Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym. Já mám strach, že náš kluk má nějaký problém. On je hodný, ale občas má nekontrolovatelné záchvaty vzteku, většinou někdy mezi ostatními lidmi. Třeba dneska, jsme byli venku a sestřenice po něm hodila kouli. Byl nepříčetný. Takhle to vypadá, že je nevychovaný. Ale máme ještě dvě děti, a vidím že je prostě jiný. Měla jsem těžký porod, byl přidušený, jako miminko hodně brečel, měl i odklad ve škole kvůli citové nevyzrálosti. Nemáte někdo radu co s tím? Třeba někdo má " něco" podobného doma. Jak to zvládáte, jak se v takové situaci chováte? Budu vděčná za každou radu.
Je to jedina zvlastnost nebo je jich vic? Popiste ho vic.. Vynika v necem nebo zaostava? Jaky byl jako batole, predskolak? Co skolka? Jak se ze zachvatu utisi? Ublizuje si pri zachvatech?
Našeho mladýho to taky občas chytne, řve, vzteká se, kňučí, uráží se…byl taky přidušený, taky měl odklad, ale na aspergera bych ho netipovala. Prostě normální dítě…
@Kassor No, nemá rád změny, má rád svůj systém. Rád si hraje na stejnou věc. A hlavně ho rozčílí, když má pocit že je něco nespravedlivé. Naštěstí si neubližuje, ale křičí, je úplně zaťatý. Ale pak je na něm vidět, že je mu to líto že to nezvládnul.
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym. Já mám strach, že náš kluk má nějaký problém. On je hodný, ale občas má nekontrolovatelné záchvaty vzteku, většinou někdy mezi ostatními lidmi. Třeba dneska, jsme byli venku a sestřenice po něm hodila kouli. Byl nepříčetný. Takhle to vypadá, že je nevychovaný. Ale máme ještě dvě děti, a vidím že je prostě jiný. Měla jsem těžký porod, byl přidušený, jako miminko hodně brečel, měl i odklad ve škole kvůli citové nevyzrálosti. Nemáte někdo radu co s tím? Třeba někdo má " něco" podobného doma. Jak to zvládáte, jak se v takové situaci chováte? Budu vděčná za každou radu.
ježiš to jsi mě vyděsila…já mam stejný případ -taky takto porod, taky odklad kvuli cit. nevyzralosti, taky vzteklý - nepříčetný…je mu teprv 6 ale neříkej mi že to do 9 let nepřejde
a dělá to i ve škole? muj syn ve školce jen jednou za rok…jinak se tam v takových situacích rozbrečí ale nevyvádí..domá vyvádí - je uplně mimo
@Anonymní píše:…přesně muj syn :-/
@Kassor No, nemá rád změny, má rád svůj systém. Rád si hraje na stejnou věc. A hlavně ho rozčílí, když má pocit že je něco nespravedlivé. Naštěstí si neubližuje, ale křičí, je úplně zaťatý. Ale pak je na něm vidět, že je mu to líto že to nezvládnul.
@axelina první třída byla náročná, nevztekal se, ale jak píšeš ty, taky brečel. Teď ve druhé třídě už se v učení hodně zlepšil ale občas řekne že brečel. A jak se ho snažíš uklidnit?
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa máš nějaký trik jak ho uklidňuješ?
pošlu ho většinou do jiné místnosti a řeknu mu, ať se uklidní a pak si ho chvíli nevšímám, když potom přijde nebo za ním dojdu já, tak se s ním o tom snažím mluvit, pokud má zájem. Většinou je tenhle jeho stav umocněný tím, že řekne něco, co zamrzí…samozřejmě záleží na situaci, kdy jeho stav vznikne.
@lleennttiillkkaa horší je to venku, a taky vždycky říká takový věci co zamrzí.
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa horší je to venku, a taky vždycky říká takový věci co zamrzí.
Pokud to začne dělat venku, tak se snažím odvést ho někam stranou…
@Anonymní píše:
Mám doma v podstatě to samé. Kluk 9 let, při porodu přidušený, velmi nízké Agpar skore. Záchvaty vzteku, špatná adaptace na změny, agresivita. Zároveň úzkosti, když se probere ze „záchvatu“, také lítost. Teď jsme byli na diagnostice autistických poruch a nic se neprokázalo, psycholožka nám vyloženě řekla, že to nevidí.
Ale teda bojujeme dost
Bohužel kluk má tu smůlu, že má k tomu i poruchu pozornosti, adhd, dysgrafii, zřejmě i dyslexii..
Já jsem přesvědčená, že prapůvod všeho je v tom zpackaném vyvolávaném porodu ![]()
Co poradit, nevím
Sami se v tom plácáme
@Judithkaj píše:
Typu ji, ze má aspergeruv syndrom. Něco si o tom přečtěte, pomůže vám to. Nic s tím stejně neuděláte, ale je dobře o tom vědět a podle toho se chovat.
To poznáš z těch pár vět?
![]()
@Anonymní píše:
Obratte se na pediatra, at da doporuceni k psychologovi, nic tim nezkazite.Je mu uz 9 let, tak s nim bude mnohem vetsi spoluprace. Chce to prijit na figl, aby k tomu vzteku ani nedoslo. Pokud to na sobe zacne citit, tak mu dat prostor se z toho dostat, aby zacal ovladat sam sebe. Pokud mu to je po vystupu lito a uvedomuje si to, tak by se na tom dalo zapracovat. Urcite to nebude nic vazneho, kazdy z nas ma svoji 13.komnatu a nemusime ji nijak pojmenovavat, chce jen vypatrat, jak na to… Dospelemu se rekne, ze je cholerik…