Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky slečny a paní
Mám problém, teda možná spíš otázku…Spřítelem jsme skoro 9 let.Mám pocit že ten vztah potřebuju někam posunout.Nevím proč?!Je to zvlaštní, ráda bych aby to bylo tak jak to je, ale já chci asi víc.Ach jo, nevím jak mu to mám říct
Ahoj, jak koukám, tak společné bydlení už budujete, takže pak jsou ještě dva podstatné směry, kam posouvat, svatba a dítě, máš na mysli jedno z toho, případně obojí? Nebo je to o nečem jiném?
A vy jste začali stavět, aniž byste se nějak (po)bavili o dítěti, dětech?
O svatbě nemluvě, nějak přece máte ošetřeno vlastnictví a investování do stavby, takže jste taky museli nějak mluvit o způsobu soužití ne? Nebo jste nemluvili ani o jednom?
![]()
(Neber to ve zlém prosím mě to opravdu zaujalo)
Já na to šla přímo, řekla tehdy ještě příteli, že začínám intenzivně toužit po mimču, vysvětlila, proč nechci být starší matka (a rodička - první jsem nakonec měla v osmadvaceti) a on na to, že to se ale musíme teda nejprve vzít. Prostě to vyřešila upřímnost. Dneska máme děti dvě. ![]()
Ale důležité bylo, že jsme měli oba stejný názor na věc - děti chceme do manželství, ne do partnerství.
Njn, to jsou obyčejný profláknutý biologický hodiny
neboj, nejsi sama ![]()
Taky by mne zajímalo, jestli jste už při projektování domečku počítali s dětskými pokojíky ![]()
verunielka píše:
Mám na mysli jedno z toho, nejlíp obojí
a je důležité pořadí??? ![]()
verunielka píše:
Ahojky slečny a paníMám problém, teda možná spíš otázku…Spřítelem jsme skoro 9 let.Mám pocit že ten vztah potřebuju někam posunout.Nevím proč?!Je to zvlaštní, ráda bych aby to bylo tak jak to je, ale já chci asi víc.Ach jo, nevím jak mu to mám říct
veru, tak ten vztah ale neposunuj tady s náma, ale posunuj ho doma s tim svym. tady ti nikdo stejne neporadi nic univerzalniho. v metriku mas napsano ze jste spolu pres 8 let, za tu dobu ho prece znas ne? tak bys mohla vedet jak mu takovyhle veci rict. respektive neni tam moc co vymyslet - proste to na nej normalne vybal ze by ses uz rada videla jako mamina a jak to vidi on no … ![]()
Holky a taky, dnes prý o ruku už žádají i dámy…Sice já osobně bych byla raději, kdyby se ten chlap vyjádřil, ale pokud tě tohle až tak netrápí a nečekáš romantickou žádost, tak to zkus. Konečně, to může být romantické i z tvé strany, no né?? Přeji hodně štěstí… ![]()
Aghata píše:
A vy jste začali stavět, aniž byste se nějak (po)bavili o dítěti, dětech?
O svatbě nemluvě, nějak přece máte ošetřeno vlastnictví a investování do stavby, takže jste taky museli nějak mluvit o způsobu soužití ne? Nebo jste nemluvili ani o jednom?![]()
(Neber to ve zlém prosím mě to opravdu zaujalo)
Mluvili jsme o tom, dům je jeho, brát se nechtěl a já nechtěla cpát peníze někam když to nevlastním, takže si úvěr vzal na sebe a splácí to sám..Dítě chce ale až dostavíme…ale nevím kdy to bude, no a hlavně furt beru prášky…nechce abych ještě vy:,–(ila…a SVATBU?Ženit se zatím nechce, neřekl proč akorát že mu to tak vyhovuje…Jenže já to cítím jinak! ![]()
Veru, to je těžký, aby ti někdo radil kam posunout. Jste spolu dost dlouho a možná už vás všichni vidí jako pár. Jenom se nesnaž posunovat násilně. Nějaký metody, že si někoho jakoby najdeš, aby ho to nakoplo si tě vzít, nebo nedej bože otěhotnět aby on to neplánoval.To možná v té chvíli bude fungovat, ale otočí se to časem proti tobě.
Mám ve svém okolí teď kamarádku co řeší takovej problém. Byla v posledním ročníku VŠ a chodila s klukem asi 3 roky a chtěla se vdát.Tak si jako začala s kamarádem. Ten její se rozhoupal a požádal jí romaticky s prstýnkem o ruku, oba prý skoro brečeli. Těď má roční holčičku a je těhotná a náhodou se podívala do jeho telefonu a byla tam nějaká sms od jiné ženy a rozhodně to nebylo nevinné. Tak na něho uděřila a dozvěděla se, že jí byl nevěrný s tou ženou už před svatbou. Je to prý jen o sexu. Moji kamarádku prý má moc rád. Jsou spolu už víc než 5 let, budou mít dvě děti a ona vůbec nepoznala, že se s někým schází.A to o něm vždycky říkala, že je takový nekňuba na ženský. Vyčítá si, že ho ke svatbě tak trochu dotlačila.
Co jí mám poradit, když mě tady smutní? Dopadlo by to stejně, když by se po nějakém rozhovoru o tom co ona cítí, že chce někam dál, nebo ne. To neví nikdo, ale asi by si teď nevyčítala, že udělala něco pro to aby se on rozhodl tak jak to chtěla ona. Chtěla mu to dokonce říct, jak to bylo před svatbou, to jsem jí rozmluvila. To by bylo asi to nejhorší, přiznat se k manipulaci s jeho city.
Zase mám dlouhou litanii, jednou za čas. Doufám, že jsem tě nějak neurazila. Případně se omlouvám.
Gabi33 píše:
Holky a taky, dnes prý o ruku už žádají i dámy…Sice já osobně bych byla raději, kdyby se ten chlap vyjádřil, ale pokud tě tohle až tak netrápí a nečekáš romantickou žádost, tak to zkus. Konečně, to může být romantické i z tvé strany, no né?? Přeji hodně štěstí…
Hm, jsem docela emancipovaná, ale tohle bych nikdy neudělala… On si musí být vnitřně jistý, že chce svatbu. Když ho požádá ona, akorát ho zatlačí do kouta.
Mila Verunielko,
dovol, abych ti napsala par postrehu jak z vlastniho zivota,tak ze zivota stastnych i nestastnych paru.
Takze:
1. Jakykoliv vztah, ktery ma nejakou cenu, je O SDILENI. O sdileni, deleni se o radosti, starosti, uspechy,povinnosti, finance, cas, prostor,…je o sdileni pritomnosti a budoucnosti - radostne, svobodne, dobrovolne.
Otazky pro tebe k premysleni: Jakym pomerem se o vyse uvedene delite? Neni to obvykle „jak jemu to vyhovuje“? Bere stejny ohled na tva prani jako na svoje? Proc vnima pripadnou spolecnou budoucnost v manzelstvi negativne, jako ztratu svobody a radosti, jako bremeno? Planuje sdilet s tebou svuj majetek, vcetne domu legalnim pravnim osetrenim, at v pripade snatku ci ne? Obecne, chce vic ve vztahu brat ci davat?
2. Dobry vztah je O ZODPOVEDNOSTI - obou partneru, ale predevsim muze k zene.
Otazky pro tebe:Proc nechce prevzit na sebe tuto zodpovednost? Povazuje za zodpovedne pocit dite a pak nechat spolecensky i financne nezajistenou zenu, ktera nebude vedet, jestli se za dva roky jeste budou spolu, a v pripade rozchodu nebude mit ani sanci na financni primerene vyrovnani? Povazuje za svoji „hlavni zodpovednost za tebe“ kontrolovat tvoje pilulky?
3. Dobry vztah je O DUVERE.
Otazky: Muzes mu verit v malickostech - prichody,srazy, plneni povinnosti,nebo vcas dat vedet zmenu? Nebo jsi ta, co se pouze prizpusobuje jeho planum a programu? Muzes mu verit ve „velkych vecech“? (tady mi to koliduje s tvym popisem)Dovedes si predstavit, ze by se o tebe staral pri vaznem onemocneni ci uraze? Nebo o stare rodice? Muzes se na nej spolehnout??
4. Dobry vztah je o tom, ze muz zene nabizi ochranu, peci, lasku, ona prijima a dava svoji vrelost a nehu.
Otazky: Koho chce tvuj pritel chranit? Vic tebe nebo sebe? Jak chce chranit svoje dite? Jake zaruky pece nabizi - tim nemyslim ani tak prebalovani,ale spis cas pro hry a vychovu?
Vim, ze co jsem tu napsala, je asi pro tebe moc tezke cist a jeste tezsi si odpovidat. Ale zivot se sobeckym clovekem, ktery ma problem se delit a mysli a jedna ne za rodinu, ale za sebe, „jak to vyhovuje jemu“, je moc bolestivy, neco o tom vim. ![]()
Promluv s nim o tom, o svych predstavach o manzelstvi, o zivote, o zodpovednosti, sdileni, duvere, kterou od muze (obecne), kteremu sveris svuj zivot a zivot ditete, ocekavas. Mej svou hrdost, neponizuj se, nepros. Pokud je ochoten prijmout po nejake dobe premysleni tyto zavazky s hrdosti, je ten pravy muz pro tebe on. V opacnem pripade,…
Prala bych ti muze,ktery te bude milovat a pro ktereho bude POCTA si te vzit. Rad a dobrovolne ti da to zazemi, oporu, kterou my zeny potrebujeme, na kterou mame narok, kterou si z principu zaslouzime. Neco o tom vim ![]()
Hodne sily a stesti.
Srdicko ![]()
srdiecko to je moc hezky napsaný.
verunielka Život je ale taky o kompromisech, bohužel
Já sama jsem tohle řešila po několika letech vztahu a nakonec jsem musela tehdejšímu příteli, nyní manželovi
, říct, že já děti prostě ve svém životě chci, že nechci čekat (už mi táhlo na 30) a že on to buď přijme a bude to taky tak chtít nebo se budeme muset rozejít. Já totiž věděla, že děti v mém životě chci, že jsou pro mne důležité jako součást a naplnění rodiny a že kdybychom je nakonec neměli, tak že bych svého partnera začala asi i nenávidět, vinit za zkažený život… no a nynější manžel si musel taky srovnat svoje priority. A dneska říká, že kdyby věděl, že děti jsou tak báječný, tak by do toho šel už mnohem dřív ![]()
Tak ať to společně vyřešíte!
Tak jsem s ním o otm mluvila,říkal, že se dočkám, že mám počkat na vánoce, nechápala jsem a on mi víc neřekl, takže zkusím počkat na vánoce a uvidím, pokud nic nenastane, tak asi mu to připomenu..Srdiecko, vím, máš pravdu, taky jsem chtěla aby mi dal nějakou jistotu ale on mě pořád nechápal oo čem mluvím, tak jsem mu to vysvětlila a on že chce aby mu ten dům zůstal kdby se někdy něco stalo, tak že by ho musel prodat bo byneměl na to mě vyplatit a to že on bynechtěl, že v něm vyrostl..Jinak nemá prolémy, s tím abymi něco koupil to zas on chrt není, finančně se doma dělíme napůl.Ve všem, kromě té hypotéky.Než jsme začali stavět tak jsme se i dost hádali skrz ty peníze a jistotu co mi dá, a nakonec to dopadlo takhle..