Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, vespolek.
Mám skoro 7měsíční dcerku. V cca 5 měsících se začala přetáčet na bříško a den na to i plazit, než ji to překazilo „letadlo“. Když se chtěla pro něco natáhnout nebo se k něčemu přiblížit, ruce (a nohy) letěly do vzduchu, o čemž jsem četla, že jde o normální vývojovou fázi. Kein Stress.
Ale…
Pokroky vidět jsou. Teď už se zase plazí, ač největší motivace je pro to, aby mi zbořila kostky.
Nebo jde o něco echt zajímavého. Na posteli se dokáže točit „celé hodiny“. Dokonce se sem tam zvedne i na kolena, přetočí na záda. Pracuje s těžištěm těla.
Ale až příliš často „musím“ zasáhnout, když dělá na zemi letadlo a „vzteká se“ u toho. Dělá takovéto „aaaargh“ nebo začne fňukat. A mě už to začíná jít trochu na palici.
(A ano vím, že se ještě můžu těšit na další spoustu rozverných období, ale co takhle nějaká změna?
)
Mám zpozornět? Nechat to být, až to samo odezní? Nějak ji pomoci překonat tuto fázi, posunout ji dál?
Díky, K ![]()
@Anthracite píše: Více
Tak plazení není důležité, je lepší, když se plazí co nejméně nebo vůbec. Jaké máte podlahy, neklouže to?
@Anonymní píše: Více
Vím, že důraz je kladen na lezení, ne na plazení, které spousta dětí i přeskočí. Chtěla jsem spíše zmínit, že toho pohybu vpřed je schopna a obecně, že dělá pokroky.
Mě spíše trápí, že se konečně zdálo, že letadlo ustupuje do pozadí a dostává se k jiným věcem. Nevím. ![]()
Jinak ji sundávám ponožky a dávám pozor, jaké má kalhoty, aby ji nebránily v pohybu.
Ponožky nevadí ty na lezení nepotřebuje, spíše ať ji nekloužou kolena. Ať nemáte plovoučku, lepší je koberec nebo potom speciální kalhoty např. Polezu
Kdysi mi rehabilitační u syna říkala, že u něj to je oslabení asi svalu pažního(?), když ho u porodu tahali vexem.
Chvilku jsme opakovali jedno cvičení a bylo to o poznání lepší.
@Anonymní píše: Více
Právě jsem chtěla dodat, že to dělá i na koberci. Došlo mi, že jsem vlastně neodpověděla na dotaz. Na kalhoty se podívám. Máme tu obecně docela studené podlahy.
Pokud máš pochyby zajdi si na kineziologické vyšetření. Zkouknou ji, buď uklidní nebo dají nějaký cvik
A jak je to dlouho? Ta regrese bývá hned. Trvá třeba tyden
Syn to dělá taky, rehabilitační říkala že je to nervák, a křičí protože už by se chtěl plazit a nejde mu to😃 😃 tak nevim co je na tom pravdy no
@Anthracite syn se taky nějakou dobu plazil, v 8 měsících si sedl a 14 dní na to začal lézt. Do té doby dělal na brisku letadlo taky dost casto😊