Špatná mluva, co je horší

Anonymní
11.2.18 19:26

Špatná mluva, co je horší

Mám na vás otázku. Co je podle vás a vašich zkušeností horší? Když dítě ve 3,5 letech nemluví vůbec a vlastně ani nemá snahu s tím, že se domluví jinak. Nebo dítě, co mluví špatně, snaží se mluvit, ale nejde mu to, má malou slovní zásobu, slova zapomíná, má špatnou výslovnost… Co se hůř napravuje?
Pořád slýcham, že to a to dítě nemluvilo a pak se to najednou zázračně samo spravilo. Kterého z popsaných případů se to spíš týká?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6865
11.2.18 19:46
@Anonymní píše:
Mám na vás otázku. Co je podle vás a vašich zkušeností horší? Když dítě ve 3,5 letech nemluví vůbec a vlastně ani nemá snahu s tím, že se domluví jinak. Nebo dítě, co mluví špatně, snaží se mluvit, ale nejde mu to, má malou slovní zásobu, slova zapomíná, má špatnou výslovnost… Co se hůř napravuje?
Pořád slýcham, že to a to dítě nemluvilo a pak se to najednou zázračně samo spravilo. Kterého z popsaných případů se to spíš týká?

každé dítě má zpočátku špatnou mluvu, takže odpoveď jasná, když nemluví vůbec je horší. Pokud komunikuje jen gesty asi by bylo vhodné už pomalu řešit. Dítě které sice mluví ale málo se rozmluvípostupně tak jako všichni, jen to chce čas a trénovat výslovnost, při nejhorším jsou tady logopedi ;). Jinka z vlastní zkušenosti obě dcery začaly v roce skládat věty, ve dvou super slovní zásoba a parádní výslovnost, syn začal mluvit až těsně před třetím rokem a za 4 měsíce má slovní zásobu už také pěkně bohatou, jen výslovnost ještě není dobrá, takže trénujeme a když bude třeba půjdem na logopedii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.18 19:55

@brumi špatná mluva myšleno cca 40 slov, slova se učí i měsíc s tím, že ho zapomene a učí se znovu a znovu a znovu. Mluvit chce, má potřebu a nejde to. Výslovnost stylu, že řekne jul a myslí tim chleba.

• Citovat
  • Upravit
85410
11.2.18 19:57
@Anonymní píše:
Pořád slýcham, že to a to dítě nemluvilo a pak se to najednou zázračně samo spravilo. Kterého z popsaných případů se to spíš týká?

Dle me to, ze nemluvi vubec - co to presne znamena ve vasem pripade? Sluch jste nechali vysetrit? Ze mluvi spatne je asi prirozene a caste a pak se to resi logopedii, jak pise @brumi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.18 20:08

@blumen on mluví, používá cca 40 slov, nová slova se učí těžce, slovo se naučí jen s velkou pomocí a když ho neopakujeme, tak ho zapomene. Výslovnost má šílenou. Všichni mi říkají, že jsem hysterka a mám ho nechat, že se to naučí.
Tak by mě zajímalo, jestli to je opravdu možné a kde se berou ty děti, co ve 4 nemluvily a ve 4 a 1 měsíci najednou mluví čistě ve větách bez pomoci.

• Citovat
  • Upravit
Soňa Zacharová
11.2.18 20:08
@Anonymní píše:
@brumi špatná mluva myšleno cca 40 slov, slova se učí i měsíc s tím, že ho zapomene a učí se znovu a znovu a znovu. Mluvit chce, má potřebu a nejde to. Výslovnost stylu, že řekne jul a myslí tim chleba.

Mám taky blbě mluvícího syna ale on měl problém se sluchem díky 2× veliký nosní mandle, teď je měsíc po operaci a najednou mluví mnohem víc. Určitě je dobré dojít zkontrolovat sluch a popřípadě řešit logopedii. Já osobně jsem začala mluvit okolo 4 let a pak jak se říká ze dne na den jsem neuzavřela pusu.

• Citovat
  • Upravit
85410
11.2.18 20:12
@Anonymní píše:
@blumen on mluví, používá cca 40 slov, nová slova se učí těžce, slovo se naučí jen s velkou pomocí a když ho neopakujeme, tak ho zapomene. Výslovnost má šílenou. Všichni mi říkají, že jsem hysterka a mám ho nechat, že se to naučí.
Tak by mě zajímalo, jestli to je opravdu možné a kde se berou ty děti, co ve 4 nemluvily a ve 4 a 1 měsíci najednou mluví čistě ve větách bez pomoci.

To nebude vas pripad. Zni mi to jako nejaka dysfazie. S doktorkou jsi uz o tom mluvila? Co ten sluch?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85410
11.2.18 20:13
@Anonymní píše:

A navic tyhle deti se neobjevuji ve 4, ale ve 3 letech spise…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
11.2.18 20:14

Pokud máš pochybnosti o správném vývoji řeči, zajděte na vyšetření, je to formou hry, dítko tím nijak trpět nebude. Většinou je to kolečko - logopedie, foniatrie a psycholog. Také jsem měla pochybnosti a dnes už víme, že syn má těžkou vadu řeči.

Příspěvek upraven 11.02.18 v 20:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.18 20:15

@blumen my to řešíme. Ale že všech stran slyším, že to mám nechat, že to je normální a naučí se to. Dokonce mi to říkaly i učitelky ve školce. Tak by mě zajímalo, kde ty jsou :D

• Citovat
  • Upravit
35029
11.2.18 20:16
@Anonymní píše:
@blumen my to řešíme. Ale že všech stran slyším, že to mám nechat, že to je normální a naučí se to. Dokonce mi to říkaly i učitelky ve školce. Tak by mě zajímalo, kde ty jsou :D

Jo, to mi říkali všichni okolo, dokud nebylo malému pět let, že je to v pohodě a abych to neřešila, naštěstí jsem se nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85410
11.2.18 20:17
@Anonymní píše:
@blumen my to řešíme. Ale že všech stran slyším, že to mám nechat, že to je normální a naučí se to. Dokonce mi to říkaly i učitelky ve školce. Tak by mě zajímalo, kde ty jsou :D

Tak dej proste na svuj pocit a intuici ;) spise by me zajimal nazor odborniku, doktorky a logopedu… a nikde nemusis vykladat, ze nekam chodite…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.18 20:20

@blumen nevykladam, ale unavuji mě reakce okolí proč nemluví a pak si na to všichni odpoví, že to je vlastně normální a asi úplně všichni znají tak 3 děti, co do 4 let nemluvily a pak spustily :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
15299
11.2.18 20:20
@Anonymní píše:

Tak ve 3,5letech je určitě lépe na tom dítě které mluví aspoň špatné, má snahu mluvit. Dítě které v tomto věku nemluví vůbec asi bude mít problém. Každopádně dle popisu, dítě mluví na svůj věk dost málo, je třeba to řešit, objednat se na logopedii, nejlépe klinicky logoped. Těch zvláštních dětí co do 4let nemluvily a pak za měsíc mluvily v rozvinutých souvětích s dobrou výslovnosti bude mizivé procento.. Moje dcera přesně ve 3letech používala asi 60slov, dnes o půl roku později je úplně někde jinde, ale stále má co dohánět oproti některým vrstevníkům. Na logopedii chodíme od 2a3/4roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85410
11.2.18 20:27

Ja zase nevim, jak to pocitate ty slova. Proste dcera pusu cely den nezavre, doma samozrejme pouziva bezna slova, jak to chcete pocitat. Abych se sedla nad knizku a pocitala, co mi sama rekne, tak to fakt nedelam. :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí