Vzteklé ukřičené dvouleté dítě

10
7.11.17 14:34

Vzteklé ukřičené dvouleté dítě

Ahoj,

máte některá momentálně doma vzteklé dvouleté dítě? Potřebovala bych trochu podpory… Diskuzí ohledně vzteklých batolat je tu hodně…ale většinou to všichni řeší jako období vzdoru… že se to musí pokud možno v klidu přečkat… Mladšímu synovi je 26 měsíců a kromě vztekání je problémem hlavně jeho ukrutně hlasitý řev…který často nezvládají někde na veřejnosti ani několikanásobné matky… Taky se mi nezdá, že by se vztekal jen, když není po jeho…ale často tu příčinu řevu nejsme s mužem vůbec schopní odhalit. Navíc na svůj věk je velmi pozadu s mluvením…zatím říká sotva pár slov…takže je velmi těžké se s ním domluvit…ale zase většinou všemu rozumí…takže mozek a uši má v pořádku :D Občas už jsem ale úplně zoufalá a přemýšlím, že přestaneme docházet na jakékoliv aktivity pro matky s dětmi, protože ten řev a vztekání všude strašně ruší… Doma se navíc musím postarat ještě o 2 roky staršího syna a dohromady s mojí prchlivou povahou je to opravdu těžké. Přivítám jakékoliv rady :D Jen podotýkám, že u nás nefunguje nechat ho někde vyřvat a nevšímat si ho…protože on sice řve, ale zároveň se po mně nebo partnerovi sápe. Vysvětlování ani v kritických případech na zadek také nezabírají.
 J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
956
7.11.17 14:51

@Jagula Ahojky, přesně, tak se chová můj 25 měsíční syn :mrgreen:. Bohužel, žádné rady zatím nemám. Taky bych potřebovala radu. I když dostane na zadek, tak to stejně nepomůže, ani zvýšení hlasu. Tak to necháváme tak jak to je a doufám, že ho to přejde. Znám maminky, a ty to mají podobně. Nejsme holt jediní. My máme ještě 2 měsíční dceru a dá to hodně zabrat. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
7.11.17 14:54

Můžu tě uklidnit mám to tak taky :D na lidi se vykašli oni z toho vyrostou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
7.11.17 15:00

@Jagula Bylo mi tady na e-miminu doporučeno pročíst „Harvey Karp - Nejšťastnější batole v okolí“. Lepší radu jsem dostat nemohla. Doporučuji - děti v tomhle věku jsou myšlením hrozně specifické bytosti a je nutno se na ně naladit. Od chvíle, co jsem to začala číst, se náš dvouleťák hrozně změnil, zklidnil, rozmluvil (to taky přispělo - ale co bylo dřív, vejce či slepice?) a doma se nám všem ulevilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1850
7.11.17 15:07

Taky tak…kolem třetího roky se to zacalo zmirnovat a s nástupem do školky ustavat…vím jak ti je, já jsem byla ve fázi kdy jsem přemýšlela nad léky na uklidnění, pro sebe..nakonec jsem to zvladla, divím se sama sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.11.17 16:09

Kdo řeší období vzdoru jako něco, co se musí přečkat tak teda dělá zásaní chybu.

Toto období slouží k tomu, aby se dítě učilo zvládat to, že jeho mozek vyplavuje emoce a zároveň se začalo učit hledat hranice mezi tím co může a co nemůže.

Nastavení těchhle hranic je zodpovědnost rodičů - pokud na to kašlou a „prostě vydrží že je dítě vzteklé“, tak ho nechávají plácat se zmateně po světě. A pak se diví, že bez výchovy (tedy té práce s hranicemi a důsledností) jim doma vyrostl ne-vychovaný spratek.

Je to složité období.

Zejména pokud je váš syn po vás - tedy taky prchlivý - těch emocí se mu do krve vylévá díky vrozenému a zděděnému temperamentu ještě víc-

Prakticky na něj bude zabírat to samé, co zabírá na vás, když se vytočíte.

Jinak praktické rady a přístupy najdete tady

https://blog.linkabezpeci.cz/…jeho-rodicu/
https://blog.linkabezpeci.cz/…ekle-batole/
https://blog.linkabezpeci.cz/…u-potrebuje/

a tedy tohle jsou velmi praktické knihy

https://www.kosmas.cz/…respektovan/
https://www.kosmas.cz/…uji-hranice/

pokud by vám fakt nešlo udržet se v klidu, když se dítě vztekne a nedařilo se vám proměnit společné fungování, zkuste využít služeb videotréninku interakcí. Výhodou je, že se nikam nemusí, trenér přijede za vámi.

Právě na nezbytné změny ve výchovném přístupu, když se roztomilé miminko změní ve vzteklé batole je VTI velmi šikovné a rychlé řešení.

http://www.spin-vti.cz/…-vti-trenera

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.11.17 16:38

Já myslím, že ty vzteky jsou kvůli te malé slovní zásobě. Že se nemůže úplně přesně vyjádřit. Zkuste příště při jeho vzteku mu říct, že ho chápete. Ze víte, proč se vzteka. Třeba rozumím ti, že chceš trhat listy na kytce. Aby věděl, že víte, co on chce. A pak mi to klidně zakazte nebo lépe dejte náhradní plnění. Třeba trhejte listy v sešitě. U nás to zabralo. Pro dceru bylo důležitější, že jsem pochopila a taky se tak vztekavala. Jinak Harvey a nevychova.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
7.11.17 17:27

No asi chce tím dítě něco naznačit říct a jinak to třeba neumí. Věřím, že to může být docela neštěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10291
7.11.17 21:00

Naše starší je taky velký vztekloun - začala se vztekat kolem půl roku a trvá to doteď, má teď dva a půl roku. Ona teda ale začala docela brzy mluvit, takže teď se vyjadřuje v celých větách a to teda hodně pomohlo. Ale i teď dělá to, že prostě jakmile se jí cokoliv nelíbí, tak místo aby řekla „mamko chci to a to“, tak začne řvát :mrgreen: Postupně jsem zjistila, že ona je dítě, které potřebuje za prvé řád a za druhé milující náruč. Je teda furt daleko uřvanější než mladší, která má 14 měsíců, ale začíná se to fakt lepšit, proti tomu, co bylo řekněme před půl rokem, je to lahoda teď a věřím tomu, že bude líp. Takže u nás na zadek nebo křičení vůbec nepomáhalo, pomohlo vytyčit hranice - spoustu věcí uděláme podle ní (chce jít ven v sukni, tak jí dám sukni na kalhoty, chce si vzít kočárek, i když vím, že jdeme cestou, kde to neprojede, atd.), ale některé věci se dělají podle mě a přes to nejede vlak. Ona teď už ví, že nemá smysl v těchto věcech zkoušet, protože to nikam nevede. Ale když ten vztek nastoupí, tak se jí zeptám, co se stalo. Když mi odpoví, tak vyřeším situaci a řeknu jí, že není třeba brečet, že stačí mi říct, co chce. Když je v takovém afektu, že neřekne nic, tak ji nechám být a řeknu jí, že až mi bude chtít říct, co chce nebo se přijít pomazlit, tak ať dojde. Ona za chvíli vždy dojde, pevně se objímáme a pak jak se vyklidní, tak z ní většinou vypadne, proč řvala… :nevim: jako je to sice furt lepší, ale stejně jsem rozhodnutá ji nedávat ve třech letech do školky, půjde nejdřív ve čtyřech :nevim: jiank knížku od toho harveyho zkusím, díky za tip :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10291
7.11.17 21:04

Jo a v okolí jsme za totální exoty, tak nebojte, nejste sama. Sousedky se na mě koukají jak na blázna, co má rozdávený děcko a neumí ho vychovat… :nevim: ale popravdě si z toho nic nedělám, protože fakt jsem názoru, že ona má komplikovanou povahu. Naše mladší je totální pohodář od mimina, všechno si vyřeší sama, mě skoro nepotřebuje…takže je to fakt především povahou. To je stejné, jak někdo má spící dítě a někdo nespící nebo když má někdo jedlíka a nejedlíka. Ti co maj spící a jedlíka, tak házej rozumy, že přece to dítě musí jíst a že akorát matka není důsledná…ty jo blbost, kdo zažil dítě, co nechce jíst, tak ví, že prostě do něj nedostanete nic ani kdybyste se na hlavu stavěla…a toto je stejné, prostě někdo má pohodovou, klidnou povahu a někdo je prostě drobet nevyrovnanej a neví jak se s tím poprat no :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.11.17 21:29

@KKatka23 děláme to stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
8.11.17 21:12

@renča.m Tak to přeju pevné nervy - my máme vzteklého až toho mladšího; tak u vás snad bude zase malá pohodářka :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí