Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
moje dcera posledni tri dny predvadi silene hysteraky. Jakmile neni po jejim, tak rve jak prase pri porazce (doslovne) a vydrzi to i pul hodiny. Docela s tim bojuju, protoze zastavam nazor, ze kvuli vzdoru se dite neutesuje, ale na metodu dat ji do jineho pokoje (to aplikuji u starsi dcery) mi prijde jeste mala. Stejny hysterak dostava, kdykoliv se k ni priblizi starsi dcera. Vim, ze na tu starsi desne zarli (vetsinou to byva naopak), ale Sarlotka ji nikdy nic neudelala a chce se s ni jen mazlit a hladit. Jak v takovem pripade jednat???
Musim jeste podotknout, ze vztekani ma asi po manzelovi, tak je hodne vztekaci a navic dcera je byk…
Terik
Ahoj Teriku,
naše Sára se začala taky vztekat dost brzy. Sice ne tak často, ale vydržela taky dlooooouho
Mně se nejvíc osvědčila poupravená metoda pevného objetí, v praxi to vypadá asi tak, že jsem si sedla, zmítající se Sáru vzala do náruče bříškem k sobě, přitiskla, nožičky kolem pasu a držela jsem ji a držela. U toho jsem ji konejšila a hladila (pokud to šlo). Dítě se zpočátku hrozně vzteká, protože chce jít pryč, někdy to trvá pekelně dlouho, Sára vydržela třeba i hodinu. Ale to jen ze začátku, než si zvykla. Potom se dítko uklidní a chce se ještě nějakou chvíli mazlit. Je to sice dost časově náročný,ale mně se zdá, že je to účinný a hlavně - dítko ví, že v situaci, kterou nezvládá, mu někdo pomáhá, že na to není samo.
Samozřejmě to nikomu nevnucuju, jen píšu svůj názor a svoje zkušenosti.
Přeju, ať se vám to nějak podaří zvládnout ![]()
Papa, Jaa
P.S.: Jo, ještě jsem chtěla dodat, že dcerka je vztekací po mně a je také býk…
Teriku, naše Bětka dostává zachvaty ječení, když se s ní jde starší syn pomazlit. On totiž když jsou sami,tak k ní třeba přijde a cení na ni zuby a dělá že ji kousne.....a když se pak jde za ní opravdu pomazlit,tak malá řve jak tur, protože neví jestli na ni nebude cenit zuby a jako ji chtít pokousat. Nemůže mít tvá mladší dcerka podobnou zkušenost? Mmch, mně to syn dělá taky a nesnáším, když se mi ve srandě otírá obličejem o nohy a hraje si na pejska. Prostě mám podivné mravenčení v lýtkách a to Bětčino ječení naprosto chápu.
Kluk i holčička se začali vztekat kolem 1 roku. Na kluka nezabíralo nic a řval a kopal i hodinu. Na holčičku témeř okamžitě zabere obejmutí. Ale než jsem na to přišla řvala až usnula. Mají to taky po tátovi.
Příspěvek upraven 25.02.12 v 19:08
Ahoj, Adámek se taky začal vztekat brzy a drží ho to „úspěšně“ dodnes
Nám zabírá buď sevření (nebo obejmutí), nebo že si ho nevšímám a tudíš nemá diváky a nebo že ho zaujmu něčím jiným (jé jede mašinka, jé letí motýlek, atd…)
Jo a je beran, takže taky síla (já býk-to je kombinace) ![]()