe… ze da este tabletu… tak dali… a nic sa nedialo… proste som si sadla na chodbu a citala som si casopisy co mi manzel doniesol…sem tam prisla kontrakcia..... ale bola taka velmi prijemna ako keby mi dal niekto pusu ma maternicu… bolo mi jasne ze ked pride o 15.30 doktor na kontrolu ze mi to zastavia… na prekvapko, doktor skonstatoval ze sa fajn otvaram a ze mi pichne plodovu vodu a ze mam zavolat manzela… tak prisiel, pustili plodovku a napichli infuzku… monitir mi dali taky co sa pripevnuje na hlavu babenka takze som mohla chodit okolo postele aj sa veselo tocit na posteli...... asi pol hodinu sa nic nedialo… a potom prisli asi 3 tak bolestive kontrakcie, ze som si hned spomenula na prvy porod, lenze to uz prisla dobra vila s epiduralo, napichli mi ho asi za 30 sekund, na prvy sup, bezbolestne a za chvilu sa mi do noh rozlial pocit tepla a bolo mi fajn, kontrakcie som citila… ale bolest ani nie, je to ako keby vam trhali zub, smatranie a tah a tlak citite ale bolest nie… bolo to celkom zaujimave, ale stebotala som s manzelom… a o 19.50 prisiel doktor a nasiel ma spat, posadenu pri posteli s hlavou ulozenou na porodnom stole… zobudila som sa na to ako nadaval manzelovi ze co ma nechal zaspat a ze ako mozem spat a ci nemam tlaky a tak… ja som este v polospanku vyliezla na postel a doktor ze branka je otvorena a ide sa tlacit… tak som 9× potlacila a malinka s 4060 g a 53 cm bola na svete....... panbozko ma odmenil za tu hrozu spred 18 rokov… ![]()