Sourozenci a jejich rozdílnost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
17.6.24 17:45

Sourozenci a jejich rozdílnost

Téma do diskuze. Máme 2 děti. Každé je jiné, což je v pořádku a líbí se mi to, oběma říkáme, že jsou takoví jací jsou a ani my s tatínkem nejsme stejní. Jedno z dětí je vyloženě studijní typ, plus je manuálně velmi zručné. Druhé dítě nemá nic, v čem by extra vynikalo, je spíš průměr. Což není nic špatného, naopak mně to je bližší.
To prumernejsi dítko velmi špatně zvládá úspěchy sourozence. Samozřejmě nikdo úspěchy nevyzdvihuje, odměny za vysvědčení jsou stejné pro obě děti.
Babičky mají trochu tendence to šikovnější dítko více chválit, ale snažíme se to korigovat.
Jak to funguje u vás?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74219
17.6.24 17:50

My teda děti neškatulkujeme na šikovnější a průměřenější. To se pak nedivím, že někde na sebe sourozenci žárlí a mají vnuklou nevraživost, když se jim tohle děje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
17.6.24 18:09

Máme to dost podobně, dvě děti už od miminka naprosto odlišné, jedno velmi šikovné na všechny sporty, bystré, výborné logické myšlení, průbojné, sebevědomé a těžce v pohodě. Druhé citlivé, empatické, nesportovní, zaměřené umělecky a jazykově, introvertní, problémy se sebevědomím. První má spoustu medailí a pohárů z nejrůznějších soutěží, druhé je nesoutěžní typ, ale úspěchy prvnímu někdy závidí.
Hlavně děda první dítě protěžuje, moc se s tímto nenadělá, trochu to vyvažuje babička a hlavně my s manželem, ke každému musíme přistupovat jinak, ale snažíme se, aby oba vnímali, že je bereme takové, jací jsou. Snad se to docela daří, už jsou velcí a mají se rádi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.24 18:11
@Kelsey píše: Více

My je před nimi taky neskatulkujeme, ale samy děti vnímají, že jedno má samé jedničky bez práce, neškolni úspěchy a druhé nic z toho.
Nevím jak jinak to vyjádřit :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1134
17.6.24 18:30

Myslím, ze v tom “průměrném” muže byt schované velké překvapeni.
Moje “průměrná”starsi dcera nikdy v ničem nevyhrala, nevynikala… a teď je uzasny vyzrálý dospěly pracovitý člověk. Žije aktivně. A její “chytřejší” bratr dela průměrnou práci, je bez ambici (takový teoretik práce a života).
Ber to jako potencial - někde v něm je schovaný třeba diamant.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22289
17.6.24 18:38

Ahoj, zajimave tema, ale neporadim. U nas je to taky takove nevyvazene, jak jsou kluci rozdilni. Jeden takovy bezproblemovy, socialne zdatny, zrucny, optimista. Druhy opak. Druhy je zase fyzicky mnohem zdatnejsi a zatim uspesny sportovec. Snazim se rikat, ze kazdy jsme jiny a mame sve silne a slabe stranky. Moc to nepomaha. Ja si sama pamatuji, jak jsem se porad snazila dotahnout sestru a vubec to neslo. Sestra byla ve vsem lepsi, tak to proste bylo. Az nekdy v dospelosti se to srovnalo, kdyz jsem ji to zacala prat a byla rada, ze se ji dari. Mela jsem uz svuj zivot a nepotrebovala jsem se porad srovnavat. Jak z toho ven netusim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
17.6.24 18:39

U nás je totéž. Prvňákovi jde vše, rychle se učí. Druhák s učením bojuje, extra zručný není. Pokud někdo mluví jen o prvňákovi, tak jim připomenu, že druhák rád čte, rád hraje šachy atd.. Každé dítě má totiž něco, co mu jde, co ho zajímá. A porovnávat děti jen podle úspěchů je blbý. Co když jednou budou úspěšní v tom, co je právě zajímá? Když už se má něco porovnávat, tak charakter. I velmi úspěšný sportovec může být vůl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.24 18:40

V Rodine máme sourozence s velkými rozdíl.
Starší, střední škola, velice chytrý, manuálně zručný, spolehlivý. Pracoval jednou v životě. Pak si nějak dokázal udělat úraz a z toho profituje a žije léta. Nikdy se nemusel o nic snažit všechno mu jde tak nějak samo. Akorad by to do něj člověk vůbec neřek na první pohled. Zdáním je jako největší stavební dříč.
Mladší, chytra, nadaná, vš, všechno dělala podstivě. Vystřídala několik zaměstnání, šetří kde může, mluví několika jazyky. A přesto má život mnohem složitější. Například několikaletý rozvod :nevim:, život v garsonce…
Jakou tak odlišní až si lezou na nervy. Neumí spolu být moc dlouho v jedné místnosti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.6.24 18:45
@TaLucie píše: Více

Píšu, že to „průměrné“ dítě je mi v mnohem bližší, protože jsem taky nikdy v ničem nevynikala, ale nemám sourozence, tak jsem neměla komu závidět.
Problém má to „průměrné“ dítě, že všemu věnuje víc času, energie a nikde to není vidět.
Vztah mají jinak krásný a úspěchy přeje, ale pak je vidět ta lítost.

• Citovat
  • Upravit
1134
17.6.24 18:55
@Anonymní píše: Více

Tak bych mu říkala, ze i on v něčem vynikne. Jen tomu musí dat čas. Třeba to bude ne ve výkonu, ale v něčem jiném. Myslím, ze ta chvíle přijde. I ja - naprosto průměrná - jsem si v životě řekla : “dokázala jsem fakt úžasnou věc”.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.24 19:31

Máme doma to samé. Navíc jsou ve stejné třídě ve škole (i když nejsou dvojčata). První syn se hůř učí, ve smyslu, že mu vše hůř leze do hlavy), matematika mu dělá velké problémy, sportovně dost nešikovný :oops: A navíc je i maličký postavou.
Mladší syn je hodně chytrý. Nic moc se nemusí učit, vše si pamatuje z hodin. Matematiku miluje. Má logické myšlení. Zvládá látku dětí o dva roky starších. Často si doma řekne o příklady. Zajímá se o složitější úlohy, atd. Navíc je šikovný na sporty. Hraje závodně. Je pořád někde na turnajích, zápasech. Je kus chlapa. Ale to spíš geneticky. Už několik let je mnohem těžší, výšku mají stejnou. Ale prostě je postavou takový mohutný, zatímco starší syn je tintítko.
Starší mu samozřejmě závidí, jak tu matiku, tak sport, ale sám ví, že on na to talent nemá, bohužel. Přesto chodí také na sportovní kroužek, sice jen jako kroužek, ale baví ho to :) A je spíš manuálně zručný oproti mladšímu, tak chodí ještě na keramiku a uvidíme, co bude příští rok :)
Jinak, snažíme se chválit stejně. Máme to doma nastavené tak, že oceníme i snahu. A je to tak i u širší rodiny. Rozhodně nikdo neupřednostňuje šikovnější dítě :) To, že to má vše jednodušší není jeho zásluhou, jen mělo větší štěstí. Není to úplně fér, no. Nedokážu si představit, že by byl chválený více jen ten šikovnější. Už takhle to to dítě vnímá a musí se s tím uvnitř prát. Také bych z toho nebyla vůbec nadšená. Chudák dítě. Je dobře, že má ve vás zastání :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.6.24 15:26
@TaLucie píše: Více

To taky říkáme, že se musí najít.
Ale chápu i to dítě, že vnímá nespravedlnost.

• Citovat
  • Upravit
23
19.6.24 14:56

Napadají mě americké pohádky, ted si vzpomenu jen na Sheka, kdy i úplně průměrný nehezký člověk muže něco v životě dokázat, i když na to nevypadá (Shrek- nehrzký, obyčejný, vlastně-co vůbec umí?).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin