Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Bylela jsem v baraku a prchla do bytu. Nechtěla jsem resit porad nejakou udrzbu, starosti o zahradu-at uz blbe zalevani o dovolene, snih, listi, trava. Za cely zivot si nepamatuju, ze by si rodice sli jen tak sednout na zahradu sami. Budto se tam muselo neco delat, nebo s navstevou, to jo.
Sousedi nic moc, barak byl na super miste, ale pak za nim postavili bytovku a je po srande. Nejen, ze lidi cucej do zahrady, ale zaroven ji to stini. Opravit/predelat treba na vicegeneracni sw neda, pac je to trojdomek a z druhestrany rozsirili driv sousedi (vice mene bez zeptani) az na uplny limit, takze nic.
V byte bych nozna ocenila předzahrádku, ale nemam a az tak mi to neva. Mam slusnou lodzi, sousedy rozumne, nemusim se o nic starat.
@zakladatelko: a kde teda chces bydlet, kdyz nemuzes platit 15000 mesicne?! Mame byt za 8hypo a 4500 vsechny poplatky a to jsme ho koupili kdyz byly nemovitosti levne.
@Anonymní píše:
No zbourani starého baráku nepřipadá v úvahu, je to podsklepený pod celým domem, plus dvě patra a 3. patro půda. Takže to určitě ne.. Jen mi přijde že už to tu manželovi padá na hlavu. Neustále dohady o tom kde vezmeme na uhlí, kdy se začne dělat dřevo, kde ho vůbec seženem.On se tímhle stresuje, jenže já jsem ta která to musí řešit.
Neustále se tu něco se.re.. Něco se opraví, a o kus dál něco praskne
. A nevím kde bysme vzali na nový pozemek plus hypo na dům.. Do důchodu nechceme platit 15 000 měsíčně.. Na to bysme ani nemeli.
No tak teď jste si dala odpověď sama a myslím, že další komentáře jsou zbytečné ![]()
Zakladatelko rozhodně bych si sedla s manželem probrala možnosti a pak podle priorit a cen zjistila co vyjde nejlíp finančně. Takže kolik by stál byt v lokalitě kde by se vám líbilo. Kdybyste chtěli prodávat a stavět tak za kolik se u vás domky prodávají. Kolik by stál pozemek a stavba a v případě že bys chtěla stavět na pozemku kde jste teď jaký jsou ceny za demolici a odklízení což si teda myslím že se vůbec nevyplatí protože jak sama říkáš dům je podsklepený a otázka je jestli by vás to pak vyšlo líp než koupit prázdný pozemek
Ze starého baráku nový neuděláte ani za 3 mega.
To je investice za kterou bych raději postavil menší novostavbu.
Mám taky starší barák, zatím v něm žijí rodiče, ale já si ho neplánuju nechat na důchod. Už jen ta velikost, údržba a neekonomika vytápění.
Raději potom prodám, něco si přišetřím a na důchod si pořídíme nějaký menší bungalov, kde topení utáhneme i z důchodu ![]()
No co jsem se ptala sousedky z bytovky, platí zhruba 5 000 složenky měsíčně. Plus ona má hypotéku. To je zhruba jako u nás. V zimě zaplatí o 3000 navíc za topení za sezónu. U nás se byty pohybují okolo 1 - 1.5 milionů, velké… Když se prodá barak, hypotéka se může doplatit… Domy tu na prodej kloudne nejsou.. Bydlí tu převážně starý občané, takže ty domy jsou asi něco jako ten nas. Achjo..
Manžel chvíli když byl malej bydlel v bytě, ja taky. Ale jeho máma ho donutila vzít si tenhle barák, jak je to strašně super. Ona vždycky měla prachatyho chlapa, nebyl problém sehnat peníze. Manžel vždycky obstarával zahradu, ona to nikdy nedělala… Ja v práci dělám 12 až 16ti hodinové směny, tudíž když mám přijít domů, a ještě třeba pomáhat se dřevem, nebo se zahradou, do toho teď ještě dite, je to fakt moc ![]()
@Anonymní píše:
No co jsem se ptala sousedky z bytovky, platí zhruba 5 000 složenky měsíčně. Plus ona má hypotéku. To je zhruba jako u nás. V zimě zaplatí o 3000 navíc za topení za sezónu. U nás se byty pohybují okolo 1 - 1.5 milionů, velké… Když se prodá barak, hypotéka se může doplatit… Domy tu na prodej kloudne nejsou.. Bydlí tu převážně starý občané, takže ty domy jsou asi něco jako ten nas. Achjo..Manžel chvíli když byl malej bydlel v bytě, ja taky. Ale jeho máma ho donutila vzít si tenhle barák, jak je to strašně super. Ona vždycky měla prachatyho chlapa, nebyl problém sehnat peníze. Manžel vždycky obstarával zahradu, ona to nikdy nedělala… Ja v práci dělám 12 až 16ti hodinové směny, tudíž když mám přijít domů, a ještě třeba pomáhat se dřevem, nebo se zahradou, do toho teď ještě dite, je to fakt moc
A jak je ten pozemek velkej? Si psala, ze byste postavili na tom pozemku, je nejaka možnost to rozpulit a pulku s tim starym barakem prodat a na půlce postavit? Zahrada by vam asi stacila mala podle toho, co pises..
Taky záleží jestli je možný udělat dva vjezdy vedle sebe a tak no..
@a12 No starý barák by neměl hodnotu bez té parcely… Zbyl by mu leda tak dvorek.
Tudíž by se zřejmě ani neprodal..
@Zumpa opravdu? A co vám na tom vadí? To by mne moc zajímalo kdyby jsme se rozhodli pro změnu.
@Anonymní píše:
Ahoj chci se zeptat… Bydlíme domě, máme na něj půjčku. Dům jsme dostali, ale zadarmo to nebylo. Půjčka bude za 4 až 5 let splacena. Teď máme s manželem dilema… Oprava domu by stála asi 3 000 000, je to 130 let starý dum. Vše co je tu nové uděláne se musí předělat. Odhad domu i s pozemkem je zhruba 2 000 000. Přemýšlíme ale nad koupi bytu, jsem momentálně na mateřské, takže za nějaké 3 roky.. Zhruba za uhlí dáme přes sezónu 40 000 plus dřevo které si musíme udělat. Údržba zahrady, žumpa, studna a vše okolo.. Přemýšlíme nad bytem cca minimálně 4kk, občas se v naší vesnici uvolní místo.. Je tu spousta starých občanů.Jenže já se bojím aby manželovi nechybela ta práce, ale zase mě láká si otočit kohoutkem a mít teplo. Než přijít do vymrzleho baráku… Momentálně taky vycházíme z penězma jen tak tak, protože barák je opravdu zrout peněz
, taky jsme přemýšleli nad novostavbou, ale zase to dřevo, uhlí apod..
![]()
Jak to máte vy?
V novostavbě dřevo ani uhlí řešit nemusíš, více méně naprosto běžně je v nových domech komfort bytu (ne-li větší) a poplatky taky vcelku luxusní. Do bytu bych se osobně nevracela, tím spíš když by to bylo o tom zůstat více méně na stejném místě (ve stejné vesnici) a nestěhovat se někam do města blíž k práci nebo za lepší prací. Volila bych stavbu ![]()
@Zumpa píše:
Platíte 10tis měsíčně za vlastní byt a bez topení? Tak ještě tu o Červené karkulce prosím.
Co se ti na tom nezdá, zvlášť ve velkých bytech to není žádná nereálná částka. My platíme za malý byt něco přes 5 tis. a to máme minimální fond oprav. V 2× větším bytě, s dvojnásobkem členů a běžným (vyšším) fondem oprav se přes 10 dostaneš úplně bez problémů.
@Ravedd píše:
tohohle jsme se báli tak jsme nakonec šli do zděnýho a koukám že jsme dobře udělali
Ale houby, akorát to má blbě postavené
dřevostavby mají běžně dostatečně rozumnou tepelnou setrvačnost tak, aby v ní bylo luxusně příjemné klima i v těch děsných vedrech, náklady na vytápění minimální, hluk minimální a to i mezi patry (ono to chce nešetřit na každé druhé položce). A upřímně řečeno i v cihláku můžeš mít podobné problémy.
@Nimie píše:
Co se ti na tom nezdá, zvlášť ve velkých bytech to není žádná nereálná částka. My platíme za malý byt něco přes 5 tis. a to máme minimální fond oprav. V 2× větším bytě, s dvojnásobkem členů a běžným (vyšším) fondem oprav se přes 10 dostaneš úplně bez problémů.
Mám necelých 100m 4+1 a v pěti lidech jsme platili 7.000,– a ročně jsme měli přeplatek cca 10tis na vodě a topení. A rozhodně jsme nešetřili - tzn. otevřené ventilačky nonstop, pro každého denně napuštěná vana. Takže pokud neplatí 5-6tis fond oprav, tak mi přijde celkem nereálné platit 10tis bez topení.
@Zumpa píše:
Mám necelých 100m 4+1 a v pěti lidech jsme platili 7.000,– a ročně jsme měli přeplatek cca 10tis na vodě a topení. A rozhodně jsme nešetřili - tzn. otevřené ventilačky nonstop, pro každého denně napuštěná vana. Takže pokud neplatí 5-6tis fond oprav, tak mi přijde celkem nereálné platit 10tis bez topení.
Jenže to „pokud neplatí“ je dost mimo argument jelikož to nemůžeš vědět a reálné to je. Stejně jako někde i celá rodina platí za elektřinu třeba 1500 a někde i ve dvou budou platit dvojnásobek. Souhlasím s tím, že bez topení už je to docela hustá částka, ale fakt to není až tak mimo. Jakoby upřímně… z tvého výpočtu mi vychází, že v 5 platíte cca stejně jako my ve dvou v polovičním bytě (a to zrovna na topení nemáme nějaké extra pálky a jak říkám, fond oprav máme hodně malý díky stáří domu a velkým úsporám ![]()
No zbourani starého baráku nepřipadá v úvahu, je to podsklepený pod celým domem, plus dvě patra a 3. patro půda. Takže to určitě ne.. Jen mi přijde že už to tu manželovi padá na hlavu. Neustále dohady o tom kde vezmeme na uhlí, kdy se začne dělat dřevo, kde ho vůbec seženem.
On se tímhle stresuje, jenže já jsem ta která to musí řešit.
Neustále se tu něco se.re.. Něco se opraví, a o kus dál něco praskne
. A nevím kde bysme vzali na nový pozemek plus hypo na dům.. Do důchodu nechceme platit 15 000 měsíčně.. Na to bysme ani nemeli.