Plavání miminek. Začali jsme pozdě?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Začali jsme pozdě?
Ahoj všem. Synovi byl v pondělí rok a dnes jsme byli poprvé na plavání miminek, nastoupili jsme již do rozjetého kurzu (5. lekce ze 13). Přes zimu jsem s ním chodit nechtěla, byl často nemocný a já to nechtěla ještě „přiživovat“ plaváním. Rozhodli jsme se tedy nastoupit až do jarních kurzů. Mareček je v naší skupince nejstarší, ostatním dětem je kolem půl roku. Bez problémů se všechny potápí na heslo. Syn má obecně vodu velmi rád, doma je jak kachna, hlavu mokrou, všude mu teče voda, po obličeji do očí a není žádný problém. Předpokládala jsem tedy, že by neměl být vůbec problém, ale syn chce být jen u mě na ruce, při pokusu mu polít hlavu z kelímku nebo posazení na plovací desku řve. Máte některá zkušenost s tím, že jste s dětmi začaly chodit v pozdějším věku? Zvykne si syn, nebo se mám spíš smířit s tím, že 8 následujících lekcí ho budu ve vodě jen nosit? Díky za odpovědí a reakce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
S první jsme začali v 11 měsících, ale byly tam podobně staré děti. Já si nemyslím, že by to bylo o věku a o tom, jak je kurz rozjetý - každé dítě je jiné a tohle by se mu třeba nelíbilo ani kdyby jste šli dřív. Pak se zase může seknout v něčem, co ho před tím bavilo. U naší starší nastal veliký zvrat po tom, co s ní chodil jen manžel - já byla s novorozenětem doma a museli jsme přestat.
Hlavně by to měl posoudit instruktor, jestli je vhodné nastupovat do rozjetého kurzu, dítě k ničemu nenutit a tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Paní nám řekla, že s nástupem do rozběhnutého kurzu není problém. Dnes mi ještě sdělila, že Mareček je už dost velký, a že se potápět třeba vůbec nenaučí. Nechci nic lámat přes koleno a nutit ho se potápět. Nerada bych, aby se vody začal bát, protože si myslím, že je v ní rád. Jen mě zajímalo, jestli je možné, že se potápět bude jako ostatní děti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Týna K. Je to fakt na dítěti a na konkrétní situaci a pokud máte kvaltní instruktorku, tak poslouchat ji… naše dokázala vycítit i to, kdy je dítě opravdu rozhozené a kdy se „jen“ vzteká.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@CokeLady tak my měli dnešní lekci kombinaci obojího… uřvané klíště u mámy
uvidím, jak to bude dál, kdyžtak tím fakt jen „proplujeme“ ![]()
@avm3 Já z té instruktorky úplně dobrý pocit nemám, ale s tím už se teď nic nenadělá, kurz máme zaplacený, syn ho dostal od manželových rodičům k narozeninám. Ale tak uvidíme, třeba to nakonec bude fajn ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ho nepotápěj…moje děti to taky nemuseli, první jo celkem i v pohodě ale druhý…tak jsem se na to vyprdla…potápění není vše:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že jsi měla nastoupit do kurzu se stejně starými dětmi a úplně od začátku. Sleduješ ostatní děti ať chceš nebo ne, snažíš se, aby co nejdříve to všechno umělo i tvoje dítě a tím ho rozhodíš. Chodila bych určitě s dětmi na stejné plavecké úrovni. Čím mladší dítě tím lepší, roční dítko se už začíná přirozeně bát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já začala s klukem brzy, už v tom půlroce. Nicméně i tehdy nám říkali, že prvních zhruba 5 lekcí je vyloženě zvykacích. Taky že jo, kluk první lekce hystericky prořval, dneska plave už dva a půl roku.
Z první lekce se nedá usuzovat vůbec nic, navíc jsou děti, které se opravdu nepotápí a to přeci není žádný problém. Spíš mě zaráží to, že jste ve skupince s takovými miminy. U nás jsou děti rozděleny nejen dle dovedností, ale hlavně dle věku. Půlroční mimino mělo u nás úplně jinou „výuku“ než ročák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já bych taky šla do kurzu se stejně starými dětmi, to že jste přiskočili do rozjetého, to si představit umím, ale jedině když se smíříš že už něco na těch hodinách dělali, že. Takže ideální to není.
Já byla s malou na kurzu v půl roce, krásně se potápěla a věřím tomu že starší děti už nechtějí, nebo třeba jen některé. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Týna K. My jsme s malou taky zacly chodit az po roce, asi ve 14 mes. Zacatek byl trosku těžší, ale spis proto, ze už hodně vnímala, uvědomovala si nebezpečí a pod. Po par lekcích úplně v pohodě, zvládla vše, co ostatní děti, jen jsem s ni vše musela delat já, instruktorku na sebe nenechala sáhnout. Jen si musí zvyknout, nelamat pres koleno, když nechce, tak jen koukejte. Bude to lepší a lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ady01 Nesnažím se, aby byl na stejné úrovni, nepotápěla jsem ho dnes vůbec a pokud nebude chtít, nebudu ho potápět ani lekce následující. A nastoupit do kurzu od začátku nebylo z osobních důvodů možné. Tento kurz byl jediný, který byl rozjetý nejméně, bohužel. Uvidím, jak se bude rozvíjet dál, syn je ve vodě rád, tak si ji aspoň užije.
@Crystal87 Taky ho nepotápím
Uvidím, jak se to bude vyvíjet dál, ale do ničeho nutit ho nehodlám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fima Já jsem taky čekala, že budou v kurzu podobně staré děti, protože na webových stránkách psali, že děti jsou rozdělovány dle věku a dovedností. Takže jsem byla dnes docela překvapená, když jsem tam viděla děti cca od 6. do 9. měsíců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petulatko Taky doufám, že to bude jen a jen lepší… syn má navíc teď takové mamánkovské období, takže instruktorku opravdu za Boha nechtěl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Týna K. Ja jsem tam zacla chodit s kámoškou, která mela o pul roku mladší holčičku. U nich vše úplně v pohodě. A stejně kolem toho roka se jim to pak zlomilo a mala zacla poplakavat a jen maminka, maminka. Shodly jsme se, ze si ty děti pak uz proste začnou víc uvědomovat svět a nebezpečí. Ale to je taky v pohodě, jen se jim proste musíme prozpusobit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Týna K. Nic bych z toho zatím nevyvozovala.. Nicméně k tomu potápění - vy jste byli poprvé a hned jste polévali hlavu kelímkem? Protože to není správný postup, začíná se otřením obličeje a slovním povelem nejčastěji „á šup“ nebo něco takového (ideálně trénovat i při koupání doma), pak přijde na řadu kelímek až za dýl a pak teprv potápění.. A jinak já se synem (2,5 roku) chodíme plavat od jeho 5měsíců, potápění ho někdy baví, někdy odmítá, ale on je celkově dost takovej „svůj“, často místo té půlhodiny plavání jen leze do vody a z vody a já jsem z toho na hlavu, ale celkově je to naše jediná aktivita s dětmi tak to zatím držím.. Myslím že ve většině případů ho to baví. Ale co chci říct - má dost problém s cizími lidmi, takže instruktorka na něj nemůže vůbec šáhnout, a to se nezměnilo za ty dva roky vůbec.. a to ještě máme instruktorku, kterou má „nejradši“, ostatní se na něj nemohly ani podívat ![]()
A ještě edit - nehroutila bych se ani z toho, kdybys měla první kurz strávit ve vodě nošením dítěte.. je to pro něj nové, a není to nic nenormálního, my tak strávili spoustu hodin, jako klíště mi visel na krku a já jsem s nim poskakovala ve vodě mimo ostatní
hlavně at je v pohodě dítě, o to tady jde..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit