Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že můžeš být ráda že se odpad vynesl sám. Nedělala bych nic.
Hele synovi zase nesedla manžel mě sestry a až teď na 2,5 roce konečně nezačne brecet, když ho vidí. A bylo jedno, jestli ho viděl i několik dní za sebou. Prostě potřeboval čas…
To dítě cítí hodné lidi, cítí, kdo ho má rád bez výhrad. Tcháni to nejsou. Není to chyba dítěte. Dítě je vnímavější, než si myslíme. V naší rodině jsem zažila dvakrát, že miminko, které ještě ani nesedělo, spustilo brek, jakmile dotyčný vlezl do bytu. A ten jejich vztah se podle toho vyvíjel. A mohl si za to ten dospělý. Tcháni se můžou urážet, jak chtějí. Vaše dítě k nim nemá důvěru, necítí od nich to, co dítě potřebuje cítit, aby se k nim s důvěrou natáhlo, šlo se pochovat, nebo s nimi šlo za ruku ven. Mně se už párkrát stalo, že si se mnou chtělo hrát dítě, které mě ani neznalo. U známých. Na dovolené. U příbuzných. Hele, ber to nakonec i pozitivně…nebudou se vměšovat do výchovy, nebudou dítě brát na dovolené, se kterými nesouhlasíš, atd.
@Anonymní píše: Více
proč to píšeš přes AI? je to trapné,
a to má být jako obrácená diskuse k dnešní Babička odmítá vnuka? taky trapné,
a každý anonym má narcistickou tchýni nebo aspoň narcistickou tchýni - je to už obehrané téma
@stinga Prosím? AI? Hele, ty asi musíš být taky hodně nespokojená sama se sebou, viď? Protože přijít do diskuze a začít hned kopat a obviňovat… a co hůř, neoprávněně. Píši jak píši a jestli chceš poukázku k nám domů, abys to viděla naživo, tak prosím. Stav se. ![]()
Z.
@stinga A nezlob se, ale nesedím na emiminu 24/7, ze tady je nějaká podobná diskuze vim az od tebe.
Ostatním děkuji za normální a přínodné reakce.
Jaky si tchyne vytvori s vnukem vztah, je jen na ni. Kdyz bude vnuka respektovat, on si na ni treba zvykne a prijde za ni sam. Zhrzenosti nic neziska. Vy s tim nic neudelate. Moje deti treba odmitaly prilnout k moji mame, byla na ne moc hrr a hlasita a hlavne byla nevyrovnaná s rozchodem pred 20 lety a celkove byla zahorkla a deti to z ni bohuzel citily. Ja bych byla rada, kdyby si to s detmi uzila, ale ona to nejak nedokazala, byla u nas na navsteve co tyden, zapojovala jsem ji do her s detmi, ale ona na male deti nemela vlohy a radovala se treba z toho, ze je porazi v pexesu. ![]()
Taky si myslím, že to váš synek už vycítil, protože děti jsou přece jen vnímavější a moc dobře poznají, kdo k nim chová upřímné city a lásku. ![]()
Navíc si myslím, že chování tvé tchyně vůči tobě je dost zlé a neslušné. Mám na mysli to „píp”. ![]()
Být na tvém místě, tak bych určitě nijak netruchlila, že se odmítá vídat. Takže, kdo chce kam… ![]()
Ten vztah má navázat a vytvořit hlavně tchýně, dvouletý dítě to samo od sebe asi neudělá, že jo… Tvá tchýně je opravdu hloupá, nedělala bych nic a rozhodně bych z toho neměla nervy. Každý svého štěstí strůjcem.
Moje mati taky kolem roku-dvou maleho hudrovala, ze k ni maly nechce, ze je to mamanek atd. V duchu bych ji nejradsi praskla dverma pred ksichte, ale byla to vlastni mama. Mimochodem ma taky trochu narcistickou povahu… Ted ma maly 4, u babicky i spi, vzdycky ji da pusu na rozloucenou…. Ale stejne k ni nikdy iplne neprilnul, je proste slozita povaha a ty deti to vyciti. Ostatni clenove rodiny netlaci na pilu jako ona a s nikym jinym problem neni.
Malé děti mají silný šestý smysl… vycítil její povahu…
ALE
Mého taťky se děti vždycky bály. Můj bratránek se mu jako malý vyhýbal obloukem. Taťka je hodný, klidný, zlatý chlap
A měl to tak s více malými dětmi (řekněme do 5 let třeba).
Mě taky malé děti občas nemusí. Nevím proč ![]()
U nás je to velmi podobný, jen jde o moje rodiče a nespravilo se to časem vůbec, naopak je to čím dál horší, dcera je už čtyřletá a nechce u nich být ani na odpoledne, u tchánů zvládne sama spát dvě noci. Začalo to kolem roku a půl, když měla separační úzkost, od té doby jenom přibývalo hloupých řečí, dcera tohle všechno už chápe a sama řekne, že k babičce a dědovi nechce, že se jí tam nelíbí…
Já to mám podobne, akorát se mne nebojí akorát se se mnou nebaví.. Narcista nejsem, kecy nemám… Tak asi jsem nesympatická, to se nedá nic dělat
@Aries6 píše: Více
Nemá fousy nebo brýle? Na ty jsem viděla takovéhle reakce.
Prosím o nezaujatý názor.
Mám manžela a syna (22 měsíců). Jeho rodiče od nás bydlí cca 40 minut cesty. Řidičák má jen manžel. Má starší sestru, která ale zatím děti nemá.
A teď k problému. Opakovaně narážíme na vztah mezi mým synem a tchyni/tchánem. Nezáleží, zda přijdou oni k nám nebo my k nim, syn je prostě nevidí rád. Schovává se hned za mnou a dlouho mu trvá, než se “naladí na jejich vlnu”. A pozorujeme, že větší problém má s tchyni. Během hodinové návštěvy si na ni kolikrát není schopen zvyknout a prostě za ni nechce…
A tady vystává ten problém, že pak posloucháme, ze je to rozmazlený maman, že ona si takhle svoji roli babičky nepředstavovala, ze ji malý nevítá a bla bla bla. A hůř, to hodnotí i před malým po prvních deseti minutách návštěvy. A pak sedí zakaboněná na pohovce nebo odejde na zahradu… Teď už nám to vygradovalo do bodu, kdy se nechce vůbec vídat, před mužem mě označila za píp, a ve výsledku je to moje chyba.
Malý má doma vytištěné fotky, takže ma rodinu nakoukanou, pojmenuje ji.
Návštěvy probíhají cca 2× do měsíce.
S mými rodiči je naopak OK. Podotýkám že i se sourozenci z mé nebo manželovi strany nemá syn problém. Jen tchán a hlavně tchyně… a frekvence návštěv je stejná všude, paradoxně se sourozenci se vidíme méně než s babičkami/dědečky.
O nikom se před ním nevyjadřujeme neuctivě… Ani jsme se nikdy nechovali k nikomu nevhodným způsobem.
Má/Měl to někdo podobně? Co udělat jinak, aby si zvykl?
Možná ještě podotknu, ze tchyně je hodně narcistický člověk. Vše se musí točit kolem ni, nic jiného než její názor neexistuje, potřebuje mít vše pod kontrolou a vše je pořád špatně. Jinak je to fajn člověk, zvlášť pokud je v dobré náladě…
Je možné že malý prostě cítí tu změnu atmosféry? Protože vždy když se mame vidět, tak manžel i já mame trochu nervy, co si zase najde, vymysli… a jsme vnitřně napjati…
Anonym, protože sem jeho sestra chodí a nechci, aby si diskuzi spojila s mým nickem.