Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Alex Adrian Jinak bude to přeci tvůj pes, takže vkus anonymů na emiminu ti může být ukradený.
Podívej se na charakteristiky plemen, na jejich nároky, popřemýšlej do budoucnosti, jestli třeba budeš ty nebo děti chodit se psem dělat nějaký sport, atd.
Ale ať už vybereš jakékoliv plemeno, ta určitě zvol zvíře s PP, obě dvě tyhle plemena se mohou bez PP ošklivě zvrtnout vlivem módy ![]()
Průkaz původu nedává nikomu povinnost chodit na výstavy, je to na rozhodnutí majitele psa.
PP nezaručuje, že pes bude snadno a rychle vycvičený - i to je na majiteli. Živit, opečovávat a vychovávat musíš psa s i bez PP. Až dojde na odchod za duhový most budeš bulet stejně kvůli psovi z útulku jako kvůli výstavnímu šampionovi.
PP dává majiteli velkou šanci, že pes bude mít „standardní“ povahu toho kterého plemene, což mimo jiné znamená i dopředu odhadnutelné reakce. Taky je ale třeba dobře vybrat to plemeno, že
Mám podle čeho soudit - 3letý synek mi spinká v postýlce a kříženec a pes s PP chrní zrovna pod stolem.
Nezatracuji křížence, ale za mě osobně - psa z neznámých předků (rodičů, prarodičů) k malému dítěti ne!
@Alex Adrian westik ma srt horsi na upravu musie trimlovat zatim co jorka s muzete ostrihat doma, obo se castomusi vycesavat srs a koupat, na tohle jsou oba narocni. U jorku navic se stava ze narostou druhe zuby a prvni nevypadnou. Nevidim duvod aby si kupovat psa s papirama pokud o chces jako mazlicka na zahradu
@Mrs. S píše:
@Alex Adrian westik ma srt horsi na upravu musie trimlovat zatim co jorka s muzete ostrihat doma, obo se castomusi vycesavat srs a koupat, na tohle jsou oba narocni. U jorku navic se stava ze narostou druhe zuby a prvni nevypadnou. Nevidim duvod aby si kupovat psa s papirama pokud o chces jako mazlicka na zahradu
Třeba proto, aby se co nejvíc předešlo riziku vážných dědičných chorob, aby si nepořídila yorka ve velikosti kokršpaněla a aby nepodporovala množitele, kteří mají na starosti jen své sobecké důvody?
Buď psa s PP nebo z útulku ![]()
Nemluvě o tom, že pokud chce někdo psa jen na zahradu, má si pořídit plyšového.
@Fjodorka my mame psa bez PP nic mu neni, s pani jsme v kontaktu porad a ve smlouve jsme meli ze kdyby se mu zjistila dedicna nmoc vrati penize. A taky jsme za nej dali o par tisic min, takze nevidim duvod ![]()
@Fjodorka píše:
Třeba proto, aby se co nejvíc předešlo riziku vážných dědičných chorob, aby si nepořídila yorka ve velikosti kokršpaněla a aby nepodporovala množitele, kteří mají na starosti jen své sobecké důvody?
Buď psa s PP nebo z útulkuNemluvě o tom, že pokud chce někdo psa jen na zahradu, má si pořídit plyšového.
To jsem tim právě chtěla říct, nechtěla jsem schazovat psy s PP, ale pokud nemají lidi zájem si kupovat yorka s pp, tak určitě existuje nějaký yorkšír v nouzi nebo tak něco, kde si můžou vzít nějakého nechtěného co doma rozkousal jedny bačkory a už letěl z domu. A nepodporovat „chov“ typu bazoš - štěně za dvojku!!! I když chápu že se to netýká toho jestli Yorka nebo Westíka.
@Alex Adrian mám westíka a mužu doporučit, je přátelský, má rád děti, pomalu ani neví co to je kousat. Co se týče péče o srst jezdíme 1× za 3 měsíce na trimování k paní od které jsem ho koupila, a která psy trimuje. Platíme okolo 500Kč. Měl by se občas česat, ale jsem na to líná, naštěstí nebývá moc zacuchanej.
Jo a stříhání mi nedoporučovala, že to těm westíkům škodí srsti, že opravdu trimovat.
@a1j2a3 souhlas, my jsme měli westíka když jsme byli s bráchou na prvním stupni, takže opravdu ještě děti a nikdy se nestalo, že by byla nějaká agresivní nebo nás pokousala nebo po nás štěkala.
U nás ale bylo jedno jestli se bude trimovat nebo stříhat, protože sice papírovej pejsek za dost velkej peníz, ale se špatnou srstí, takže to bylo jedno.
Já myslím, že je nakonec jedno, kterou rasu si zakladatelka vybere, je důležité, jak si psíka vychová ![]()
Jelikož mezi mé tři neoblíbené rasy patří čivava, jork a jack russel, tak bych volila westíka
. Nejlepší bude nastudovat něco o vybraných plemenech, co se týká nároků na pohyb, výchovu, úpravu srsti apod a podle toho vybírat. Volila bych psa s PP (nebo voříška). Zrovna nedávno byla možnost vidět v pořadu chcete mě z jakých podmínek taky může mazlík bez pp pocházet (šlo o čivavy z množírny) a bylo to opravdu smutné
. Tak zdravotně zničené psy jsem snad ještě neviděla ![]()
@Fjodorka no tak vidím co maji ostatni a vsichni jsou stejní.
je to každyho vec kdyz ma na to nervy
ja bych to nechtela ani kdyby mi za to někdo platil měsíčně
ale to je jen muj názor. Nic proti nikomu samozrejme
pomazlit jo ale domu ne ![]()
Díky všem za reakce
Kamarádka má štěně Jorka, ta mě přemlouvá, ať si vezmeme toho a papírového Westíka má ségra. Ségry Jess je strašnej mazel a z kluků se může zbláznit (v dobrém
) Přemýšlí, že ji příští rok dají připustit, tak by jsme si jedno štěně vzali.
Vzhledově se mi víc líbí Westík, tak si myslím, že půjdeme spíš do něj ![]()
@Misi-nnka píše:
@Fjodorka no tak vidím co maji ostatni a vsichni jsou stejní.je to každyho vec kdyz ma na to nervy
pomazlit jo ale domu ne
To, že někdo má nevychovaného čokla nic neříká o plemeni jako takovém
Tak jsem to myslela… Sama bych také nechtěla žádného teriéra
mám ráda jednoduché psy, u kterých nemusím řešit tvrdohlavost, násilnické chování vůči jiným zvířatům, či převyvinutý lovecký pud a jiné pikantnosti, to všechno už jsem si vyžrala u bíglové (ale úspěšně, to zas jo
), moji psi jsou ovčácká a služební plemena ![]()
@Misi-nnka píše:
@Fjodorka no tak vidím co maji ostatni a vsichni jsou stejní.je to každyho vec kdyz ma na to nervy
pomazlit jo ale domu ne
A já znám přesně takový čivavy… Co to jako vypovídá krom tpho, že máš kolem sebe lidi neschopný psa vychovat? ![]()
@Balatonek
není vůbec zač…
No a proto věřím té výchově