Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, kolik z vás tu bydlí za hranicemi? A jak se vám tam žije, pro srovnání v čr? Jak rychle jste se doučily jazkyk? Já bydlím v Belgii, momentálně těhotná, bohužel tu žádné češky ani slovenky poblíž nejsou. Zdravotní péči rozhodne hodnotím kladně, ale ta mateřská a rodičovska…půl roku a šup zpátky do práce
no v tomto to maminky tady nemaji lehké
Ja ziju v zahranici, narodila se nam tu dcera. Mistni rec neumim, jen zaklady a kamaradky tu mam, dokonce nekolik cesek. Zadnou rodicovsou ani materskou nemam, jsem doma s dcerou zadarmo.
@BlueFairy píše:
Příště stačí editovat název diskuze, nemusíš zakládat druhou
Ale to muze jen admin… i kdyz puvodni nazev zaujme vic ![]()
@BlueFairy píše:
Příště stačí editovat název diskuze, nemusíš zakládat druhou
Dekuji za radu, jsem tu nováček a poprvé, tak případné technické nedostatky jiste odpustíte ![]()
@pikola píše:
Ja ziju v zahranici, narodila se nam tu dcera. Mistni rec neumim, jen zaklady a kamaradky tu mam, dokonce nekolik cesek. Zadnou rodicovsou ani materskou nemam, jsem doma s dcerou zadarmo.
A kde, jak dlouho? Ja se řeč tedy „poctive“ učím, vse je pak mnohem snažší, nez se večne domlouvat rukama nohama…
Ale ta mateřská a rodičovska…půl roku a šup zpátky do práce
no v tomto to maminky tady nemaji lehké
V Belgii jsem travila nejaky cas jako dite. Prislo mi, ze pokud mel muz alespon trochu slusnou praci, tak zeny zustavaly doma, i kdyz mely deti uz odrostle. Byla jsem jednou na jihu kousek od Francie a dvakrat naopak na severu kousek od Holandska. A zivot v te severni casti mi prisel sympatictejsi, ale byla jsem mala, tak tezko posuzovat.
@PetaBibi Já žiju vedle, tedy ve Francii
Jazyk ovládám jakž takž, chodila jsem do školy. Je důležité se nějak začlenit.
A stejně jako @pikola, jsem s malou ( 7 měs. )doma - rodičák se tu nevede takže buď pár měsíců na mateřské a pak do práce, pro mimčo chůvu nebo jesle anebo prostě partner vydělává dostatek a můžeš si dovolit být s dítětem doma.
To záleží od výdělků a nákladů…Videla jsem ženy, které si podle všeho špatně nevedly a stejne se vracely do práce. Ochranná lhůta je do konce mateřské, což je asi další z důvodů. Kazdopádne ja to nemyslela po finanční stránce, ale po té sociální…dávat v podstate z donucení situace půlroční miminko hlídat auparce nebo do jeslí je podle me jednoduše na hlavu. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Ale to muze jen admin… i kdyz puvodni nazev zaujme vic
No jo no, to je fakt. A s tím druhým máš recht ![]()
@PetaBibi Já vím, mě to taky přijde nepředstavitelné, od tak malého miminka do práce…Partner byl se mnou zajedno naštěstí, je rád, že jsem s dcerkou doma. Takže cca do těch dvou let s ní budu, pak berou do školky, tak uvidíme ![]()
My jsme prostě z Čech zvyklé, že rodičák většina maminek využívá, i když někdo se samozřejmě taky vrací brzy do práce, ale když to srovnáme s jinými zeměmi, je to v podstatě luxus ![]()
Ja ziju ve Francii, zaclenena jsem uplne normalne, odesla jsem sem se znalosti jazyka, mam praci v oboru a do prace jsem se po porodu vratila ne proto, ze by nas muz neuzivil, ale proto, ze mi to tak prijde pro nas spravne a vubec mi to nevadi, naopak, myslim, ze maminky to maji tezke v CR, protoze nemaji moznost volby. Male je ted dvacet mesicu, je stastne, spokojene a biligvni dite a za tri mesice rodim znovu. Hodne stesti v Belgii, jestli tam hodlate zustat, tak se snaz vzit si to lepsi z tamni kultury, ceske a zapadni nazory na detstvi a vychovu nemaji moc spolecneho
.
Ale ja vim, ze to tam neni jednoduche. Momentalne ziju v usa a taky neni vsechno ruzove jak by se mohlo zdat z nekterych serialu. Verim, ze vsude je chleba o dvou kurkach a jen ten, kdo nikdy nikde nebyl si muze myslet, jak hrozne to s tou CR je.
Kocka: tak nejak doufam se mi to taky povede, aspon na rok ![]()
Anna: hodne stesti s porodem, no čr je extrem na druhou stranu s jinymi paradoxy ![]()
Souhlasim s tim ze je vsude chleba o dvou kůrkách, já tuto kulturu přijala, má mnoho kladů, do práce se chci kazdopádne vrátit, jen to na me padlo
CR má zase podle extrémne dlouhý rodičák, ale to je vec názoru. No co alespon nám každá zkušenost rozšíří obzory, ne? ![]()
A jak hodnotíte hostitelskou kulturu? Ja se tu citim dobre, vetsina lidi se umi chovat a byt prijemní, v obchode, restaraci, nemocnici…nikdo neodsekává, a vetsinou preventivne „nečučí jak vrah“ ![]()
@PetaBibi Tak hodnotím Francii veskrze pozitivně, i když sem tam se taky najde někdo nepříjemný, jako všude
Ale třeba v porodnici byli všichni zlatí, lékaři mají takový lidštější přístup, než znám z ČR…
A ano, souhlasím, že ČR snad, co se týče délky rodičáku, vede. Ale což, to je asi dobře, já to holkám přeju. Horší je to s dávkami, které se poskytují jiným…ehm, všichni asi víme. A pak nezbývá dostatek peněz na ty potřebné - nemocné, postižené, na staré lidi. Ale to už by zase bylo na jiné téma ![]()
Přeji Ti pohodový zbytek těhotenství a alespoň nějaký ten čas doma s miminkem, ať se užijete ![]()