Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, nevíte náhodou, kde by se daly sehnat vzorky různých UM? Kolik je naší holčičce vidíte na metříku, zatím je plně kojená a mléka mám dost, ale od září se vracím do školy (VOŠ zdravotnická, chybí mi dva roky), to jí bude sedm měsíců, předpokládám, že v té době by už měla oběd a jednu svačinu bez kojení (masozelenina a ovoce), pokud budu mít stále dost mléka, bude reálné kojení večer, v noci, případně ráno - ne dopoledne a přes den, čili by to vycházelo na jednu dvě dávky UM na den - odstříkané mi nevezme z flašky ani za nic, ani ze lžičky..prostě MM jedině přímo ze zdroje. Párkrát dostala na zkouškukaši - rýžovou Nutrilon a Hami, to sní jak ze lžičky husté, tak řídké z lahve, jen to MM prostě nevezme. Samozřejmě se může stát cokoliv a třeba už kojit nebudu moct, ale v ideálním případě bych alespoň částečné kojení chtěla zachovat, jednak je to zaručený uklidňující prostředek, jednak je to zadarmo a pro nás obě zdravé, a vůbec, vyhovuje mi to. Jen jsem tedy dost fyzicky oddělaná, mám dole už tři kila pod normální váhu (před těhu 62, před porodem 76, po porodu 72, teď 59 na 166cm, což není až tak málo, ale dost i cvičím, mám „stabilnější postavu“ a ještě tak tři kila dolů a přestane mi to slušet, to mám vyzkoušené, nehledě na to, že mi padají vlasy a celkově začínám být dosti "vykojená). Takže jedna dvě lahvičky UM by mi dost pomohly - časem. Za dva týdny zavádíme zeleninu, pak maso, ovoce - aby mi do toho ukončeného sedmého měsíce alespoˇdvě jídla jedla bez mé asistence, protože hlídat bude moje mamka. Jde mi o to, že nevím, kterou UM pak koupit, abych pak nevyhazovala celé krabice, protože madam to nebude chutnat. Zkusila jsem Bebu - dobře, je to ta Ha Ar - takže nahořklá, ale tu tedy ani nápad, koukala na mě, jako bych ji chtěla zabít. Bojím se, že u některých mlék by to mohlo dopadnout podobně a já si pak budu dávat Sunar do kafe
Potřebovala bych jednoporcové vzorky, v lékárně na mě koukali jako na blbouna, co že to chci. Myslíte, že by je mohl mít pediatr? Nebo na netu výrobci? Univerzální UM, chutnající všem mimi, asi neexistuje, že… ![]()
Díky moc za všechny tipy,
Fire
Ahoj, tvoje holcicka ma moc krasny jmeno ![]()
Obecne vim, ze se daji vzorky sehnat v lekarne - teda aspon jsem tam nekolikrat videla vzorky Nutrilonu. Zkus se tam zeptat, ale je mozne, ze je nektere znacky UM ani nevyrabeji… Jinak to zkus na netu na strasnakch vyrobcu. Mne treba chodily domu vzorecky mlik od Hami, stacilo se na netu zaregistrovat do nejakyho toho jejich klubu…
Obcas k tomu pripoji i nejaky prikrm nebo detsky desert ![]()
Jo a co ja vim, tak mimcum pry nejvic chutove vyhovuje klasicky Sunar (co si budemem povidat, mne taky
). Zkouseli jsme uz snad vsechny druhy, ten muj prcek teda vypije vsechny, jen to Hami mu moc nejede. Nutrilon ma takovou zvlastni horkou chut a deti, ktere jsou zvykle na jine UM, ho uz pak nechteji. Taky Hipp je chutove docela dobry. Ale ten Sunar pry detem fakt chutna, cetla jsem to uz vickrat.
Ta at dobre poridis a nakonec vyberes! ![]()
Ahoj, naše MUDr. je zásobená vzorky UM, zkus se pozeptat u svého pediatra. A pak koukni na net, jak psala Danylea. Jinak Nutrilon mi nepřijde až tak hořký, mám pocit, že když jsem ho kupovala před 5 lety pro Věrku, zdál se mi hořký víc než teď. Ale Sunar je asi opravdu nejchutnější a i cena je sympatičtější
Dobře pořiďte. M.
Děkujem - váhali jsme mezi variantami Nela a Nelly, nakonec jsme to spojili
V lékárně právě nic neměli, registrovaná jsem všude možne a přišla mi krabice Hami mléka 2, takže minimálně to vyzkouším, Nutrilon je, co si budeme povídat, drahý, kupovala bych ho novorozenci nebo malému miminku, na ty dvě porce denně ji, myslím, levnější UM nezabije..ne že bych pro ni nechtěla to nejlepší, ale..
O Sunaru jsem slyšela, že hdoně mimčům chutná, ale zas já mám Sunar zafixovaný jako hodně „přibírací“, já na něm byla od narození a odmala jsem měla nadváhu (neříkám, že za to může jen Sunar, cpali mě jako malou taky vším možným), malá za pět a půl měsíce plného kojení přibrala už čtyři a půl kila, je sice v normě, ale hubeňourek to asi nebude - zas na druhou stranu, jsou horší věci než Sunar. A teď se do mě pustíte, že nechci dát dítěti najíst a nutím ho držet diety
To v žádném případě. Jen bych byla ráda, aby jednou nemusela řešit to, co já, až ve dvaceti jsem se dopracovala k normální postavě. No, plány mám hezké… ![]()
Jeee prosimte
Sunar ma podobny slozeni jako vsechny UM, ani Nutrilon neni o tolik lepsi, jak se pise, ma jen pridane nejake latky navic na imunitu a je jiny chutove, jinak mlicka jsou hodne podobna. Takze Sunar neni pribiraci, driv se to mozna rikalo, protoze nic jineho na trhu nebylo, ale dnes je toho spousta a vsechno na jedno brdo
Urcite ti po nem nebude pribirat vic, nez treba po tom Nutrilonu
Navic, kdyz ji budes davat jen dve denne!
Muj prcek nekdy vypije i 1,5 litru Sunaru denne (zboznuje ho) a to je mu 17 mesicu a od posledni rocni kontroly pribral jen nejaky kilo a pul…
Neboj, oni to vybehaj ![]()
Jo a mimochodem, muj maly se narodil a mel skoro pet kilo, v roce mel necelych 12 a ted ma 13,5
takze je celkove vetsi (i na vysku) ale tlusty rozhodne neni!!
Driv to bylo trosku jinac, pac deti uz od pul roku jedli svickovou a knedliky, tak se to muselo nekde podepsat..... No a misto selhani rodicu se to svadelo na Sunar
Takze to, ze Sunar je pribiraci, je fakt jen fama..... ![]()
Fireangel, naši kluci přibírali po Nutrilonu i po Sunar. Mám pocit, že kdybych jim dávala jen vodu, budou přibírat taky
Prostě byli v roce takový oplácaný mimina. Věrka nepřibírala ani po Nutrilonu, ani po Sunaru. Záleží na prckovi. Náš Davča je teď „kus chlapa“ - ne tlustý, prostě má takový kvalitní základ
, Miška je střízlík
Neřekla bych, že Sunar je „spouštěč“ obezity
M.
Tak koukám, Danyleo, že se naše myšlenky ubíraly stejným směrem
M.
Jen za sebe - pokud zvládneš nakojit ráno, pak můžeš nahradit dopolední a polední jídlo příkrmem - masozelenina a dopoledne jogurt, odpoledne už zase můžeš kojit, pokud se netihneš vrátit, jde podat ovoce nebo přesnídávku - za sebe bych to asi takkhle zkusila. Prosímtě neber to jako fanatické lpění na MM, ju? Prostě mi to přijde pohodlnější a levnější. Holky ti tady radí skvěle, jen jsem chtěla nabídnout alternativu k UM
Navíc nezapomeň, že za dva tři měsíce bude zase Nellinka větší, tak to bude zase jednodušší.
Držím palce ve studiu.
L.
Díky všem - já „vím“, že dnes už je prakticky jedno, které UM případně vyberu, ale to, že „po Sunaru tloustnou“ mám prostě v hlavě zafixované dost hluboko
Ale nezatracuju ho, třeba bude mít Nelli „hubené geny“ po tatínkovi
Zkusila jsem anpsat pár mailů - Hero, Hipp, Nutrilon - od Hero mi odpověděli obratem a pošlou celou krabici Sunaru Premium ![]()
Lesi - samozřejmě, pokud bychom vydržely obě přes den víceméně bez mléka s tím, že přes den by měla dopoledne ovoce, v poledne masozeleninu a odpoledne jogurt ( raději bych to udělala takto, i já jsem zvyklá dopoledne jíst ovoce, tak si dáme spolu
), a kojo večer, v noci a ráno - bylo by to ideální, a rozhodně to neberz jako fanatické lpění na MM, taky jsem zastánce koja, ale nikdy bych nekritizovala maminu, která dává UM - i já bych ji klidně dala, naštěstí zatím nebyl důvod. Kojo mi vyhovuje - je to zadara, malou to uklidňuje, mně to nijak nevadí a neomezuje, shodila jsem těhotenská kila, žiju celkem zdravě, kvalitně jím i piju, nekouřím, cvičím, teď teda ani nepiju
, bydlíme na venkově v celkem čistém prostředí (sice u Prahy, ale město to přeci jen není) - takže předpokládám, že moje MM se obsahem škodlivých látek UM vyrovná a je kvalitní
![]()
Problém vidím v tom, že ten náš nenažranec se dožaduje mlíčka co dvě hodiny přes den a dvakrát v noci, kojím tedy 10× za 24hod, nějak si neumím představit, že najednou by vydržela jíst „jen“ pětkrát za den..i když, s příkrmy už to třeba bude taky pak jiné, no…vím, že teĎ nemůžu naplánovat, jak to bude, ale ráda bych měla alespoň představu co a jak…
Sunar i Hipp mi vzorky pošle, z Nutrilonu mi odpověděli, že to legislativa zakazuje, že si musím Nutrilon koupit v lékárně, a že jestli budu na dítěti zkoušet různé UM, ublížím mu, a jedno UM musím dávat minimálně 14dní a nejlépe u něj zůstat - ale já přece jen chtěla vyzkoušet, které bude pít, pokud mi ho hned vyplivne, dávat ho asi nebudu, že…tak nevím, trochu mám z té jejich odpovědi pocit, že chci svoje dítě otrávit nebo co… ![]()
Ještě k těm vzorkům - zkus se zeptat v jiných lékárnách, já jsem taky sháněla (cca před rokem), někde na mě koukali jak na blázna (asi neví, že to existuje), jinde ochotně dali vzorky - mléka Hipp 2 a Bebu 2, a taky jsem dostala i nějaké kaše Hipp. A jdi tam rozhodně s dítětem ![]()
No nevim, od Nutrilonu mi to zase prijde jak nejakej reklamni tah…vydelat prachy… Ja nevim, neverim tomu moc.
Ale jdu napsat do Hera, dosel mi Sunar
![]()
Dany - ale bacha, pošlou to jen jednou, a jen jeden výrobek - buď Sunar, nebo Sunarku kaši, nebo Sunárek nápoj
Každopádně odpověď ohledně Nutrilonu mě dost odradila, jasně z toho vyplynulo, že mám vybrat Nutrilon a u něj zůstat, nejlépe přestat kojit a jen nutrilonovat
(ne tak doslova, samozřejmě, ale ten dojem to na mě udělalo) ![]()
Fireangel píše:ja vim ze jen jednou, le jsem ted financne dost v haji a rada usetrim dve kila na krabici.....
Dany - ale bacha, pošlou to jen jednou, a jen jeden výrobek - buď Sunar, nebo Sunarku kaši, nebo Sunárek nápojKaždopádně odpověď ohledně Nutrilonu mě dost odradila, jasně z toho vyplynulo, že mám vybrat Nutrilon a u něj zůstat, nejlépe přestat kojit a jen nutrilonovat
(ne tak doslova, samozřejmě, ale ten dojem to na mě udělalo)
Jo ten Nutrilon je trapnej
Ja ho uz proto nemam moc rada… je nejdrazsi, hlavne, ze ma reklamu v televizi a maj i vlastni propagacnci cd…
Davala jsem ho malymu, kdyz byl uplny miminko a musela jsem chvili prikrmovat a stalo me to na tyden 700…ted uz je velkej takze uz bych tak drahy mliko nekoupila.
To naprosto chápu a schvaluju, udělala bych to taky. Nicméně jednání HERO a Nutricie se nedá porovnat, už jen kvůli těm jejich odpovědím bych jednoznačně volila Sunar, ne Nutrilon. Neříkám, že Nutroš není kvalitní, ale že je jedinej a nejlepší, to bych neřekla, uznávám, že novorozenci bych ho asi jako UM vybrala, ale sedmiměsíčnímu dítěti jako jednu náhradu koja denně? Tam už je myslím jedno, jakou značku bude pít, hlavně, když bude chutnat.
Ještě jsem mrkla na
http://www.lekarna.cz/…porce-18-3g/
Vzorek Nutrilonu se sehnat dá , ale musí se zaplatit. Na jo, na všem se musí trhnout
Jinak jsem to u dětí dělala taky tak: do půl roku na Nutrilonu a pak jsme bez problémů přešli na Sunar.