Vztah nevlastních sester

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4
3.8.24 14:52

Vztah nevlastních sester

Zdravím všechny,
chtěla bych se tu vypsat, ze situace, kterou zrovna prožíváme u nás doma, a která mě velmi trápí. Budu ráda za každý názor či radu.
Naší rodinu tvořím já, přítel, naše společná dcera(4) a přítelova dcera(8) z předchozího vztahu, která k nám dojíždí 1× za 14 dní na víkend.
Od začátku to bylo náročnější, partnerova ex nám dělala peklo, kvůli zapomenutým ponožkám, jídlu, které u nás jedla, věcem, které jsme jí říkali apod. ale postupem času, se to uklidnilo a komunikace mezi nimi je nyní o něco lepší. Nevlastní dcera byla od začátku takové „dospělé“ dítě, to jak ve 3 letech uměla komunikovat a co jí zajímalo za věci mi přišlo sice zvláštní ale brali jsme to jako součást její osobnosti. Zřejmě k tomu byla od její matky vedena, praktikuje výchovu, kdy si dítě o většině věcí rozhoduje samo. U nás to je ale jiné v tom, že děti necháme rozhodovat o triviálních věcech úměrné jejich věku. To je samozřejmě také problém, že výchova není jednotná. Ale k věci. Na mojí dceru byla vždy hrr, tahala jí, dávala si jí do postele, jakože je maminka a snažila se o ní starat, jak to viděla u mě. Nejdříve mi to přišlo hezké a nevinné ale později to začalo vypadat jako by jí snad brala jako panenku, se kterou si může dělat co chce. Zhruba před rokem a půl si začali hrát na „rodinu“, sledovali jsme je po očku ale nenapadlo nás, že by starší té malé chtěla nějak ubližovat. Jednou jsem je ale přistihla svlečené, jak v posteli starší ukazuje líbání té mladší, jindy po ní zase chtěla aby jí cucala prsa jakože jí kojí. Po té jsme jim tu hru zatrhli a já je sledovala na každém kroku. Jednou spolu šli na zahradu na trampolínu a já je tajně sledovala z pootevřeného okna. Starší s příkazem v hlase na dceru „Svlíkni se“. V tu chvíli byla situace už neúnosná. Mezi každým incidentem, jsme vždy s dětmi vedli rozhovory, vysvětlovali, na tu starší už opravdu důrazně a pak nastal na delší dobu klid. Jenže před pár týdny jsme potřebovali na jeden den hlídání kvůli zavřené školce a malou jsme dali k babičce, kde byla shodou okolností i nevlastní dcera. Když jsem si večer malou vyzvedla, hned mi začala v autě říkat, že jí ségra strkala hračky do pipiny a že i ona jí, že nechtěla ale, že jí ségra přemluvila, že je prý nikdo neuvidí. Pod tlakem se k tomu i starší přiznala. Je mi z toho na nic a už nevím, jak dál.
Ty dvě spolu mají hodně zvláštní vztah, mladší na starší hodně dá, je to takový vůdčí typ, být podle ní, tak diriguje i nás dospělé. V jednom kuse ji starší provokuje a malá neváhá a na oplátku kousne, štípne nebo jí škrábne. Když je u nás tak je na ní malá často zlá, že jí u nás nechce a hodně žárlí. Starší velmi tíhne ke mě namísto k vlastnímu otci, chtěla by si vzít veškerou mojí pozornost, když někam jdeme, chce sedět vedle mě nebo například se přijde pomazlit xkrát za den ale mě přijde, že to kolikrát dělá na truc malé, protože ta potom začne brečet. A já už jsem s rozumem v koncích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4398
3.8.24 15:24

Nikdy bych je už nenechala o samotě a věnovala se svému dítěti. Starší ať se věnuje otec. Když nemá čas, tak její vlastní matka. Pro mě je tohle v 8 letech hodně za hranou, tvoje dítě to může ovlivnit na celý život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
3.8.24 15:39

Mě by asi hodně zajímalo, odkud to ta starší má. Osmileté dítě není tak velké na to, aby na tyhle věci přišlo samo. Dost bych se bála, že ji samotnou někdo zneužívá, minimálně tam bude hodně zanedbaná výchova.

Jinak samozřejmě nenechávat spolu samotné, pokud by situace byla dál neúnosná, tak s dcerou jezdit na víkend pryč, ať se stará tatínek. Co ten na to vlastně říká?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
3.8.24 15:42
@Rimonsiley píše: Více

Souhlasím, taky bych se bála zneužívání.
Mám 8 letého a tyhle hry by ho ani nenapadly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
3.8.24 15:47

@Rimonsiley máme na to stejný názor, že to není normální, problém řešil s matkou holčičky a ta to prostě bagatelizuje. Ovšem už se několikrát stalo, že pokud se proti starší dceři důrazněji vymezil tak k nám odmítala jezdit. A on už se teď bojí aby se to zase neopakovalo. Tak je tvrdší k té malé, protože to je dcera, která utéct nemůže. Celé je to špatně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
3.8.24 15:52

Děsná situace celkově. Nedala by se aspoň na pátek odpoledne dohodnout nějaká rodinná terapie, na ty pátky, kdy ji máte? Tohle nemáte asi sami šanci vyřešit. Správně jsi poznala, že je tam zle moc věcí najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
3.8.24 15:56

@mokkk ano, terapii jsme zařídili teď po posledním incidentu, bohužel je čekačka 3 měsíce :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15129
3.8.24 16:11

@filipa96 Vůbec bych nedovolila aby byly spolu o samotě a pátrala bych po příčině, proč to holka děla. Normální to urcite není a asi bych na tvém místě měla problém s nevlastním dítětem trávit jakýkoli čas. Vadilo by mi, ze moje dite obtěžuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.24 16:15

Nemyslím si, že nutně musí být starší zneužívaná, stačí jestli ji tyhle věci začly zajímat, někde něco viděla a zjistila co se dá dělat. Mezi dětmi předškolního a mladšího školního věku je tohle bohužel dost časté (většinou o tom rodiče nemají tucha). Myslím, že by bylo nejlepší, aby se ty 2 vůbec nestýkaly, jinak to sotva uhlídáte a mladší z toho bude mít trauma. Moc nevěřím tomu, že pomůže nějaký domlouvání nebo terapie, ty děcka tím dokážou být fascinovaný a nemají tu uvědomělost, aby to tajně stejně nezkoušely. K tomu musí být vnitřní motivace, že by si ta starší uvědomila, že ona sama to dělat nechce. :?

• Citovat
  • Upravit
4
3.8.24 16:24
@Anonymní píše: Více

no holka má problémy i ve škole, snad i tohoto směru, takže je možné, že to chytla tam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4398
3.8.24 16:35
@filipa96 píše: Více

Já bych absolutně nediskutovala s nikým. Ať si dceru hlídá on, vezme jí k psychologovi a řeší to razantně a hned, i spolu s matkou. Spolu už bych je nenechala ani minutu o samotě. Ať se tatínek stará o to, aby jeho starší dítě sex. nenapadlo to mladší. To snad není normální, aby rodiče dělali, že o nic nejde!

Kdyby otec nezafungoval, řešila bych to ještě rázněji. Ale neumím si představit, že tohle někdo dostatečně rázně neřeší. I mladší dcera je jeho dítě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.24 16:56
@ulice píše: Více

Představ si že i takový jsou. Před lety si dvě sestřenice, cca 3 roky od sebe. Fotily intimní partie na telefon prababičky. Myslel, že se na to nepřijde, protože babička. Náhodou na to přišel jeden příbuzný při mazání SMS. Rodičům se to řeklo ale nereagovali. :nevim: obě děti jsou z rozvedených rodin. A rodiče spolu zrovna nekomunikují. Ti „rozumnější“ pokročilí rameny. Takže to vzal do rukou ten příbuzný, co fotky našel. Děti měly 8 a 5 cca. Nějak to pochopily a nic na ten způsob už se nezaregistrovalo. :nevim: reakce rodičů, mě ale docela rozhodila :roll: :,(

• Citovat
  • Upravit
8302
3.8.24 17:29

8o tak to je děsný. Už ji nenechavej samotnou, ber si ji pořád s sebou. Starší je ale taky chudák. Co s tím dělat - pro tu malou by bylo nejlepší, kdyby k vám starší přestala jezdit. To ale zase není dobrý pro tu starší nemít tátu. Táta by si měl všímat starší, když u vás je, a jezdit by měla k vám jenom, když je táta doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
3.8.24 17:32
@filipa96 píše: Více

Tak je to blbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
3.8.24 17:37
@Rimonsiley píše: Více

Tohle mají děcka že školy. Právě od těch, co vyrůstají v divných rodinách. Ale doma to taky bude vselijaky, když se takhle i chová k sestře.

Já bych prchala na ty dny, kdy bude holka u nich na návštěvě. Prostě už bych je držela od sebe. Otec ať si ji bere jen, když bude mít volný víkend a začne ji usměrňovat. On místo toho usměrňuje mladší, která nic nedělá, protože u ní nehrozí, že by nejezdila, :zed:, ale že si k ní vytváří divný vztah, to mu nevadí :zed: to bude dobrý jelito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin