Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ledová káva píše:
No ono je to tam s tou skromností a bohatstvím spíš o tom, že člověka může nedostatek nějakého dobra, třeba bohatství, naučit ctnostem, když to člověk dobře pojme. Ale nepopírá se tím, že bohatství je určitý druh dobra, byť dobra pouze materiálního a tedy nižšího. Navíc, bohatství zde často hraje roli jen nějakého přirovnání, aby pro lidi, kteří přemýšlí dost materiálně, bylo sdělení stravitelné. Co ale bibli rozhodně nelze upřít je, že se napříč celým obsahem vyskytuje motiv nemateriální vyšší odměny - tedy spásy. Ve starém zákoně je tento motiv vykreslován více materiálně a nedokonale, spíše v různých obrazech a předobrazech, zatímco v novém zákoně již dostává konkrétnější a dokonalejší podobu a až zde naplno vyznívá duchovní význam spásy.Co se týče svobodné vůle, ta je nutná pro existenci zásluhy. Když nemáš na výběr, tvé jednání nemůže mít žádnou zásluhu a tedy si ani nezaslouží odměnu. Pokud je Bůh spravedlivý, což křesťanství učí, že je, tedy aby někoho odměnil, musí mu nejdřív dát možnost, aby si tu odměnu zasloužil. Kdyby odměnil někoho bez zásluhy, nebyl by spravedlivý. A k tomu, že Bůh dal člověku svobodnou vůli ale běda, když si nevybereš jeho - jestliže Bůh je jediné dobro a veškeré dobro pochází od něj, nelze si vybrat správně něco jiného, než jeho. Takyže trest za to, že si člověk nevybere Boha a jeho vůli, je to, že bude věčně od něj odvržen, tedy tam, kde Bůh není. A protože Bůh je veškeré a jediné dobro a od něj všechno dobro pochází, v místě zavržení - v pekle žádné dobro není. Vzhledem k tomu, že lidskou duši stvořil Bůh a dal jí jasný cíl - sebe samého, duše v pekle trpí, protože nedošla svého cíle a zůstala navěky v samotě a bez veškerého dobra. Křesťanské vnímání světa je o dobru, které je všechno od Boha, a o jeho nedostatku, tedy zlu. Bůh zlo nikdy nekoná, nýbrž jen dopouští, protože jinak by nebyl spravedlivý.
No dobře, jenže ve tvém vysvětlení si bůh dělá na dobro monopol. Proti dobru (ve tvém vysvětlení =bohu) nelze pak nic namítat, jenže takto to v bibli nestojí - tvoje vysvětlení je příliš obecné. Prostě neprohlásíš se za křesťana, neuznáš Ježíše jako jeho syna, který zemřel za naše hříchy a pak znovu povstal - nezasluhuješ všechno to dobré, co nás po smrti snad čeká…
(Nemluvě o tom, že úplně nechápu koncept obětování se za naše hříchy, a zmrtvychvstání…)
@J_Doe píše:
No dobře, jenže ve tvém vysvětlení si bůh dělá na dobro monopol. Proti dobru (ve tvém vysvětlení =bohu) nelze pak nic namítat, jenže takto to v bibli nestojí - tvoje vysvětlení je příliš obecné. Prostě neprohlásíš se za křesťana, neuznáš Ježíše jako jeho syna, který zemřel za naše hříchy a pak znovu povstal - nezasluhuješ všechno to dobré, co nás po smrti snad čeká…
(Nemluvě o tom, že úplně nechápu koncept obětování se za naše hříchy, a zmrtvychvstání…)
To není mé vysvětlení, nýbrž základní křesťanská pravda. Ano, v křesťanství má Bůh na dobro monopol a zlo křesťanství definuje jako nepřítomnost dobra či jeho nedostatek. Je ovšem pravda, že to je hlubší filozofie. Bible je na této pravdě celá postavená.
Koncept obětování Krista za naše hříchy a Jeho povstání vychází opět z Boha a jeho vlastností. Křesťanství učí, že Bůh je ve všech směrech dobrý a dokonalý. To znamená, že je také dokonale spravedlivý. Když si tedy člověk hříchem, tedy urážkou Boha, zasloužil trest, Bůh musí být spravedlivý a trest dopustit. Bůh je ale i dokonale milosrdný, a proto se nad člověkem smiloval, vzal ten trest na sebe, vytrpěl ho a tím člověka toho trestu zprostil. Učinil tak zadost své spravedlnosti, která je dokonalá, takže nemohla nad trestem „zavřít oči“ a zároveň projevil své milosrdenství tím, že svým vlastním utrpením dal člověku možnost se zachránit. A z tohoto vychází celé křesťanství. Proto křesťané milují a ctí Ježíše Krista, protože lidi miloval natolik, že se stal člověkem a trpěl aby je vysvobodil. Proto také musí člověk přijmout Ježíše Krista, pokud chce být spasen, protože jen tak se na něj bude vztahovat to Kristovo zadostiučinění Boží spravedlnosti. Když člověk Krista odmítne, odmítá s tím i Boží milost a možnost záchrany a bude mít na věčnosti co do činění už pouze jen s Boží spravedlností, která potrestá hřích věčným zavržením, protože urážka Boha, kterou hřích je, je věčná a zasluhuje věčný trest.
@Anonymní píše:
Jako dítě jsem často dumala nad touhle motlitbou:Věřím v Boha, Otce všemohoucího, Stvořitele nebe i země,
Vždycky jsem si říkala, proč se Ježíš dostal do pekel a byl tam celé tři dny? co se tam s ním dělo? odpověď jsem nikdy nedostala
i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho;
jenž se počal z Ducha svatého,
narodil se z Marie Panny,
trpěl pod Ponciem Pilátem,
ukřižován, umřel i pohřben jest;
sestoupil do pekel,
třetího dne vstal z mrtvých;
vstoupil na nebesa, sedí po pravici Boha, Otce všemohoucího;
odtud přijde soudit živé i mrtvé.
Věřím v Ducha svatého,
svatou církev obecnou,
společenství svatých,
odpuštění hříchů,
vzkříšení těla a život věčný.
Amen.
Do pekel zde znamená do místa, kde čekali starozákonní lidé, až přijde Spasitel, který jim otevře bránu nebes. Po prvotním hříchu Adama a Evy totiž nikdo, ani dobrý ani zlý člověk nemohl vejít do nebe, protože měl na sobě dědičný hřích a své osobní hříchy a nikdo s hříchem nemůže vejít do nebe. Bůh ale tehdy také lidem přislíbil Spasitele, který lidem tu zavřenou bránu do nebe znovu otevře. Než Ježíš Kristus zemřel za lidi, mrtví všichni odcházeli buď do pekla, anebo, ti, kteří žili dobře a doufali ve Spasitele, ti šli na takové čekací místo v podsvětí, kde byli jako ve vězení a čekali, než ten Spasitel přijde a pustí je do nebe. Takže jak byl Kristus „ukřižován, umřel i pohřben jest“, potom „sestoupil do pekel“, tedy na to čekací místo, aby vyvedl ty starozákonní dobré lidi do nebe. Peklem tedy není myšleno místo věčného zavržení, kde jsou duše zlých navěky, nýbrž jinak nazývané též „předpeklí“, kde se shromažďovaly duše čekající na nebe.
No vidíš. A tím se možná vysvětluje nebetyčná deb.lita lidstva - celý je z incestu. ![]()
Bible má v sobě spoustu nelogických děr…
Je prostě potřeba ji brát jako sbírku různých historek a povídání od Mrtvého moře ![]()
věřím klidně i v jistý reálný základ (např. Kometa nad Betlémem, ačkoliv v jiném roce… nebo Ježíš Nazaretský klidně mohl existovat a působit jako „učitel a léčitel“, což dosud není vůbec nic zvláštního a takoví lidé existují)
apoštolové si to pak celé dost přibarvili do barev nebeských
tak vidím Bibli já a dost lidí kolem mne…
I tak patří aspoň její základní povšechná znalost mezi základy naší civilizace.. a spousta podobenství je moc krásných a k zamyšlení v jakékoliv době…
Taky už jen kůli kultuře (výtvarné umění, literatura), cestování.. dost věcí z ní prostě vychází.. Nakonec příklad : stačí jen Krylovy krásné texty.. v každém druhém putuje nějaký biblický „odkaz“.
@Lucy75 tak ty spisy vznikly až několik set let po jeho předpokládaném úmrtí, takže asi tak
asi jako když se teď pise něco o Napoleonovi například. A to máme spoustu celkem vyspělých metod výzkumu a dochovaných archivalii, což tehdy oni neměli. A i tak kdoví, jak to všechno tehdy s tím Napoleonem bylo, ze ![]()
@Semtex píše:
@Lucy75 tak ty spisy vznikly až několik set let po jeho předpokládaném úmrtí, takže asi takasi jako když se teď pise něco o Napoleonovi například. A to máme spoustu celkem vyspělých metod výzkumu a dochovaných archivalii, což tehdy oni neměli. A i tak kdoví, jak to všechno tehdy s tím Napoleonem bylo, ze
Evangelia psali přímo Kristovi učedníci kteří se s ním osobně znali.
@J_Doe píše:
Vznik lidstva a neexistence evoluce mi na bibli vadi nejmin.Vic me tam trapi to, ze buh dal cloveku svobodnou vuli, ale beda, pokud si “svobodne” nevyberes jeho a Jezise - to mas prusvih, bez ohledu na to, jak jsi zil.
Nebo - uci o tom, jak skromnost a zivot v materialni chudobe je ten spravny, a pak tam je pribeh, kdy nejaka chuda matka nekomu pomohla, a za odmenu dostala hrnec zlata…
Jinak moralni prinos viry uznavam, to rozhodne, (i kdyz uceni o skromnosti podeziram, ze melo vest hlavne k obohacovani cirkvi) jen jsou tam pro me nektere jednotlivisti opravdu nestravitelne…Jako vhapu to podobenstvi - pomahej, a budes odmenen, ale proc teda neuci, ze i ta odmena muze mit nematerialni povahu? Proc je odmenou pouze bohatsvi?
Podobenstva su jednoduche, aby ich mohlo pochopit siroke publikum. Aby cloveka oslovili, potrebuju vyvolat emociu. A tu povedzme „hrniec zlata“ vyvola.
No co, vlastnosti nově vytvořeného plemene se běžně na začátku upevňují příbuzenskou plemenitbou. Nic nového pod sluncem. ![]()
@J_Doe píše:
Ale to, ze sa ked neprehlasis za krestana a si v keli, bez nadeje je len ludska interpretacia.. a ako vieme, ludia vedia vela veci pohnojit, znicit, pokrutit..
Biblia ti ponuka obrazy - ako napr.ten o materialnom bohatstve. Dava ti moznost predstavit si blazenost, ktoru by si zazivala, keby si bola bohata. A tu blazenost dava potom do kontextu s inom situaciou, spojenou s nejakym ponaucenim. Ale ako ti ma kniha popisat emociu. A co budes mat z popisu emocie? Potrebujes ju zazit a pocitit tuzbu.. a biblia ta upriami na to, ze tak presne takuto pozitivnu emociu mozes zazit nielen z materialneho bohatstva, ale aj v tej situacii, ku ktorej sa ta snazi naviest. A to v spojeni s hodnotou, ktora je vecna, nie tak pomijvou ako peniaze.
Biblia je pre niektorych pomocka. Orientacny bod - v emociach, zivote. Ale dava iba to, co si chces vziat. A nic vyznavat nemusis.
@Ledová káva píše:
To není mé vysvětlení, nýbrž základní křesťanská pravda. Ano, v křesťanství má Bůh na dobro monopol a zlo křesťanství definuje jako nepřítomnost dobra či jeho nedostatek. Je ovšem pravda, že to je hlubší filozofie. Bible je na této pravdě celá postavená.
Koncept obětování Krista za naše hříchy a Jeho povstání vychází opět z Boha a jeho vlastností. Křesťanství učí, že Bůh je ve všech směrech dobrý a dokonalý. To znamená, že je také dokonale spravedlivý. Když si tedy člověk hříchem, tedy urážkou Boha, zasloužil trest, Bůh musí být spravedlivý a trest dopustit. Bůh je ale i dokonale milosrdný, a proto se nad člověkem smiloval, vzal ten trest na sebe, vytrpěl ho a tím člověka toho trestu zprostil. Učinil tak zadost své spravedlnosti, která je dokonalá, takže nemohla nad trestem „zavřít oči“ a zároveň projevil své milosrdenství tím, že svým vlastním utrpením dal člověku možnost se zachránit. A z tohoto vychází celé křesťanství. Proto křesťané milují a ctí Ježíše Krista, protože lidi miloval natolik, že se stal člověkem a trpěl aby je vysvobodil. Proto také musí člověk přijmout Ježíše Krista, pokud chce být spasen, protože jen tak se na něj bude vztahovat to Kristovo zadostiučinění Boží spravedlnosti. Když člověk Krista odmítne, odmítá s tím i Boží milost a možnost záchrany a bude mít na věčnosti co do činění už pouze jen s Boží spravedlností, která potrestá hřích věčným zavržením, protože urážka Boha, kterou hřích je, je věčná a zasluhuje věčný trest.
Asi jsem se nevyjádřila úplně dobře. Prostě z pohledu křesťantví - jak píšeš - křesťanství se rovná dobro. A já říkam, že mi to vadí, protože nevěřím, že cokoliv, co stojí mimo křesťanskou víru, automaticky musí být špatné. Vezmi si takového dobrého muslima - jak na něj nahlíží křesťanská víra? Asi podle něj do nebe nepatří, co?
Píšeš, že bůh je dokonalý, spravedlivý a milosrdný. A co to proklínání do x-tého pokolení, jak tam mám v tom vidět spravedlivost, že trestá vnuky vnoučat, a ještě dál za něčí chyby?
Bůh, jak píšeš, musí trestat, ale pak vlastně poslal Ježíše, a potrestal jeho… já to nechápu, jak je to spravedlivé, že ty trestuhodné lidi trestu zbavil? Když to řeknu blbě, já jsem tedy spasená, o nic jsem se neprosila, a na oplátku teď „musím být vděčná…“, a běda, když odmítnu…
@Ledová káva píše:
Do pekel zde znamená do místa, kde čekali starozákonní lidé, až přijde Spasitel, který jim otevře bránu nebes. Po prvotním hříchu Adama a Evy totiž nikdo, ani dobrý ani zlý člověk nemohl vejít do nebe, protože měl na sobě dědičný hřích a své osobní hříchy a nikdo s hříchem nemůže vejít do nebe. Bůh ale tehdy také lidem přislíbil Spasitele, který lidem tu zavřenou bránu do nebe znovu otevře. Než Ježíš Kristus zemřel za lidi, mrtví všichni odcházeli buď do pekla, anebo, ti, kteří žili dobře a doufali ve Spasitele, ti šli na takové čekací místo v podsvětí, kde byli jako ve vězení a čekali, než ten Spasitel přijde a pustí je do nebe. Takže jak byl Kristus „ukřižován, umřel i pohřben jest“, potom „sestoupil do pekel“, tedy na to čekací místo, aby vyvedl ty starozákonní dobré lidi do nebe. Peklem tedy není myšleno místo věčného zavržení, kde jsou duše zlých navěky, nýbrž jinak nazývané též „předpeklí“, kde se shromažďovaly duše čekající na nebe.
Koncept dědičného hříchu mi taky nepřipadá úplně spravedlivý…
A celé to zase nechápu - lidé byly teda dle boha tak špatní (dědičný hřích), že nemohli do nebe, plus samozřejmě další hříchy, co nasbírali počas života, a bůh, místo toho, aby jim umožnil normálně vstup do nebe, pokud žili správně (případně je potrestal, a po tresu umožnit vstup do nebe), pošle spasitele, toho potrestá, ač si to vlastně nezaslouží, aby pustil do nebe lidi, kteří se tím vlastně trestu za své hříchy vyhli… prostě tomu nerozumím…
@Mkmkz píše:
Ale to, ze sa ked neprehlasis za krestana a si v keli, bez nadeje je len ludska interpretacia.. a ako vieme, ludia vedia vela veci pohnojit, znicit, pokrutit..
Biblia ti ponuka obrazy - ako napr.ten o materialnom bohatstve. Dava ti moznost predstavit si blazenost, ktoru by si zazivala, keby si bola bohata. A tu blazenost dava potom do kontextu s inom situaciou, spojenou s nejakym ponaucenim. Ale ako ti ma kniha popisat emociu. A co budes mat z popisu emocie? Potrebujes ju zazit a pocitit tuzbu.. a biblia ta upriami na to, ze tak presne takuto pozitivnu emociu mozes zazit nielen z materialneho bohatstva, ale aj v tej situacii, ku ktorej sa ta snazi naviest. A to v spojeni s hodnotou, ktora je vecna, nie tak pomijvou ako peniaze.
Biblia je pre niektorych pomocka. Orientacny bod - v emociach, zivote. Ale dava iba to, co si chces vziat. A nic vyznavat nemusis.
Ale takto je to predsa napísané v biblii, nie? Ale vlastne celá biblia je len ľudská intrerpretácia… Evanjeliá bolli tiež písané cca 100 rokov po Ježišovej smrti, takže ich zrejme nepísali jeho súčasníci…
Podobenstvá, ok, ale prečo to teda nenapíšu priamo? To je ako popisovať kocku pocitovo, miesto toho, aby ju popísali matematicky. V biblii zase cez materiálno popisujú duchovný rozvoj. Príde mi to trochu podvod - asi tak, ako keď je horoskop či veštba napísaný tak, aby vyhovoval všetkým…
@J_Doe píše:
Ale takto je to predsa napísané v biblii, nie? Ale vlastne celá biblia je len ľudská intrerpretácia… Evanjeliá bolli tiež písané cca 100 rokov po Ježišovej smrti, takže ich zrejme nepísali jeho súčasníci…Podobenstvá, ok, ale prečo to teda nenapíšu priamo? To je ako popisovať kocku pocitovo, miesto toho, aby ju popísali matematicky. V biblii zase cez materiálno popisujú duchovný rozvoj. Príde mi to trochu podvod - asi tak, ako keď je horoskop či veštba napísaný tak, aby vyhovoval všetkým…
První evangelia byla napsána zhruba 7 let po smrti Ježíše. Psali ho apoštolové Matouš, Marek, Jan, Lukáš. Podobenství proto, že spousta lidí to přímo nepochopí. Zapomenou to, ale tak jako si děti pamatují pohádky, tak si lidé pamatují podobenství. Pamatují si, že se k nějakému muži vrátil jeho syn bez peněz a velmi se styděl. Přesto ten otec uspořádal oslavu, že se jeho syn vrátil. Z toho každý chápe, že ti, kteří opustí Boha stále zůstávají jeho dětmi a On slaví, když se k němu zase vrátí. Už děti v křesťasnkých rodinách se tyto příběhy učí. A ano, mám pocit, že kdysi neměli pojem čase a rok pro ně trval jinak dlouho a o pár dalších věcech by se taky mohlo diskutovat, ale existence Ježíše byla dokázána. Spousta lidí mělo zvlástní zážitek, když se modlili a stalo se to, když viděli anděly apod..A byli to lidé zdraví, neměli halucinace a někteří z nich dříve ani v Boha nevěřili. Zkus si pustit film Nebe existuje. Takových lidí je spousta. Proč je bible nejprodávanější knihou světa? Kdyby to byla lež, myslíš, že by se držela tak dlouho? Ano, nejde dokázat, že Ježíš je syn Boha.To se dokazuje blbě, ale jeho existence, kde žil, kam putoval apod. dokázat lze. A myslíš. že by ho tolik lidí už tehdy následovalo a vykašlalo se na svou práci a někdy třeba i rodinu, kdyby v tom neviděli smysl? Co je víra? Věřím, že dýchám vzduch a přesto ho nevidím. Věřím v lásku, štěstí, pravdu…A ač jsem věřící, tak v něčem taky pochybuji. Prostě ten text nechápu jako jiní věřící. Třeba vznik světa. Píše se o plazech, ptácích, ale stejně tak to mohli být dinosauři, já nějaku evoluci nepopírám a dává mi to smysl.
@Fiveone píše:
První evangelia byla napsána zhruba 7 let po smrti Ježíše. Psali ho apoštolové Matouš, Marek, Jan, Lukáš. Podobenství proto, že spousta lidí to přímo nepochopí. Zapomenou to, ale tak jako si děti pamatují pohádky, tak si lidé pamatují podobenství. Pamatují si, že se k nějakému muži vrátil jeho syn bez peněz a velmi se styděl. Přesto ten otec uspořádal oslavu, že se jeho syn vrátil. Z toho každý chápe, že ti, kteří opustí Boha stále zůstávají jeho dětmi a On slaví, když se k němu zase vrátí. Už děti v křesťasnkých rodinách se tyto příběhy učí. A ano, mám pocit, že kdysi neměli pojem čase a rok pro ně trval jinak dlouho a o pár dalších věcech by se taky mohlo diskutovat, ale existence Ježíše byla dokázána. Spousta lidí mělo zvlástní zážitek, když se modlili a stalo se to, když viděli anděly apod..A byli to lidé zdraví, neměli halucinace a někteří z nich dříve ani v Boha nevěřili. Zkus si pustit film Nebe existuje. Takových lidí je spousta. Proč je bible nejprodávanější knihou světa? Kdyby to byla lež, myslíš, že by se držela tak dlouho? Ano, nejde dokázat, že Ježíš je syn Boha.To se dokazuje blbě, ale jeho existence, kde žil, kam putoval apod. dokázat lze. A myslíš. že by ho tolik lidí už tehdy následovalo a vykašlalo se na svou práci a někdy třeba i rodinu, kdyby v tom neviděli smysl? Co je víra? Věřím, že dýchám vzduch a přesto ho nevidím. Věřím v lásku, štěstí, pravdu…A ač jsem věřící, tak v něčem taky pochybuji. Prostě ten text nechápu jako jiní věřící. Třeba vznik světa. Píše se o plazech, ptácích, ale stejně tak to mohli být dinosauři, já nějaku evoluci nepopírám a dává mi to smysl.
udává se, že evangelia byla psaná 70-120 let po smrti Ježíše. ![]()
to, co mi píšeš, je pouze důkaz kruhem - „je to tak, protože to tak je“, ale nijak to na mé otázky neodpovídá. Ano, křesťanství je nejrozšířenější náboženství, ale to přeci z jeho pravdivostí nemá nic společného, resp. to z něj automaticky nedělá pravdu a jedinou pravdu - když si to vezmu tak, že ke křesťanům se hlásí 2,1 mld lidí, k islámu 1,5 mld a hinduismu 1 mld lidí, co by to dle počtu vyznavačů znamenalo? Že křesťané mají 45% pravdu, muslimové 30% a hinduisté 25%? To, jak je které náboženství rozšířené, záviselo zejména na jeho násilném šíření, a to není zrovna pěkná kapitola - ale to už se dostáváme k otázkám církve, a tam jsem nechtěla - církev se mi totiž dost nelíbí. Dělá podle mě víře medvědí službu.