Z města na venkov?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
367
15.8.06 19:38

Z města na venkov?

Zdravím všechny

Právě zvažujeme zda se přestěhovat z bytu ve velkém městě do rodinného domku na vesnici, či menší město.Nechci se unáhlit a zjistit, že mi ruch velkoměsta chybí.Nemohu to posoudit, protože od narození žiju ve městě.Stěhovala jste se takhle některá? Máme malé dítko, 2 pejsky a zatím bydlíme v pronajatém bytě v paneláku.Nájemné je neúnosné, hypotéka na starší domek je mnohem levnější varianta.S opravami na domku počítáme. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
15.8.06 19:53

Nejde jen o opravy - jste pripraveni, ze budete resit zahradu - a to stale, ze budete muset resit topeni, opravy, udrzbu? Pocitate s dojizdenim? Pokud ano, pak neni co resit a urcite jdete do domku. Mit vlastni kus zeme je uzasne!
Pokud jste lenosi (nemyslim to zle, proste pokud se vam nechce resit technicke stranky bydleni) tak radsi investujte do bytu - a treba s terasou - to je dobra alternativa…

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
15.8.06 20:00

Já žiju 36 let ve středně velkém městě a rozhodli jsme se postavit domek v městečku se 4tis. obyvateli a ještě k tomu 150km daleko. Bydlel zde manžel se svými rodiči a je to jeho rodné město. Co to je platný, když já se neskutečně bojím. Podporu v manželovi nemám, ten se divý, čeho se to vlastně mám bát a příbuzenstvo z jeho strany mi stále opakuje … počkej až tady budeš bydlet, to ti dá zabrat! Hmmm, a pak se těšte! Mám dceru z prvního manželství, spolu máme 1,5 starého mrňouska, dva pejsky, dva papoušky, stěhování je na spadnutí a moje nervozita stoupá. Kazí mi to i radost z nového domku a z jeho zařizování.
Já bych se dneska rozhodovala jinak - klidně trochu menší město, ale takové, kde ani jeden z nás nebydlel a kde je blízko veeeeeelké město.

pa Ivina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
15.8.06 20:00

Mám to obráceně. Celý život jsem bydlela v baráku nebo aspoň pak v bytovce se zahradou, na konci města. Teď jsem ve městě, pod okny hlavní silnice, vedle domu supermarket, kadeřnice, kosmetička, školka, doktorka, zubařka, autobusová zastávka 20 metrů, nemocnice pár minut pěšky, ale já bych hned měnila za domeček se zahradou. Klidně zapomenu na všechny výhody města, jenom aby moje děti mohly běhat po zahradě se psem a kočkama, mít doma křečky a všechna možná zvířátka. Není to možné, finanční situace nám to prostě nedovolí. No, snad na stará kolena budu aspoň babičkou z vesnice pro má vnoučata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
15.8.06 20:01

Ahoj,

já jsem se kdysi takhle na nějaký čas přestěhovala. Neskutečně mi lezlo na nervy, že tam všichni všechno o všech a všem vědí. Člověk se nejednou objeví pod drobnohledem.
Já třeba když jsem kupovala v sámošce 2 balíčky chipsů, tak mi ta bába u pokladny říká: „Áááá, vidím, že se u vás chystá oslava!“ A pak za pár dnů, možná i týdnů potkám nějakou sousedku z ulice, která se mne zeptala, kolik jsme mněli lidí. Vůbec jsem netušila, o čem to mluví!!!

Nebo, když jsem náhodou vyrazila někam bez psa, zeptalo se mne cestou nejméně 5 zcela neznámých lidí: „A dneska bez pejska, mladá paní???“

Fakt hrozný, ale zásah do soukromí asi nenese každý tak těžce jako já

Na druhou stranu, domek je domek a opět bych ho brala, jen bych se víc obrnila…

Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
15.8.06 20:08

Lesi: zahradu bychom pojali spíš pro pejsky a malýho, myslím tím trávu a stromy, žádné pěstování - i když pokud bych měla víc času… sama jsem vyrůstala v rodinném domku.S tou údržbou, topením a opravami tak nějak počítáme a stále když to propočítávám, tak proti podnájmu, kde mám pocit, že vyhazujem peníze oknem, je to srovnatelné, ale bylo by to NAŠE.Na nějaké opravy bychom měli i hotovost. Chtěli bychom tak do 30km od Brna, protože skoromanža tam má práci a auto máme k dispozici.Moc díky za radu, teď je každá cenná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
15.8.06 20:08

:D :D ahojky, tak já se takhle „přivdala“ z velko na maloměsto cca 55km… Zpočátku jsem byla okouzlena přírodou, blízkosti „všude“ a tak pod. Při hledání práce mě to nadšení silně přešlo (z úředničiny na dělňase) a při nutnosti s hlídáníním dětí apod. Takže pořádně promyslet a zvážit. Hlavně když jeden z manžů tam za zázemí a druhý si ho musí!!! vytvořit. Už bych to takhle n i k d y neudělala :D :D ahojky a držím pěsti I.

• Citovat
  • Upravit
367
15.8.06 20:25

Holky díky moc, fakt se mi tyto poznatky hodí. Zvažovali jsme to i po stránce toho, že takhle bychom si mohli pořídit za nějakou dobu i druhé dítko.Venčit pejsky se dvěma dětmi - jedno v kočárku, druhé chodící + 2 pejsci a jezdit z 11 patra není nic moc. A hlavně pokud bych po mateřské šla zpět do původní práce, tak uvažujeme tak, že ráno prostě dáme děti do školky, školy,dle toho, zda v místě bude, nebo naložíme do auta a pojedeme všichni do Brna. Po práci zase autem domů.Možná jsou právě mé představy zkreslené a realita je jinde, tak jsem za tuto diskuzi ráda.
Salimali - naše finanční situace není nikterak růžová,měli bychom starší domek a nějakou malou hotovost na opravy.
Pajusko - chápu tvé obavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
15.8.06 20:53

Salecko, i zahrada s travou a s par stromy se musi udrzovat…
Me by to nenapadlo zminovat, ale pred tydnem jsem byla na navsteve u kolegyne, oni se loni prestehovali do domku - maji to sem par kolimetru, jezdi jim i MHD, ale v podstate jsou na vesnici. Ja i manzel pochazime z vesnice, oni z mesta - docela dlouho jsme si museli ujasnovat o cem mluvi, kdyz rikaji, ze je kolem domu porad spousta prace - je fakt, ze my nektere prace proste bereme jako samozrejmot zatimco je trosku zaskocily…
Je to o zvyku - pochazim z vesnice, proto se tesim, ze snad jednou budu zase patrit do nejake komunity, svym zpusobem me anonymita mesta vyhovuje, ale soucasne me desi… Jsem zvykla znat sve okoli. TAkze se znam alespon s pejskari :D:D:D:D

Pro me je domek se zahradkou obrovsky sen, doufam, ze se mi splni…

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
15.8.06 21:01

Ahoj! Tady je opravdu kazda rada draha. Myslim, ze hodne zalezi na pocitech, na typu lidi, nekdo je spise mestsky, nekdo sni o baracku na venkove. Nase rodina bydli odjakziva v dome a vicekrat jsme si uz rikali, ze to je celkove drazsi nez bydleni v byte. Udrzba i provoz jsou dle meho nazoru financne narocnejsi (pokud se uvazuje o prumeru, ne o nejakych extremech). Taky si myslim, ze je hodne potreba zvazit zivotni styl. Chodite treba radi za kulturou? Venkov nejsou jen prochazky s pejsky. Kdo byl zvykly ve meste, muze velice brzo zjistit, ze mu chybi dosazitelnost sluzeb, mensi vyber odpocinkovych aktivit a tak. Maminky na materske se muzou citit osamele, nemaji tam treba pobliz kamaradku a nemaji s kym si vyjit ven… Je taky pravda, jak uz bylo napsano, ze cim mensi vesnice, tim vice si lidi vidi do talire - pro nekoho to muze byt hrozne, ale ja treba nemam rada anonymitu velkych mest. Na druhou stranu, vlastni dum ma obrovske vyhody, ja se ted stehuju naopak, do bytu a i nadprumerne velky byt mi porad pripada maly:) Tak preju stastnou volbu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
15.8.06 21:07

LESI ,máš pravdu, kolem domku je stále práce, ale já se ujišťuji tím, že když to bude právě naše, tak nás to bude bavit. Když člověk na baráku vyrůstá a pak jde do bytu, tak je to takový pocit stísněnosti, nebo tak něco.......
Máte pejska? že se znáš s pejskaři? Taky tu v okolí znám pejskaře :D jsou to bezva lidi.
Já bych hlavně chtěla po letech poslouchat ten klid.......tady když člověk spí a má otevřené okno, tak mu pod barákem zastavují vlaky (bydlíme u nádraží) samá silnice kolem a šaliny…žádný klid tu nemáme.Jinak doufám, že se ti tvůj sen s domečkem splní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
15.8.06 21:11

Ahoj…

Tak my jsme se stěhovali z města na opravdu malou vesničku - z bytu 2+1 do velkého rodinného baráku (teda spíš usedlost) s velkou zahradou. Jak psala Lesi, určo berte ohled na dojíždění.. Tady je to s dojížděním docela super, ale v pozdějích hodinách se nechytáme, nejede tu vlak. Domeček má oproti bytu fakt jednu velkou výhodu - nemáte pod sebou ani nad sebou žádné sousedy, takže nikoho vlastně nerušíte, nikdo Vás neposlouchá a Vy nemusíte poslouchat někoho jiného.. Na domku je práce, opravy atd., pokud je zahrada, i když se na ní nic nepěstuje, tak přeji jen posekat, případně shrabat trávu, stromky zastříhávat, aby z toho za čas nebyla nevzledná džungle.. Ale prostě je to o zvyku, znám lidi, co bydlí v bytě a pořád dokola si stěžují, že mají spoustu práce a nemají ani zahradu.. Prostě domek je domek.. Ale takový větší vlastní byt v nejvyšším patře, kde je výtah a nějaká teráska nebo takový prodkrovní byteček - to také není k zahození. No a taky bych se koukala na to, jak je to s doktorama (člověk nikdy neví, co u malého dítěte najednou bude), ale psala jsi, že byste chtěli něco 30km od Brna, tak to snad nebude problém..

Doufám, že jsem aspoň trochu pomohla. Oluska a Martínek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
15.8.06 21:27

Tak já se taky stěhovala za manželem z okresního města na vesnici, kde je asi 120 lidí. Manža je ten typ, co by v paneláku nemohl bydlet. Ukousal by se tam nudou. Starší barák je fakt pro lidi (hlavně chlapi), co jsou manuálně zručný. Jinak vás ten barák bude stát hromadu peněz okolo.
S tím dojížděním to bývá taky problém, ale jestli máš řidičák, mělo by to být v pohodě. My to řešili dvouma autama.
Jak psala Christabel, jestli si na mateřský, můžeš se tam za chvíli cítit sama. Já jsem doma s 9měsíční dcerou a začíná mi to tu celkem lízt na mozek. Vesnici mám obejitou za 20 min. 8O Kámošku tu mám jednu, ale ta chodí do práce a na mě moc času nemá.
Rozhodnutí je na vás, musíte zvážit pro a proti, ale pro děti bude vesnici rozhodně lepší, než nějaký město.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
199
15.8.06 21:45

Ahojky,
tak já se taky přidám se svou zkušeností. Já i manžel jsme vyrůstali odjakživa v rodinných domech svých rodičů. Já v městečku 3 tis. obyvatel, manžel do 1 tis. obyvatel. Pak jsme si spolu koupili v okresním měste nově postavený byt 2+1. Vydrželi jsme tam 3 roky. Mně třeba chybělo to, že když bylo hezky, mohla jsem vystrčit nos leda na balkon. Chybělo mi jen tak z baráčku vyjít na zahradu. Pak jsme zvážili to, že na čtyřčlennou rodinu, kterou plánujeme, je to malý - já vím, žijí tak jiní, ale na nás to bylo stísněný. Tak jsme se dali do stavění nového baráčku. Máme dluh jako blázen, ale pořád je to naše a platíme si do svého. Postavili jsme v pidivesnici, která je vlastně součástí toho okresního města, ale je to do něj 3km. Busy i vlaky tu jezdí, ale jsme odkázaní na auto. Tady není ani obchod, nic. Teď jsem zůstala na mateřský a musím říct, že mi docela chybí, jen tak vyrazit na prochajdu, potkávat lidi, zajít nakoupit, nečekaně potkat a pokecat s kámoškou… to tady neexistuje. Chci-li společnost, musim sednout do auta a jet buď na jednu stranu, nebo na druhou 10km do svého rodného městečka. Není to daleko, ale nejde tam dojít pěšky, což by se mi teď s kočárkem lážoplážo dost líbilo. Na druhou stranu, když jsem viděla to sídliště a jak tam „bezprizorně“ vyrůstá mládež, tak jsem ráda, že tam nejsem. A teď vidím tu výhodu zahrady pro děti, fakt super. Jsou doma, ale vlastně venku a můžou si na zahradě dělat co chtějí. Jednou ale i ta mateřská skončí a až se vrátím do práce, kde jsem mezi lidma a kolikrát jsem se těšila domu, do klidu, tak to zase ocením, že se vracím na ves, kde je klid. Jak už tu bylo řečeno, dobře zvaž životní styl, dojíždění, doprava dětí do školky, školy, na kroužky atd, práce spojená se zahradou a domem - manžu to třeba baví, pěstuje si kytičky, keře, stromečky, nikdy bych to do něj neřekla a já nemusím na zahradě vůbec nic dělat, starám se jen o domácnost. Tak přeju ať se dobře rozhodneš a snad jsem i já trošku pomohla.
Daniela a Eliška, 6,5měsíce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
15.8.06 21:50

ahoj

My jsme se pred peti lety prestehovali z velikeho mesta na vesnici.
Pred prestehovanim jsme hlavne zvazovali:
dojizdeni…
dostupnost doktora…
obchod…
posta,lekarna,bankomat atd…
vyziti pro deti i dospele …(vecerni cviceni,bazen,sjezdovky,kino atd…)

Nase vesnice neni mala,je byvala strediskova,tak ze je tu celkem zivo…a zaroven jsme skoro v horach…

s mestem bych uz nemenila,jsme tu spokojeni,pro deti a traveni materske dovolene se mi to tady zda super …

stinnou strankou je dojizdeni…(do prace jezdime cca 30-40km tam a stejne tak zpet) a moc tady neznam mistni lidi…jsme stale nekde na vyletech po okoli a hodne nas navstevuji nasi stari znami…tak zatim ani nemame potrebu…

Ja bych volila vesnici,pokud je to vesnice se"zazemim"

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí