Výslovnost ve 2,5 letech

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1695
10.2.18 21:18

Výslovnost ve 2,5 letech

Zdravím a chci se zeptat. Dcera 2,5 roku mluví vcelku hezky, v necelých 2 letech mluvila ve větách, pořád něco povídá a komentuje. Jen mi dělá trochu starost, že špatně vyslovuje „c“ a „l“ („r“ a „ř“ neřeším, zatím by mělo být normální). Osobně si myslím, že na to má ještě nárok, jen bych nerada něco zanedbala. Sama jsem se přeučovala v dospělosti a vím, jak už je to potom těžké. V kolika letech se tak začíná řešit logopedie? Předem děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
282
10.2.18 21:32

Vubec to neres, jeste je mala. Na logopedii nejdriv mezi 4. a 5. rokem uplne staci, pokud neumi jen tyto pismenka. A treba to do te doby bude rikat sama pekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
10.2.18 21:34

Ahoj, já má čerstvě tříletýho kluka a výslovnost má naprosto šílenou. Kromě r a ř neumí h, l, skoro nic s háčkem (jenom ď, občas ť), c se mu někdy povede a někdy ne. Ve spoustě slov nezvládá dvě souhlásky po sobě (třeba šmoulové jsou fouové, spinkat je pinkat apod). Hodně taky používá vlastní slova, více či méně podobné těm normálním. Často ve slovech vynechává písmena, i když je třeba umí. Taky koktá. Takže oproti tomu je tvá dcerka asi v pohodě.
Doktorka to zatím neřeší, máme prý říkat říkanky a zpívat písničky (obojí on zásadně odmítá). Kamarádka logopedka říkala, že mám počkat cca do třech a půl nebo čtyř let, pokud uvidím posun. Pokud by žádný posun nebyl, tak v těch 3 a půl ať už ho na logopedii objednám.
Takže být tebou, tak taky ještě počkám, minimálně do tříleté prohlídky, kdy mluvu zhodnotí doktorka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
10.2.18 21:37

Je fakt cas. Nas nejstarsi v cerstvych 5 neumel sykavky, r,ř, nemekcil( rikal dety, ne děti napr.),l neumel, k neumel. Od 5,5 mluvi bezchybne, posledni se naucil c.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85292
10.2.18 21:40

@chaela to me uklidnuje, u nas vyslovnost katastrofa, hlavne ma jazyk vpredu mezi zuby a prska u toho sliny. Chystam se to konzultovat s kamaradkou logopedkou. Cerstve 3. A ma teda dva jazyky, ale spatna vyslovnost v obou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
10.2.18 21:41

Asi jsem rarita, ale já řešila logopedii u obou holek kolem 3 let. Od jedné logopedky jsem se dozvěděla, že to řeším pozdě, ale samozřejmě je to jednodušší s dítětem než dospělým.
Pokud najdeš logopedku, která se nezávazně popovídá a třeba za půl roku sjedná kontrolu co se stane?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
10.2.18 21:46

@blumen Tak u těch dvojjazyčných dětí je vývoj mluvení všeobecně pomalejší, tam bych řešila akorát ten jazyk mezi zuby. To teda nevím, jestli jsou na to nějaké „limity“, do kdy je to v pohodě a kdy už ne.
Mně u syna přijde, že se rozmluvil najednou a od té doby žádný pokrok. Sem tam nějaké svoje slovo nahradí za správné, ale to se stalo zatím tak třikrát. Ve výslovnosti posun opravdu nula nic. Ale i v těch třech letech mají děti pořád čas, zatím je, podle mě, zbytečný je honit po doktorech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16244
10.2.18 22:02

Ja jsem taky rarita. mam tri kluky. U dvou starsich jsem logopedii resila před tretim rokem.
Starsi syn umel jen D, T, N, P a tim si vystacil. Vse ostatní jsme se ucili. Do 4let zvladl M, V, F, H, J. pak jsme se ucili CH, K, L, G, mekceni, sykavky a ted začínáme R. Synovi bude v dubnu šest. Ale podle logopedky mame vadu reci. Nejhorsi bylo u nas strkani jazyka mezi zuby, to odstranit a trénovat spravne sykavky bylo narocne. i ted se kolikrat zapomene a zase strci jazyk mezi zuby.. ale je to uz vyrazne lepsi. Kdybych vam pustila video ve trech letech a ted je to nebe ne dudy ale jsou zatím hodiny a hodiny driny. doiagnoza Vyvojova dysfazie.

Mladsi syn u toho jsem to nechtěla podcenit. V kvetnu bude mit 4. Umi uz krasne K i L. v reci mu chybi mekceni, sykavky a vybranty. na logopedii chodíme od 3let. Zatím resime jen slovni zásobu a pomalu začínáme mekceni. Diagnoza opozdeny vyvoj reci.

Pokud ma problem jen v těchto dvou hláskách ma cas. Konzultace u logopeda není nikdy na zavadu, ale je malicka. Dobry logoped dokaze pracovat i s dvouletym dítětem formou her a zabavy. Oba moji kluci na logopedii chodi radi, protože logopedky s nemá pracuji formou her.

Nejmladsi syn 16m vyckavame :mrgreen: :mrgreen: Zatím nemluvi vubec :mrgreen:

Příspěvek upraven 10.02.18 v 22:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15129
10.2.18 22:05

@Alushka.S Chodím s dcerou 3,5letou na logopedii, ale z důvodu opožděněho vývoje řeči. Paní logopedka nám říkala, že výslovnost se neřeší dřív jak ve 4letech, takže ještě máte čas ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
30.7.18 23:50

Určitě má ještě čas, být vámi, tak to neřeším. Pro dítě je důležité, že se dorozumí, že řekne, co potřebuje nebo chce a to, jak to řekne moc neřeší. Jsou děti, které v tomto věku ani nemluví a i to je v pořádku. Každé dítě má jiný vývoj. Jedno dítko hezky vyslovuje už kolem druhého roku, ale jemnou motoriku má dost špatnou a pak může být stejně staré dítě, které vůbec nemluví, ale za to se nají samo příborem zvládne krásnou kresbu. Prostě není možné, aby se všechny části mozku vyvíjely u všech osob stejně. Dejte ji čas a ona vám ještě ukáže, co dokaže ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí