Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky jdu k Vám pro radu… mám mateřskou na tři roky.. máme teď 8 měsíční dcerku.. a manželem plánujeme další a řekly jsme že by bylo lepší teď než nastupovat pak na rok do práce a být poté zase doma na další mateřské.. že to spojíme dohromady.. jenom nevím zda je to tedy lepší…
u prvního těhu když mi končila nemocenská a přecházela jsem na mateřskou tak jsem musela jít do práce podepsat výpověd… a teď právě nevím kdybych znovu otěhotněla zda si mohu dát u dalšího prcka téže na tři když nejsem zaměstananá… a jak je to s doplacením peněz na prvního prcka?? bude lepší když budu doma v kuse s obouma.. a nebo mám ted po 3 letech nastoupit do práce a pak mít znovu na mateřskou a druhým prckem?? to je asi blbost ne??
.. díky za rady.. ![]()
Pokud nebudeš mít práci.. tak nebudeš mít nárok na mateřskou..
Pokud už teď zaměstnaná nejsi, tak v případě dalšího dítěte nebudeš mít nárok na mateřskou, ale jen na RP od porodu. Vybrat si budeš moct přes manžela, pokud pracuje. Doplacením peněz myslíš co? Můžeš si nechat RP na první dítě zvýšit do porodu druhého dítěte (podmínkami si nejsem jistá, já měla všechno přes manžela a měl dostatečně vysoký příjem).
@telezska mela bys upresnit, co je „podepsat vypoved“. Okamzita? S vypovedni lhutou? Jak „musela“? Nemusi byt platna… Proste upresnit, jaky druh vypovedi to byl.
Omlouvám se.. ale tím že jsem psala o mateřské na tři roky.. myslela jsem tedy rodičák na tři.. výpověd… no mě končila v září smlouva.. ale jelikož jsem byla na neschopence tak mě to ukončit nemohly… takže ukončili až v prosinci kdy jsem přecházela na mateřskou..
Mě jde o to… zda si můžu tedy vzít rodičák na druhé dítě také na tři roky… ani jsem nevěděla že jde brát mezi tím znova PPM… na druhé dítě… já jenom jestli prostě můžu mít na druhé dítě téže tři roky jako na první… a nebo ne.. pokud ne tak pujdu do práce pak na rok a potom se začneme snažit znova… už vím že na první si to můžu navýšit abych nepřišla o peníze… ale zda můžu mít na druhé znovu tři roky a nebo jestli mi to dají na čtyři… ![]()
@telezska ty sama volit nemůžeš, nemáš nárok na ppm, ale pokud by ke dni narození dítěte nárok splňoval jeho otec, můžeš volit přes něj.
Takže můžeme dát mateřskou a rodičák na otce a přitom budu doma já??
@telezska jasně, ale ne mateřskou, ale až rodičák. Bude to podle příjmu manžela a budete si moct zvolit částku (tedy i délku) RD. Na mateřské a rodičáku dneska už nemusí být ani den, všechno je to jen o formulářích které ti dají na sociálce a vysvětlí tam postup.