Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V podstatě očekávám že budou hodní na malou, a že tam malá bude spokojená a že jí ohlídají aby se jí nic nestalo. malá chodí do soukromé2×-3× týdně ač jsem doma takže vybrat jsem si mohla a prostě všude jsou nějaké mouchy s tím jsem do toho šla, ale neřeším to nějak, já hlavně od školky očekávala že malé dá nějaký režim a kolektiv dětí a to se splnilo. přímo s čím jsem spokojená je malý počet dětí, a individuální přístup, s čím moc nejsem že když je obleva tak s nima jdou k řece takže děcka mokré jak myši ale jinak asi nemám problém.
Ja teda vsude tvrdim, ze skolku delaji nadsene ucitelky a za tim si stojim a budu stat. Protoze potom jde vsechno, od toho se odviji aktivity, celkova nalada rodicu i deti.
Ve strucnosti: cisto, zdrave stravovani, hygiena - umyvani rukou po vychazkach, pred kazdym jidlem, cisteni zubu po obede. Primerene aktivity, ktere dite rozviji pro dany vek. Krouzky pro mne s odstupem casu nejsou az tak podstatne, ale potesi, kdyz nejake skolka nabizi primo v miste. Co me nadchlo bylo dochazeni logopedicky do skolky. Bylo to sice malo, ale i tak to pomohlo me i male.
@74paja souhlasím, u nás máme moc hodné učitelky takové fakt zapálené, dělají jim program a kolikrát fakt obdivuju jejich výdrž, jsou tam malé děcka, malá chodí do třídy 2-3 roky s těma je větší práce a jsou super a trpělivé. mě nadchlo v naší že to berou tak přípravu na život, učí děcka si namazat chleba, na vánoce dělali bramb. salát, teď mají sekci kdy chodí po zaměstnáních a seznamují se tím co která profese obnáší, malá přišla nadšená od veterináře min. týden
![]()
@Boo-Boo píše:
Milé maminky,ráda bych se vás zeptala, co očekáváte od školky? Když si na chvíli odmyslíme šílený stres, který se kolem školek vyskytuje, když si představíte, že byste si mohly školku zcela volně vybrat?
Pracuji (tedy před mateřskou jsem pracovala) ve školce a pořád mě toto téma velmi zajímá.
Díky
Tak já už mám obě děti „zajeté“..syn je ve škole a dcera ve školce. Já jsem si třeba školku vybrala podle předchozích zkušeností a dokonce vím, že je mezi maminkami velmi oblíbená. Nejdřív to vezmu z pohledu dítěte..:Takže si představím, že dítě ve školce nemám a co tedy očekávám. Očekávám, že se moje dítě „socializuje“ v kolektivu, že se naučí, co je to hrát si a pracovat s ostatními dětmi, že se naučí poslouchat a vnímat dalšího dospěláka, že se naučí komunikovat s pro něj zatím cizími dětmi a později, že se naučí těšit na svého bezva kámoše. Že se naučí, že pobyt v kolektivu není proto, že si od něj chtějí rodiče odpočinout nebo že už ho nemají tolik rádi, ale že ve školce se dá zažít plno bezvadných zážitků, které s maminkou o samotě nelze.. a když se na podívám jako rodič..Jako rodič očekávám, že paní učitelky jsou citlivé a vědí, že každému dítěti trvá adaptace jinak dlouho a že mému dítěti neznechutí první seznámení s MŠ hned po pár plačtivých odloučeních a že si pro začátek hold dají víc práce, aby se „i brečounkům“ ve školce líbilo. Budu očekávat, že jen proto, že moje dítě je živější nebo naopak hodně klidné, že ho nebude před ostatními dětmi zesměšňovat, očekávám slušnou komunikaci mezi mnou, jako rodičem, školkou a samodřejmě pí učitelkou jako takovou. Očekávám, že se moje dítě s dopomocí školky a samodřejmě domácího prostředí bude rozvíjet. Zároveň také očekávám, že v případě stravování nebude nikdo moje dítě nutit do jídla, když už nebude chtít. Očekávám, že při nějakých problémech např. větší konflikt dítě-dítě, dítě-učitel se to dozvim včas a pokud možno od pí učitelky, aby bylo ještě co řešit.. Nevim, nenapadá mě nic extrémního a to jsem popsala jako nějaký problém neznám od svých dětí, ale z jiných MŠ. Dám příklad. Na jedné dikuzi maminka řešila toto..pí učitelka, nutí děti v jídelně dojídat a nedá si to vyvrátit. Této maminky dítě se několikrát pozvracelo a do školky odmítá chodit..maminka musí pracovat, nemůže dítě z MŠ vzít a být s ním doma a jiná volná školka je několik desítek km daleko, v bližších MŠ místo není. Maminka si myslí, že když udělá v MŠ velké dusno, nakonec si to tato pí uč. vylije zas na jejím synovi. A vím, že není jediná, akorát se to zas týká jiného problému. Nebo já..jdu okolo nejmenované MŠ, kde slyším brečící dítě a hysterickou pí uč. jak na něho křičí „ty jsi snad úplně slepej nebo co, na co ty brejle máš, když jsi rozšlápl další bábovku? Místo bulení radši vyřiď mámě, ať Ti koupí nový brejle, to není možný, ve třídě taky furt na něco šlapeš!!“ a on „ale my se honily a já to neviděl“..pak si všimla mě a odešla…Neříkám, že má člověk vždy náladu se usmívat, ale hranice by lidé pracující s dětmi mít měli. A od toho se pak odvíjí zbytek..člověk, kdo tuto práci dělá rád, k dětem i hezky přistupuje.
Jedine co my vadi je to ze jsme ze smogoveho kraje na autubuse jezdi oznaceni smog a oni musi mermoci chodit s deckama ven. Minuly tyden jsem je potkala jak sli v desti na vystavu nikdo nam o tom nereknul a deti bez plastenek a destniku. A taky diky tomu mam dite co tyden nemocne, protoze tady v tom neuvazuji a misto aby jim udelali program vevnitr, tak proste za kazdou cenu ven
.To ze je synator doma to mi nevadi, ale zamestnavateli ano.
Jinak syn je ve skolce spokojeny, hlavne s p. kucharkou a p.pomocnici.Ty jsou pro neho hodnejsi jak p. ucitelky. ![]()
Očekávám od školky to, že mi pohlídají dítě v době, kdy budu s manželem v práci. Očekávám to, že se seznámí s kamarády, že učitelky budou hodné, ale že budou mít i přirozenou autoritu.. Chci, aby moje dítě bylo ve školce spokojené, naučilo se písničky, básničky, hry s dětmi, kreslit, prostě to všechno, co děti dělají v předškolním věku
Nejsem magor, abych očekávala kdovíco od školky, třeba to, že mi dítě vychová a já doma nemusím dělat nic…
Zrovna se v naší školce řešil problém. Parta mamin poslala do školky každé učitelce a ředitelce několikastránkový anonym, kde popisují, co jim všechno na školce vadí.
Např., aby učitelky holčičkám dělaly na hlavě culíčky, protože holčičky musí být hezké… ![]()
Potom se jim nelíbilo, že se předškolákovi musí věnovat i ony doma. Očekávaly, že školka stoprocentně dítě připraví do školy - naučí držet pero, základy psaní, stěžovali si, že jejich děti neumí vyjmenovat roční období, neumí vyjmenovat mláďata domácích zvířat apod… Asi je nenapadlo, že zodpovědnost za svoje děti mají ty matky a že by se mohly v průběhu roku poptat ve školce, co jejich dítě umí a neumí, co by měli společně doma cvičit apod…
Pak maminy řešily, že ve školce ve vedlejší vesnici mají tematické měsíce, každý měsíc se děti věnují tomu tématu, který odpovídá kalendářnímu měsíci, učí se stromy a květiny, které rostou, zvířata, která vylézají ze zimního spánku např., učí se na ta témata básničky a písničky apod… Samozřejmě jsem mluvila s učitelkou oné školky (kamarádka), která mi potvrdila, že ty tématický měsíce vedou taky a přímo u dveří do šatny (kde každý den všechny maminy prochází) mají i přesně popsané a namalované měsíce, každý měsíc je obměňují a dělají právě proto, aby i maminky viděly, co s dětmi ve školce dělají…
Těch věcí bylo strašně moc, bylo to na několik stran, nestačila jsem zírat, mimo jiné si maminky nárokovaly kroužky pořádané školkou, nejlíp zadarmo ![]()
Pak, když se provalilo, kdo a s kým to sepsal, tak mi to docvaklo.. Byly to maminy, které mají ve školce jedno dítě, doma jsou s miminem a když nemají co na práci, tak se vrtají v blbostech místo toho, aby se věnovaly právě těm předškoláčkům, kteří podle nich nemají ze školky dostatek schopností pro nástup do školy… ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Milé maminky,
ráda bych se vás zeptala, co očekáváte od školky? Když si na chvíli odmyslíme šílený stres, který se kolem školek vyskytuje, když si představíte, že byste si mohly školku zcela volně vybrat?
Pracuji (tedy před mateřskou jsem pracovala) ve školce a pořád mě toto téma velmi zajímá.
Díky