Soud nestanovil alimenty, musí otec platit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5508
27.4.15 17:23
@pavla_adam píše:
@canaglia technická poznámka - jak může ucházet mzda někomu, kdo je na pracáku? Resp. nezaměstnaný? Kdyby ten otec nebyl nezaměstnaný, asi by nepečoval 1/3 času, že? Takže mu neuchází vůbec nic.

A nebo naopak, je nezaměstnaný, protože s třetinou péče o malé dítě se chlapovi zaměstnavatelé vysmějou.

@sagina píše:
@canaglia no, ty jsi přišel s tím, že se jednoduše bude pracovat na zkrácený úvazek :nevim: oproti tomu já jsem přesvědčená, že třetinová péče se dá pořešit i s plným úvazkem, pokud v tom jsou i víkendy. ale pokud ty myslíš, že třetinový úvazek není problém, tak ať si vezme dva třetinové a má vystaráno, ne? :nevim:

No třetinová péče znamená třeba víkend, k tomu 3 všední dny a 2 noci za 14 dní. To vyžaduje 70%-80% úvazek. A problém je ještě jinde, a to v soudech. Měl jsem případ, kdy otec vysoudil 25% střídavé péče a soudkyně mu to plácla do všedních dnů, ačkoliv pracoval a matka byla na RD. Přitom mu mohla dát 2 víkendy prodloužené o den a jeden víkend normální (ztráta 2 pracovních dnů v měsíci). Jenže to by musela používat mozek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
27.4.15 17:52

@canaglia no, to jenom potvrzuje to, co si myslím - střídavá péče by měla být tam, kde jsou rodiče schopni se dohodnout, jinak jsou z toho spíš problémy, než užitek :nevim: pokud otec nemá ke střídavé péči podmínky, proč se o ni dere? pokud chtěl víkendy, proč se tedy nedohodli na svěření dítěte do péče matky, a dítě neměl klasicky o víkendech (třeba prodloužených) plus nějaké to odpoledne v týdnu?

edit: jinak tedy jsou povolání, kde se pracuje i o víkendech a třeba já zrovna bych dala plný úvazek a k tomu třetinovou péči zcela bez problémů. můj ex taky, kdyby chtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
27.4.15 19:36

Doufám, že už bylo vyvráceno, že dokud nejsou soudně stanoveny alimenty, že by otec nemusel platit. To je hloupost, poslechni paní z OSPOD a zajdi na PČR. POlicie si výši alimentů posoudí jako předběžnou otázku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
27.4.15 19:45
@sagina píše:
@canaglia no, to jenom potvrzuje to, co si myslím - střídavá péče by měla být tam, kde jsou rodiče schopni se dohodnout, jinak jsou z toho spíš problémy, než užitek :nevim: pokud otec nemá ke střídavé péči podmínky, proč se o ni dere? pokud chtěl víkendy, proč se tedy nedohodli na svěření dítěte do péče matky, a dítě neměl klasicky o víkendech (třeba prodloužených) plus nějaké to odpoledne v týdnu?edit: jinak tedy jsou povolání, kde se pracuje i o víkendech a třeba já zrovna bych dala plný úvazek a k tomu třetinovou péči zcela bez problémů. můj ex taky, kdyby chtěl.

Taky to nepochopím, proč tak stál o střídavou péči.

• Citovat
  • Upravit
7904
27.4.15 19:59

@canaglia tak to je opravdu výhra pro to dítě - máma na rodičáku, otec nezaměstnaný. Jistě by se to dalo uspořádat i tak, aby aspoň jeden pracoval. Primární otázka by zde neměla být, jak si rozdělí tu almužnu z rodičovského příspěvku, ale spíš jak zajistit celkový vyšší příjem. Pochybuju, že někdo rezignuje na svůj pracovní rozvoj proto, aby se mohl z 1/3 starat o dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
27.4.15 20:20
@sagina píše:
@canaglia no, to jenom potvrzuje to, co si myslím - střídavá péče by měla být tam, kde jsou rodiče schopni se dohodnout, jinak jsou z toho spíš problémy, než užitek :nevim: pokud otec nemá ke střídavé péči podmínky, proč se o ni dere? pokud chtěl víkendy, proč se tedy nedohodli na svěření dítěte do péče matky, a dítě neměl klasicky o víkendech (třeba prodloužených) plus nějaké to odpoledne v týdnu?edit: jinak tedy jsou povolání, kde se pracuje i o víkendech a třeba já zrovna bych dala plný úvazek a k tomu třetinovou péči zcela bez problémů. můj ex taky, kdyby chtěl.

Ale on měl podmínky pro střídavou péči. A proč se nedohodli na svěření do péče otce - nebyl důvod zrušit dítěti právo na péči obou rodičů.

@El-Brno píše:
Doufám, že už bylo vyvráceno, že dokud nejsou soudně stanoveny alimenty, že by otec nemusel platit. To je hloupost, poslechni paní z OSPOD a zajdi na PČR. POlicie si výši alimentů posoudí jako předběžnou otázku.

No takhle to není, Policie nic řešit nebude. Pokud chce výživné před rozsudkem, musí podat návrh na předběžnou úpravu na soud.

@Kobea píše:
Taky to nepochopím, proč tak stál o střídavou péči.

On nestál o střídavou péči. On stál o to, aby nikdo nezasahoval do práv jeho ani dítěte. A to lze jedině právní formou střídavé péče.

@kacz píše:
@canaglia tak to je opravdu výhra pro to dítě - máma na rodičáku, otec nezaměstnaný. Jistě by se to dalo uspořádat i tak, aby aspoň jeden pracoval. Primární otázka by zde neměla být, jak si rozdělí tu almužnu z rodičovského příspěvku, ale spíš jak zajistit celkový vyšší příjem. Pochybuju, že někdo rezignuje na svůj pracovní rozvoj proto, aby se mohl z 1/3 starat o dítě.

Maminka evidentně taky chtěla být na rodičáku. Tatínek taky. Maminka taky nechtěla jít pracovat a nechat tatínka na rodičáku - pořád na to holky koukáte strašně jednostranně.
Já přišel o polovinu příjmů, abych se mohl starat o děti. Ale nepřišel jsem o povinnost platit alimenty, jako bych měl původní příjem… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.15 20:27

Ještě že jsou rodiče, co jsou i po rozchodu schopni domluvy…
Jsem bez chlapa cca půl roku…strašně mi ublížil…
ale máme dítě…a nebudu řešit třetiny, šestiny ani poloviny…prostě jsme lidi a jde jen to toho prcka ted
Máš volno???fajn, přijed, vezmi si ho, užijte si den…
Nemáš volno?? nevadí, přijedeš zítra…
Už tak to dítě má zmatek a ponese si to do konce života
Fakt mu to nehodláme stěžovat tahanicema, kdo ho má o hodinu dýl…
A když potřebuje boty, koupí je ten, kdo má zrovna v peněžence peníze…a další zaplatí obědy ve školce…
 AAA

• Citovat
  • Upravit
5508
27.4.15 20:54
@Anonymní píše:
Ještě že jsou rodiče, co jsou i po rozchodu schopni domluvy…
Jsem bez chlapa cca půl roku…strašně mi ublížil…
ale máme dítě…a nebudu řešit třetiny, šestiny ani poloviny…prostě jsme lidi a jde jen to toho prcka ted
Máš volno???fajn, přijed, vezmi si ho, užijte si den…
Nemáš volno?? nevadí, přijedeš zítra…
Už tak to dítě má zmatek a ponese si to do konce života
Fakt mu to nehodláme stěžovat tahanicema, kdo ho má o hodinu dýl…
A když potřebuje boty, koupí je ten, kdo má zrovna v peněžence peníze…a další zaplatí obědy ve školce…
AAA

Ne vždy to jde, pak je třeba tu polovinu, třetinu, šestinu péče nastavit. A stačí jeden z těch dvou, aby to nefungovalo.
Víš, když ti druhý rodič odměří třeba 15 hodin měsíčně, pak se i o tu hodinu serveš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.15 20:59

@canaglia nene neservu…
aby bylo dítko v pohodě, musíme být my 2 v pohodě…
a servat se o hodinu???
když má ex víc pracovního volna, je jasný, že bude to volno trávit s dítětem, protože on sám chce
a pokud další týden má volna méně, budu toho času s dítkem mít víc já…
Jsme dospělí…dohodneme se…jde nám totiž o to dítě…a ne o chlapa ego a nebo mou ublíženou duši
 AAA

• Citovat
  • Upravit
5476
27.4.15 20:59

@canaglia A proč by to neměla PČR řešit? Trestný čin je definován tak, že trestné je neplnění zákonné povinnosti výživovat dítě déle než 4 měsíce. Ne, že alimenty musí být stanoveny soudně. Povinnost výživovat dítě je ze zákona, bez ohledu na to, zda soud alimenty stanovil. Platit se prostě musí. Samozřejmě exekutor potřebuje exekuční titul, tam jít nemůže, ale policie a orgány činné v trestním řízení mají povinnost si výši výživného v takovém případě předběžně posoudit samy. Vzhledem k tomu, že toto jev podstatě můj denní chleba, stejně jako i sociální pracovnice, vím, že povinnosti PČR je takovou věci se zabývat. Případně pokud jsou na PČR neochotni, výhodnější je podat oznámení u státního zastupitelství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
27.4.15 21:09

A naopak, i pokud mám rozsudek, otec dlouhodobě nic neplatí, tak dokonce i tak nemusí být spáchán trestný čin zanedbání povinné výživy, neboť může chybět např subjektivní stránka - tedy že fakticky aniž by došlo ke snížení alimentů, otec schopný platit prostě nebyl. Na druhou stranu zase by matka byla úspěšná v takovém případě u exekutora…proste výši výživného musí octr zjišťovat v aktuálním okamžiku a ne slepě čekat na rozhodnutí opatovnickeho soudu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
28.4.15 04:01

@canaglia a ta ženská je na rodičovské dovolené nebo jak? Otec je nezaměstnaný odkdy? Vztah zkrachoval proč? Jaká je snaha otce zajistit vyšší příjem, když pečuje méně? Že je snazší najít 1/3 úvazek než 2/3, je fakt hrozná blbost. Ženská má teda podle tebe více pečovat a ještě pracovat a ideálně živit i toho chlapa, ne? Nejsnazší je samozřejmě najít plný úvazek a v zájmu dítěte je vidět vzor, kdy aspoň jeden z rodičů se každé ráno zvedne a jde pracovat. Nejspíš tedy otec, když pečuje méně. Jinak z dítěte vyroste nemakačenko.

V tomto uspořádání má sice dítě právo na oba rodiče, ale jinak je pro něj velmi škodlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
28.4.15 05:14
@canaglia píše:
Ale on měl podmínky pro střídavou péči. A proč se nedohodli na svěření do péče otce – nebyl důvod zrušit dítěti právo na péči obou rodičů.

tak pokud ty podmínky měl, tak v čem teda byl problém? ad svěření do péče otce - on tedy byl na RD s ním otec? nějak to přestávám chápat, brala jsem to tak, že když je na RD matka, tak že na RD nepřeběhla až po rozchodu, ale byla už předtím :nevim:

a dítě snad právo na péči obou rodičů má, ne? akorát z hlediska dítěte je to obtížně vymahatelné právo, protože pokud jeden z rodičů pečovat nechce, tak se ho dítě jaksi dožadovat nemůže. i když mám děti v péči svěřené já, otec o děti pečuje v době, kdy je má u sebe. co by na tom změnila střídavá péče, to nechápu. nebo ti jde čistě o peníze, že když je formálně dítě ve střídavce, tak na dávky dosáhnou oba rodiče? no, a jsme zpátky u toho, že tam, kde se rodiče nedohodnou, je zrovna tohle problém a je lepší, když má na ně nárok jenom jeden z nich, ubydou zbytečné dohady. ten druhý má pak nižší výživné, protože ty dávky přiznává v příjmech ten první, tak v čem je pak problém :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
28.4.15 08:01

Anonym AAA - tohle ale většinou nefunguje dlouhodobě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
28.4.15 09:38
@Anonymní píše:
@canaglia nene neservu…
aby bylo dítko v pohodě, musíme být my 2 v pohodě…
a servat se o hodinu???
když má ex víc pracovního volna, je jasný, že bude to volno trávit s dítětem, protože on sám chce
a pokud další týden má volna méně, budu toho času s dítkem mít víc já…
Jsme dospělí…dohodneme se…jde nám totiž o to dítě…a ne o chlapa ego a nebo mou ublíženou duši
AAA

Kdyby ti otec umožnil jen 15 hodin za měsíc vidět dítě, tak bys byla v pohodě?
Nevěřím.

@El-Brno píše:
@canaglia A proč by to neměla PČR řešit? Trestný čin je definován tak, že trestné je neplnění zákonné povinnosti výživovat dítě déle než 4 měsíce. Ne, že alimenty musí být stanoveny soudně. Povinnost výživovat dítě je ze zákona, bez ohledu na to, zda soud alimenty stanovil. Platit se prostě musí. Samozřejmě exekutor potřebuje exekuční titul, tam jít nemůže, ale policie a orgány činné v trestním řízení mají povinnost si výši výživného v takovém případě předběžně posoudit samy. Vzhledem k tomu, že toto jev podstatě můj denní chleba, stejně jako i sociální pracovnice, vím, že povinnosti PČR je takovou věci se zabývat. Případně pokud jsou na PČR neochotni, výhodnější je podat oznámení u státního zastupitelství.
Není-li to soudně, otec se z toho snadno vyvlékne tím, že chce plnit svou vyživovací povinnost osobní péčí a je mu to znemožňováno matkou.
Skutečně nesnáším matky, které zabrání otci pečovat o dítě (v situaci, kdy otec pečovat chce) a ještě ho honěj po soudech, exekutorech a kriminálech kvůli neplacení výživného.
@kacz píše:
@canaglia a ta ženská je na rodičovské dovolené nebo jak? Otec je nezaměstnaný odkdy? Vztah zkrachoval proč? Jaká je snaha otce zajistit vyšší příjem, když pečuje méně? Že je snazší najít 1/3 úvazek než 2/3, je fakt hrozná blbost. Ženská má teda podle tebe více pečovat a ještě pracovat a ideálně živit i toho chlapa, ne? Nejsnazší je samozřejmě najít plný úvazek a v zájmu dítěte je vidět vzor, kdy aspoň jeden z rodičů se každé ráno zvedne a jde pracovat. Nejspíš tedy otec, když pečuje méně. Jinak z dítěte vyroste nemakačenko.V tomto uspořádání má sice dítě právo na oba rodiče, ale jinak je pro něj velmi škodlivé.
Samozřejmě že žena nemá živit chlapa, ani jsem nepsal, že je snazší najít 1/3 úvazek než 2/3, ale objektivně je snazší najít částečný úvazek pro ženu než pro muže.
Otec chtěl pečovat napůl, ta 1/3 byl ústupek matce. A pokud bude dítě u matky a otec bude pracovat na plný úvazek a dítě mít na obvíkend, tak dítě neuvidí ani matku, ani otce se sebrat a jít do práce. Tak kde je ten příklad?
@sagina píše:
tak pokud ty podmínky měl, tak v čem teda byl problém? ad svěření do péče otce - on tedy byl na RD s ním otec? nějak to přestávám chápat, brala jsem to tak, že když je na RD matka, tak že na RD nepřeběhla až po rozchodu, ale byla už předtím :nevim:a dítě snad právo na péči obou rodičů má, ne? akorát z hlediska dítěte je to obtížně vymahatelné právo, protože pokud jeden z rodičů pečovat nechce, tak se ho dítě jaksi dožadovat nemůže. i když mám děti v péči svěřené já, otec o děti pečuje v době, kdy je má u sebe. co by na tom změnila střídavá péče, to nechápu. nebo ti jde čistě o peníze, že když je formálně dítě ve střídavce, tak na dávky dosáhnou oba rodiče? no, a jsme zpátky u toho, že tam, kde se rodiče nedohodnou, je zrovna tohle problém a je lepší, když má na ně nárok jenom jeden z nich, ubydou zbytečné dohady. ten druhý má pak nižší výživné, protože ty dávky přiznává v příjmech ten první, tak v čem je pak problém :nevim:

Primárně jde u střídavky o to bezdůvodně neomezit práva dítěte na péči, protože proti právu dítěte na péči stojí povinnost obou pečovat, a to je přesně to, co je v zájmu dítěte, aby se na dítě nesměl ani jeden vykašlat (je jedno jestli to má v úmyslu nebo ne, jde o to právo, stejně jako by nikdo nezbavil dítě práva na život, protože mu o život stejně nikdo neusiluje). O prachy jde vždycky až v první řadě. Kdyby soudy určovaly výživné správně, tj. i při výlučné péči oběma rodičům pro dobu péče druhého, pak by problém nebyl, ale soudy nezákonně určují výživné pouze jednomu rodiči a často vůbec nepřihlížejí k péči druhého, protože on má jen právo styku, které právě nemusí realizovat, pečuje tedy dobrovolně a za další dobrovolně vydané peníze - tohle je zhůvěřilost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna