Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Nejspíš tenhle příspěvek nepatří na tenhle web, ale stejně to zkusím. Na začátek - nejsem křesťan, ale naprosto respektuji tuto víru. Ale napadla mě myšlenka, která mi vrtá hlavou už nějakou dobu. Kdybych něco napsala špatně, nebo vynechala důležitý detail, klidně mě opravte nebo doplňte.
Takže… Moje myšlenka je taková:
Adam a Eva měli syny. Ty synové měli další děti a ty děti další děti atd… Nenapadá mě ale jiný způsob, jak by mohli mít synové Evy další potomky, aniž by proběhl incest mezi Evou a jejími syny. Jestli to tak bylo, znamenalo by to, že jsme všichni vznikli z incestu a dále v něm pokračujeme. Incest je hřích, takže bychom všichni byli hříšníci.
Některé vysvětlení, kterých se mi dostalo:
Jelikož nejsem věřící a pro mě to jsou pouze příběhy, tak by mi to poslední vysvětlení mohlo stačit. Ve smyšlených příbězích mohou být nesrovnalosti. Ale kdybych byla věřící a tuhle teorii o vzniku lidstva bych považovala za pravdivou, tak se nespokojím s tím, že tam najednou byli další lidé a není vysvětlené, kde se vzali.
Pokud jste to dočetli až sem, tak děkuji a ještě víc vděčná budu, když se k tomu někdo nějak smysluplně vyjádří. Zajímají mě vaše názory.
Taktéž nejsem křesťan a už od dětství kdy jsme bibli probírali v rámci učiva ve škole mě napadalo to samé…s kým sakra měli ty jejich děti další děti? No po vysvětlení jsem nikdy nepatrala, zařadila jsem si bibli do fantasy. A řekla jsem si že nikde nebylo řečeno že Bůh vytvořil jen Adama a Evu…jen že byli první..mohl pak vytvořit přece i další… ![]()
Navíc Adam a Eva neměli jen Kaina a Abela ale i další děti jen se o nich tolik nemluví, takže nemuseli nutné páchat incest s matkou ale i mezi sebou…a ti pak dal mezi sebou jakožto bratranci a sestřenice…atd…ale tehdy se to tak nebralo no..není to tak dávno kdy vzít si sourozence vlastního co nevlastního případně bratrance či neteř nebylo tak neobvyklé…
S Evou rozhodně její synové děti neměli, nýbrž se svými sestrami - Adam a Eva měli jak syny, tak dcery. Nejdříve bylo normální, aby se mezi sebou braly blízce příbuzné osoby, úplně na začátku bratři se sestrami, a pravidla o nepřípustnosti svazků mezi blízkými příbuznými vznikla až v pozdější době, kdy už lidí bylo násobně více.
Nejsem verici, ale premyslela jsem o tom taky, nicmene:
1.Nehledej v tom uplnou logiku, bible je psana v obrazech, neni to vedecky text.
2. Stejne jsme vsichni jedna krev, rozbory DNA co vim uz dokazaly „vystopovat“ puvod prakticy vsech lidi k relativne male skupine „pramatek“ kdesi hodne davno v minulosti…cisla si notoricky nepamatuji, ale neco takoveho jsem zahledla…mozna tady je nekdo, kdo se tomu venuje a bude k tomu mit i neco odbornejsiho.
@NG34 bible není dějepisná kniha, ale umělecká kniha. Konkrétně tato pasáž je vyloženě báseň, používá tehdejší styl opakování děje popsanou jinými slovy. Proto je třeba jednou stvořeno světlo a za pár dní jakoby zase slunce.
Ani se nepředpokládá věřit tomu, že by lidstvo vzniklo ze dvou lidí, mnoho dalších Izák - Jákob - asi to byli příbuzní, ale jistě ne otec, syn a vnuk.
(to je moje přejaté info, nejsem biblista)
Nemá se to u věřit doslova, spíš obrazně. Proto je pro drtivou většinu věřících evoluce zcela přijatelná.
A takové věci se neřeší, jako se nehledají nelogičnosti ve filmech, pokud z nich chceš něco mít.
@beruska9 píše:
Nejsem verici, ale premyslela jsem o tom taky, nicmene:
1.Nehledej v tom uplnou logiku, bible je psana v obrazech, neni to vedecky text.2. Stejne jsme vsichni jedna krev, rozbory DNA co vim uz dokazaly „vystopovat“ puvod prakticy vsech lidi k relativne male skupine „pramatek“ kdesi hodne davno v minulosti…cisla si notoricky nepamatuji, ale neco takoveho jsem zahledla…mozna tady je nekdo, kdo se tomu venuje a bude k tomu mit i neco odbornejsiho.
asi jsme několikrát prošli hrdlem lahve, kdy se počet lidí zúžil na relativně malou skupinu a pestrost genů se zredukovala. Ale určitě jsem nevznikly z několika málo lidí. To, že lze u každého genu teoreticky vysledovat pramatku (či praotce), neznamená, že to byla jedna osoba pro celé lidstvo - v zásadě má každý jeden gen (z těch variabilních) svou pramatku, protože u jedné jediné osoby vznikl. jakoby máš pramatku modrookou, pramatku blondánu, pramatku dlouhonohou, pramatku nechlupatou, pramatku prsatou ---- mohly to bejt kámošky a vzájemným křížením a selekcí po letech jsme tu my, dokonalé bohyně ![]()
@Pudloslava píše:
@NG34 bible není dějepisná kniha, ale umělecká kniha. Konkrétně tato pasáž je vyloženě báseň, používá tehdejší styl opakování děje popsanou jinými slovy. Proto je třeba jednou stvořeno světlo a za pár dní jakoby zase slunce.Ani se nepředpokládá věřit tomu, že by lidstvo vzniklo ze dvou lidí, mnoho dalších Izák - Jákob - asi to byli příbuzní, ale jistě ne otec, syn a vnuk.
(to je moje přejaté info, nejsem biblista)
Nemá se to u věřit doslova, spíš obrazně. Proto je pro drtivou většinu věřících evoluce zcela přijatelná.
A takové věci se neřeší, jako se nehledají nelogičnosti ve filmech, pokud z nich chceš něco mít.
Pro křesťana je evoluce zcela nepřijatelná. Pasáže na začátku knihy Genezis, kde je vypsané, jak Bůh postupně tvořil různé druhy zvířat, se zcela vylučují s evoluční teorií, přičemž je to tam napsáno natolik konkrétně, že se to nějakým básnickým slohem nedá vysvětlit.
@NG34 Bible se nesmí brát doslova, jedná se i symboliku a podobenstvi
@Ledová káva podle mě je pro ně přijatelná s tím že Bůh vytvořil základní druhy zvířat (tygr, slon, nosorožec) a ty se pak dále vyvíjely v další poddruhy…slon africký, indický..tygr bengálský, usurijsky…atd atd… Určitě ne ale tím že napřed byla jedna buňka a z té vznikly řasy a z těch stromy…
Bereš to jako historický popis událostí, kterým Bible vůbec není. To je základní chyba v tvých úvahách. Takže asi tak. Nahlížej na Bibli jako na filosofickou knihu. Není to učebnice.
@Pudloslava píše:
asi jsme několikrát prošli hrdlem lahve, kdy se počet lidí zúžil na relativně malou skupinu a pestrost genů se zredukovala. Ale určitě jsem nevznikly z několika málo lidí. To, že lze u každého genu teoreticky vysledovat pramatku (či praotce), neznamená, že to byla jedna osoba pro celé lidstvo - v zásadě má každý jeden gen (z těch variabilních) svou pramatku, protože u jedné jediné osoby vznikl. jakoby máš pramatku modrookou, pramatku blondánu, pramatku dlouhonohou, pramatku nechlupatou, pramatku prsatou ---- mohly to bejt kámošky a vzájemným křížením a selekcí po letech jsme tu my, dokonalé bohyně
Jo takhle, dekuji za vysvetleni ![]()
Vznik lidstva a neexistence evoluce mi na bibli vadi nejmin.
Vic me tam trapi to, ze buh dal cloveku svobodnou vuli, ale beda, pokud si “svobodne” nevyberes jeho a Jezise - to mas prusvih, bez ohledu na to, jak jsi zil.
Nebo - uci o tom, jak skromnost a zivot v materialni chudobe je ten spravny, a pak tam je pribeh, kdy nejaka chuda matka nekomu pomohla, a za odmenu dostala hrnec zlata…
Jako vhapu to podobenstvi - pomahej, a budes odmenen, ale proc teda neuci, ze i ta odmena muze mit nematerialni povahu? Proc je odmenou pouze bohatsvi?
Jinak moralni prinos viry uznavam, to rozhodne, (i kdyz uceni o skromnosti podeziram, ze melo vest hlavne k obohacovani cirkvi) jen jsou tam pro me nektere jednotlivisti opravdu nestravitelne…
Zajímavý dotaz. Asi se nikdy s jistotou nedozvíme, jak to bylo. Ale asi tam byli i další lidé. Konkrétně nebyla jen Eva, před Evou Adam chodil s jinou - jmenovala se Lilith. Mrkni na Víra. cz, tam je i sekce otázky a odpovědi, třeba to tam najdeš ![]()
@Vladusxx píše:
@Ledová káva podle mě je pro ně přijatelná s tím že Bůh vytvořil základní druhy zvířat (tygr, slon, nosorožec) a ty se pak dále vyvíjely v další poddruhy…slon africký, indický..tygr bengálský, usurijsky…atd atd… Určitě ne ale tím že napřed byla jedna buňka a z té vznikly řasy a z těch stromy…
Zároveň pro ně není přijatelné, že člověk i opice jsou příbuzní. Přitom mají stejného prapředka. Stejně jako slon má své předchůdce, kterým neříkáme sloni…
Bible dřív tvořila zákon pro všechny křesťany. A tak je potřeba se na ni dívat v historické souvislosti. Tedy v době před 2000 lety bylo zcela běžné brát si sourozence a mít incestní vztahy. Hlavně pro zachování majetku případně vlivu a moci.
Nikdo nic nevěděl o genetice, křížení a dalších věcech.
Navíc lidé potřebovali důvod jejich utrpení na zemi a tak jim ho Bible dala. Prvotní hřích a neposlušnost Adama a Evy, vedla k vyhnání z ráje. Co vím vyhnal jen Adama a Evu ne všechny zvířata a rostliny. Takže něco už na zemi být muselo?
A hlavně potřebovali ujistit, že po smrti a utrpení na zemi opět dojdou do ráje. Ze kterého byli lidé vyhnáni pro svůj hřích. A opět zde Bible tvoří zákony. Chovej se tak jak my chceme, aby ses choval, jinak nedojdeš ráje. (Tady bych řekla, že další lidé klidně mohli pocházet ze vztahu Evy a opic.
)
Nicméně to že na zemi je utrpení a po smrti se jde do ráje využívala i jiná náboženství. Vlastně téměř všechny. V době kdy se hromadně umíralo to lidé potřebovali.
Takže Bibli lze chápat i jako pohádku své doby, která neprošla modernizací jako třeba o Karkulce.
@NG34 Nejsem křesťanka, ale muslimka. Prorok Adam měl s Evou více dětí. Nejen dva syny, ale i další syny a dcery. Eva pokaždé porodila dvojčata (dceru a syna) a děti spolu měli starší sourozenec s mladším (dvojčata spolu mít děti nemohla). V té době bylo takové rozmnožování v pořádku. Nebyl to hřích, jelikož nebyla ani jiná možnost. Až když se zvýšil počet lidí, poté se zákon změnil a vztahy mezi sourozenci byli zakázané. Tak to znám já. Bůh je všemohoucí, pro něj není nic nemožné.