Za hranicemi a těhotná

183
4.3.15 22:20

Za hranicemi a těhotná

Ahoj, kolik z vás tu bydlí za hranicemi? A jak se vám tam žije, pro srovnání v čr? Jak rychle jste se doučily jazkyk? Já bydlím v Belgii, momentálně těhotná, bohužel tu žádné češky ani slovenky poblíž nejsou. Zdravotní péči rozhodne hodnotím kladně, ale ta mateřská a rodičovska…půl roku a šup zpátky do práce :roll: no v tomto to maminky tady nemaji lehké

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4373
4.3.15 22:24

Příště stačí editovat název diskuze, nemusíš zakládat druhou :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35772
4.3.15 22:25

Ja ziju v zahranici, narodila se nam tu dcera. Mistni rec neumim, jen zaklady a kamaradky tu mam, dokonce nekolik cesek. Zadnou rodicovsou ani materskou nemam, jsem doma s dcerou zadarmo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
4.3.15 22:34
@BlueFairy píše:
Příště stačí editovat název diskuze, nemusíš zakládat druhou :kytka:

Ale to muze jen admin… i kdyz puvodni nazev zaujme vic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
4.3.15 22:40
@BlueFairy píše:
Příště stačí editovat název diskuze, nemusíš zakládat druhou :kytka:

Dekuji za radu, jsem tu nováček a poprvé, tak případné technické nedostatky jiste odpustíte :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
4.3.15 22:42
@pikola píše:
Ja ziju v zahranici, narodila se nam tu dcera. Mistni rec neumim, jen zaklady a kamaradky tu mam, dokonce nekolik cesek. Zadnou rodicovsou ani materskou nemam, jsem doma s dcerou zadarmo.

A kde, jak dlouho? Ja se řeč tedy „poctive“ učím, vse je pak mnohem snažší, nez se večne domlouvat rukama nohama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
4.3.15 23:20

Ale ta mateřská a rodičovska…půl roku a šup zpátky do práce :roll: no v tomto to maminky tady nemaji lehké

V Belgii jsem travila nejaky cas jako dite. Prislo mi, ze pokud mel muz alespon trochu slusnou praci, tak zeny zustavaly doma, i kdyz mely deti uz odrostle. Byla jsem jednou na jihu kousek od Francie a dvakrat naopak na severu kousek od Holandska. A zivot v te severni casti mi prisel sympatictejsi, ale byla jsem mala, tak tezko posuzovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.3.15 23:36

@PetaBibi Já žiju vedle, tedy ve Francii :) Jazyk ovládám jakž takž, chodila jsem do školy. Je důležité se nějak začlenit.
A stejně jako @pikola, jsem s malou ( 7 měs. )doma - rodičák se tu nevede takže buď pár měsíců na mateřské a pak do práce, pro mimčo chůvu nebo jesle anebo prostě partner vydělává dostatek a můžeš si dovolit být s dítětem doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
4.3.15 23:40

To záleží od výdělků a nákladů…Videla jsem ženy, které si podle všeho špatně nevedly a stejne se vracely do práce. Ochranná lhůta je do konce mateřské, což je asi další z důvodů. Kazdopádne ja to nemyslela po finanční stránce, ale po té sociální…dávat v podstate z donucení situace půlroční miminko hlídat auparce nebo do jeslí je podle me jednoduše na hlavu. :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
4.3.15 23:46
@j.a.n.i1 píše:
Ale to muze jen admin… i kdyz puvodni nazev zaujme vic :mrgreen:

No jo no, to je fakt. A s tím druhým máš recht :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.3.15 23:48

@PetaBibi Já vím, mě to taky přijde nepředstavitelné, od tak malého miminka do práce…Partner byl se mnou zajedno naštěstí, je rád, že jsem s dcerkou doma. Takže cca do těch dvou let s ní budu, pak berou do školky, tak uvidíme :)

My jsme prostě z Čech zvyklé, že rodičák většina maminek využívá, i když někdo se samozřejmě taky vrací brzy do práce, ale když to srovnáme s jinými zeměmi, je to v podstatě luxus ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
4.3.15 23:48

Ja ziju ve Francii, zaclenena jsem uplne normalne, odesla jsem sem se znalosti jazyka, mam praci v oboru a do prace jsem se po porodu vratila ne proto, ze by nas muz neuzivil, ale proto, ze mi to tak prijde pro nas spravne a vubec mi to nevadi, naopak, myslim, ze maminky to maji tezke v CR, protoze nemaji moznost volby. Male je ted dvacet mesicu, je stastne, spokojene a biligvni dite a za tri mesice rodim znovu. Hodne stesti v Belgii, jestli tam hodlate zustat, tak se snaz vzit si to lepsi z tamni kultury, ceske a zapadni nazory na detstvi a vychovu nemaji moc spolecneho ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
4.3.15 23:50

Ale ja vim, ze to tam neni jednoduche. Momentalne ziju v usa a taky neni vsechno ruzove jak by se mohlo zdat z nekterych serialu. Verim, ze vsude je chleba o dvou kurkach a jen ten, kdo nikdy nikde nebyl si muze myslet, jak hrozne to s tou CR je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
5.3.15 00:03

Kocka: tak nejak doufam se mi to taky povede, aspon na rok :D
Anna: hodne stesti s porodem, no čr je extrem na druhou stranu s jinymi paradoxy :D
Souhlasim s tim ze je vsude chleba o dvou kůrkách, já tuto kulturu přijala, má mnoho kladů, do práce se chci kazdopádne vrátit, jen to na me padlo :P CR má zase podle extrémne dlouhý rodičák, ale to je vec názoru. No co alespon nám každá zkušenost rozšíří obzory, ne? :kytka:

A jak hodnotíte hostitelskou kulturu? Ja se tu citim dobre, vetsina lidi se umi chovat a byt prijemní, v obchode, restaraci, nemocnici…nikdo neodsekává, a vetsinou preventivne „nečučí jak vrah“ :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.15 00:20

@PetaBibi Tak hodnotím Francii veskrze pozitivně, i když sem tam se taky najde někdo nepříjemný, jako všude :D Ale třeba v porodnici byli všichni zlatí, lékaři mají takový lidštější přístup, než znám z ČR…

A ano, souhlasím, že ČR snad, co se týče délky rodičáku, vede. Ale což, to je asi dobře, já to holkám přeju. Horší je to s dávkami, které se poskytují jiným…ehm, všichni asi víme. A pak nezbývá dostatek peněz na ty potřebné - nemocné, postižené, na staré lidi. Ale to už by zase bylo na jiné téma ;)

Přeji Ti pohodový zbytek těhotenství a alespoň nějaký ten čas doma s miminkem, ať se užijete :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová