Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jinak ja dala malou do skolky brzy i kdyz jsem nemusela. Sice jsem mela chvili blby svedomi, protoze prece musim sedet doma kdyz nechodim do prace (teda podle ceskyho modelu), ale maly se tam hrozne libi a jsme spokojeny obe. Babicky nemam, takze to resime takhle.
@pikola Jj, ono se to i na západě bere tak nějak automaticky, že jde dítě do školky kolem těch dvou, tří let, i když je mamka doma třeba s dalším, mladším dítětem nebo je v domácnosti.
Vzpomínám si, jak mě prý před mnoha lety nechtěli vzít do školky, protože mamka měla malou ségru a třetí dítě na cestě, školka byla v podstatě určena pro pracující maminky.
Tady ve Francii začíná " školní " docházka cca ve dvou letech ( pokud dítě nevyžaduje nějakou zvláštní péči, nepočůrává se apod. ), není problém s kapacitou a i když to není do 6 let povinné, drtivá většina dětí do školky chodí.
Já žiju v Rumunsku, jsem tu už rok. Jazyk ovládám hodně dobře, docela jsem se začlenila a zvykla si na úplně odlišný styl života
Tady je mateřská 2 roky, děti ale chodí do školky od 3 let, tady je běžné, že děti pak hlídá babička nebo vydělává jen muž a manželka zůstává doma ( tak to máme my).
@merde píše:
@PetaBibi takova kratka materska a rodicovska je v kazde zapadni zemi. Ale to preci neznamena, ze zenska nemuze byt s ditetem doma dyl. Problem je pouze v tom, ze si clovek potom musi hledat novou praci. Financne urcite uzivi chlap rodinu v cizine lepsi nez v CR a to i be rodicaku. Takze rozhodne pro matky lepsi podminky. Na co je v CR, tak dlouhy rodicak, kdyz vetsina rodin dre bidu s nouzi a vetsina zenskych i presto, ze maji garantovana pracovni mista se pak nemuzou vratit zpatky, protoze nemaji hlidani a nebo jim zamestnavatel neumozni zkraceny uvazek. Vaz si podminek v cizine a ver, ze mas mnohem vic svobodne volby a moznosti a je jen na tobe, jak s tim nalozis.
To neni si o (ne)vážení situace, ale o porovnání, obe zeme mají svá pro i proti. I tu jsou garantovana prac místa, do určité doby, pak už ne. Se zkráceným úvazkem pravda vetsinou problém není, nebo se všeobecne domluvit na nejakem postupu. Je to na kazdém co a jak si kde vybere/přebere
@kockamourovata
tu je to se školkami stejne, osobne s tim souhlasim, na co bude decko doma 3-4 roky? Z toho musi cela domacnost lézt po zdi včetne maminky, ne? ![]()
@lenna1810
Uj Rumunsko zní jako velmi zajímavá zeme na žití
Tu jsem potkala pár rumunů v jazykovce kterí jednoduse odesli za lepším, o té druhé kategorii radši nemluvit ![]()
@PetaBibi : Tak ono po porodu uvidis, jak to budes mit s navratem do prace nebo s jejim hledanim. Myslim, ze kdyz je clovek sam, kolem zadny matky na matersky a rodicovsky, zadny babicky, zadny hriste plny zvatlajicich maminek „k seznameni“, vsechny zensky jsou vicemene v praci, proste bejt tady na rodicovsky casto znamena bejt porad jenom s ditetem, tak to neni opravdu takova „pohoda“ jako v CR, kde jsou doma vsechny. Ale nekdo je i tak spokojeny, to nerikam. Na druhou stranu znam Francouzku, ktera s prvnim vycerpala maximum rodicaku, tj. tro mesice materske, a pak sest mesicu rodicak, a byla z toho uplne hotova, rikala mi, ze nakonec byla stastna, ze jde pro chleba a ze prohodi par slov o pocasi s dospelym, protoze jinak nemela vubec zadny kontakt, byla uplne izolovana: kamaradky v praci atd. S druhym ditetem naklusala hned po materske. Ja jsem podobny typ, potrebuju k zivotu i dospele
, ale dokud jsem nemela vlastni dite, tak jsem to proste nechapala. Nevim, jak je to v Belgii, ale ve Francii je dobry, ze zamestnavatel ma povinnost ti dat zkraceny uvazek a co ztratis z platu (kvuli tomu zkracenemu uvazku) ti doplaci socialka jako kompenzaci za peci o dite. Samozrejme ale musis uz mit odpracovane roky. Jinak moje zkusenost je, ze jesle jsou pro malou velky prinos. Taky proto, ze se nejspis vubec nepodobaji tomu, co si pod tim slovem predstavujeme v Cechach. Tuhle jsem tu narazila na konverzaci, kde se resilo, ze ucitelka v MS tahala dite za vlasy atd. a jedna pani ucitelka z MS potvrzovala, ze nektere ucitelky deti fyzicky trestaji. To si tady vubec neumim predstavit, to by si tu nikdo nedovolil.
Taj ja ziji pro zmenu v asii, a tady neni narok na vubec nic, a od r. 2012 pokud nepobyvate aspon pul roku v CR a muzete to prokazat, take ne. Jak ale to delat kdyz mate jedno dite skolou povinne coz je nutnost prokazat ze nekam chodi, a k tomu 3 tydenni miminko porozene v zahranici, a zijete vicemene s obema detmi sama, to uz nikdo nenapise co s tim:) Ted me ceka martyrium s vyrizenim RL, pritom tu nemame ani zastupitelsky urad, takze to bude zuzo… ![]()
@PetaBibi takova kratka materska a rodicovska je v kazde zapadni zemi. Ale to preci neznamena, ze zenska nemuze byt s ditetem doma dyl. Problem je pouze v tom, ze si clovek potom musi hledat novou praci. Financne urcite uzivi chlap rodinu v cizine lepsi nez v CR a to i be rodicaku. Takze rozhodne pro matky lepsi podminky. Na co je v CR, tak dlouhy rodicak, kdyz vetsina rodin dre bidu s nouzi a vetsina zenskych i presto, ze maji garantovana pracovni mista se pak nemuzou vratit zpatky, protoze nemaji hlidani a nebo jim zamestnavatel neumozni zkraceny uvazek. Vaz si podminek v cizine a ver, ze mas mnohem vic svobodne volby a moznosti a je jen na tobe, jak s tim nalozis.