Waldorfská MŠ a ZŠ

4092
16.3.13 10:11

Waldorfská MŠ a ZŠ

Ahoj, ráda bych se Vás zeptala na zkušenosti s Waldorfským systémem výuky. Zajímá mně jak MŠ tak i ZŠ. Je opravdu o tolik lepší než „klasika“? V čem podle Vás spočívají výhody tohoto systému kromě neznámkování? Máme Waldorfskou školu i školku pět minut od baráku tak to zvažuji. díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14856
16.3.13 10:22

Ja mam zkusenost spis zprostredkovanou, do waldorfske MS jsem chodila pracovne jako doprovod, moc jsme s detma do styku neprisli, ale zajimalo me to, tak jsem neco odkoukala. Moc se mi tam libilo, ten pristup, atmosfera, hry, vytvarne zalezitosti.

Na zakladni skolu jsem ale moc chvaly neslysela :nevim:, hlavni argumetn proti byl ten, ze ty deti se pak spatne chytaji na stredni skole, ktera je zavedena na klasicky system.

nekdo urcite poradi vic ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5130
16.3.13 10:52

Mš nevím, ale do zš bych své dítě nikdy nedala…já učím na běžn zš a v budově školy sídlí waldorf…děti naprosto bez řádu, systému, nemají disciplínu, odchází obvykle k nám cca ve 4. třídě a neumí základy jako psát psacím, násobilku, vyj. slova…no a to se pak veeeeelmi těžce dohání :roll: pro někoho je možná podstatné, aby umělo dítě batikovat a zdravit slunce, pro mě je však podstatná výchova a vzdělání :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
16.3.13 10:56

@mikky záleží taky, jaký přístup mají rodiče. Je to hodně odlišná alternativa k běžné ZŠ, výuka postupuje jinak než na běžné ZŠ, některým rodičům to nemusí vyhovovat. Taky se rodiče hodně zapojují do běhu školy a některým to nemusí vyhovovat. Co se týče postupu na střední školu, tak pro děti to určitě změna je, ale co se týká konkrétně připravenosti, tak si myslím, že z Waldorfu jsou děti připraveny stejně dobře, možná lépe, protože mají znalosti a dovednosti lépe zažité. Ale rozhodně to není systém pro každého. Určitě si o tom něco zjisti, je to postavené na antroposofii Rudolfa Steinera, aby Ti pak učitelé nepřipadali jako blázni, když Ti budou říkat svoje názory na svět :-)

• Citovat
  • Upravit
2526
16.3.13 12:10

Chtěla jsem tam dát dceru, kterou mám v náhradce. Myslela jsem, že pomalejší styl v učení, by jí pomohl fungovat ve škole, v klidu by se naučila učit. Byla jsem na dni otevřených dveří, vím, co obnáší, mít dítě v této škole. Když jsem se zmínila pí učitelce, že dcera pochází z děcáku (podotýkám, že ani není. jak to říct..rómské příslušnosti, je to bílá holčička) řekla mi větu…„jo Vy jí máte z děcáku jóó? No tak to v žádném případě nepočítejte, že Vám jí přijmem“. Já na to, že ale dcera je klidná, neagresivní, ve školce s ní nemají jedinný problém a ona zas… „to si říkejte co chcete, ale děti z děcáku jsou neukázněné a problémové“. Já říkám..„ale co třeba ten chlapeček, co ho máte ve 2.třídě a pořád pochoduje po třídě, ten Vám svým neklidem nevadí?“Pro vysvětlení..byli jsme po skupinkách v různých třídách, aby jsme viděly výuku…A ona mi to řekla.. „no jo, ale to je něco jiného, ten chlapeček za to nemůže a rozdíl mezi ním a Vaší dcerou je, že on od začátku žije v rodině“. Pravda, dál jsem řekla něco o prdeli a odešla. Od ted mi může o Wald.kde kdo říkat cokoliv, ale za mě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30826
16.3.13 12:52

@klafina123 ty jo :cert: to bych ale řekla, že bylo spíš tou učitelkou a né školou :cert:

My jsme se byli ted podívat ve waldorfské školce :think: no čekala jsem, že to bude jiné, ale tolik jiné - třeba tam nemají skoro žádné hračky a ty co mají, tak jsou pouze dřevěné, látkové, vyrobené doma a tak. Je to opravdu hodně jednostranně zaměřené - podle toho waldorfského principu :think: všechno si vyrobit sám, v souladu s přírodou, být samostatný a soběstačný.
Zase na druhou stranu, je to něco úplně jiného než dnešní řekněme „konzumní“ svět a může se tam dítě naučit lecos zajímavého, jen to podle mě nesmí být příliš „fanaticky“ podáváno :think:
Já bych asi do MŠ dítě dala, ale do školy ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
16.3.13 13:00
@klafina123 píše:
Chtěla jsem tam dát dceru, kterou mám v náhradce. Myslela jsem, že pomalejší styl v učení, by jí pomohl fungovat ve škole, v klidu by se naučila učit. Byla jsem na dni otevřených dveří, vím, co obnáší, mít dítě v této škole. Když jsem se zmínila pí učitelce, že dcera pochází z děcáku (podotýkám, že ani není. jak to říct..rómské příslušnosti, je to bílá holčička) řekla mi větu…„jo Vy jí máte z děcáku jóó? No tak to v žádném případě nepočítejte, že Vám jí přijmem“. Já na to, že ale dcera je klidná, neagresivní, ve školce s ní nemají jedinný problém a ona zas… „to si říkejte co chcete, ale děti z děcáku jsou neukázněné a problémové“. Já říkám..„ale co třeba ten chlapeček, co ho máte ve 2.třídě a pořád pochoduje po třídě, ten Vám svým neklidem nevadí?“Pro vysvětlení..byli jsme po skupinkách v různých třídách, aby jsme viděly výuku…A ona mi to řekla.. „no jo, ale to je něco jiného, ten chlapeček za to nemůže a rozdíl mezi ním a Vaší dcerou je, že on od začátku žije v rodině“. Pravda, dál jsem řekla něco o prdeli a odešla. Od ted mi může o Wald.kde kdo říkat cokoliv, ale za mě ne.

tak to je drsné :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
16.3.13 17:18

@klafina123 tohle je teda dost šílený, ale to bych řekla že je spíš o té učitelce než o systému.. Ale je to fakt hnus :poblion:

• Citovat
  • Upravit
2526
16.3.13 18:27
@Lizzi píše:
@klafina123 tohle je teda dost šílený, ale to bych řekla že je spíš o té učitelce než o systému.. Ale je to fakt hnus :poblion:

Tak jasně, že je to o učitelce, ale otrávilo mě to neuvěřitelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
16.3.13 20:05
@klafina123 píše:
Tak jasně, že je to o učitelce, ale otrávilo mě to neuvěřitelně.

no o učitelce to sice je ale pokud ji někdo v daném systému zaměstná tak si je asi vědom koho zaměstnal nebo by asi měl být :cert: já jsem do toho chtěla jít že to možná bude lepší alternativa než státní ale asi to až tak úplně nebude. Díky všem za odpovědi :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin