Začínám s podnikáním - jaké DPH?

203
8.9.06 17:05

začínám s podnikáním - jaké DPH?

Ahoj holky,

vím, že to sem asi moc nepatří, ale potřebuju nutně poradit a vím, že mezi vámi je i hodně účetních. Napadla mě myšlenka, jak si na mateřský přivydělávat a založila jsem si ŽL a prodávám kuchyně. Domluvila jsem se s jedním truhlářem, který mi kuchyň na základě poptávky ocení, mě jakoby prodá a já jí prodám dál konečnýmu zákazníkovi. Teď se snad objevila první objednávka na kuchyň a mám s tím trošku problém. Truhlář říká, jak to bude s DPH, že když to prodává přímo on lidem, tak to dává s 5% DPH, ale jak to prej má dávát mě, že mě by měl dávat asi 19%. Jenomže problém je, že mi to ocenil s 5ti a já uzavřela smlouvu už na částku s 5ti a teď kdyby se mi to opravdu navýšilo, tak na tom i prodělám, protože 14% marži si ani nedávám.

Prosím tedy o vaše rady, jestli je opravdu nutné, aby mi to prodal s 19% DPH nebo jestli může s 5%.

Díky moc

Orpet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11955
8.9.06 17:46

Co to je ,,jakoby" prodá? Pracuju na FÚ na kontrolním a tohle je to první po čem FÚ půjde. Logika věci - proč by to truhlář prodával přes Tebe, když by to mohl prodat rovnou s mnohem větší marží? Protože on ty kuchyně jen vyrábí a ty sháníš zákazníky, Nebo jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
8.9.06 18:40

Ano, přesně tak, já si seženu zákazníka, potom si seženu jeho, aby mi to vyrobil, on mi to prodá a já to potom chci prodat svýmu zákazníkovi? Doufám, že v tom není nějaký problém.

Orpet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
8.9.06 18:46

Orpet,
podle mého názoru, když instaluje kuchyňkou linku zákazníkovi, je to pevná součást stavby s 5% DPH. Když ji prodá tobě, je to pro něj prodej zboží podléhající 19% procentní sazbě. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
8.9.06 18:52

Situace, kterou jsi popsala za normálních okolností nemůže fungovat. Jsou jen dvě možnosti - buď to máte našulený, nebo je jeden z vás s prominutím ,,úplně blbej". Pokusím se to vysvětlit:

Tvoje úvaha s marží je blbost. To že by si truhlář sám účtoval 5% se taky jednoznačně nedá říct.

Pojmy, dojmy: daň na vstupu, daň na výstupu, daňová povinnost, nadměrný odpočet.

Základní princip DPH: Pokud by s Tebou truhlář nespolupracoval, uplatnil by si na vstupu 19% DPH z materiálu a odvedl by pravděpodobně nejčastěji 5% DPH, tudíž by mu vznikl nadměrný odpočet. Pokud by Ti truhlář fakturoval ve snížené sazbě (což by nejspíš za splnění určitých podmínek šlo), uplatnil by si nadměrný odpočet a ty by jsi odvedla to co by sis uplatnila plus právě tu přidanou hodnotu, což je pro Tebe nevýhodné. Tobě by se hodilo, aby Ti truhlář fakturoval v sazbě základní, protože pak by sis za splnění určitých podmínek uplatnila odpočet ty. Což až by milému truhláři někdo vysvětlil, tak Ti nejspíš přijde rozbít hubu.

Ty ,,určité podmínky", na základě kterých se rozhodne, která sazba by tam nakonec byla, je až druhou částí té úvahy.

Jak vidíš, FÚ by si na Tvém podnikání smlsnul a to jsi ještě nestačila vystavit jedinou fakturu 8O Doporučuju kontaktovat daňového poradce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
8.9.06 19:00

makina: Tak jednoznačné to opravdu není :D To by byly daně moc jednoduché ha ha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
8.9.06 19:04

Tak dejme tomu, že mi to tedy prodá za 19%, můžu to já prodat zákazníkovi za 5% jako součást stavby a potom si vyúčtovat DPH a stát mi to vrtátí? Nebo přemýšlím úplně špatně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
8.9.06 19:17

wobludko, já myslím, že jsme s tím truhlářem asi blbý oba :) A to mám ekonomku, ale na DPH jsem chyběla a už se to se mnou veze...... :)

Ne, já tomu vůbec nerozumim, mě to ze začátku přišlo tak jednoduchý :)
Ten daňový poradce je opravdu dobrý nápad, ale tenhle případ bohužel potřebuju vyřídit dnes, protože zítra se má kuchyň realizovat a bojim se, abych na svý první kuchyni neprodělala :(

Vím, že tě tím asi zdržuju, ale přece jenom…
On to nakoupí materiál s 19% DPH, prodá zákazníkovi s 5%DPH, tím tedy zaplatil víc a bude chtít po státu vrátit penízky, né? Takž to by pro něj bylo výhodný. Když to prodá mě za 19%, tak si určitě něco přidá a bude muset ještě asi vracet při vyúčtování, teda doufám, že uvažuju správně. Když on mi to prodá za 19%, já to prodám za 19%, tak stejně budu muset při vyúčtování ještě doplatit, protože si k tomu samozřejmě něco přidám.

Napadlo mě, jestli tuhle jednu kuchyń tedy neudělat, jako, že si jí objednávám já, udělali bysme to za tu 5% DPh a ten zbytek teda s daňovým poradcem

Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
8.9.06 19:28

Ano. Pokud Ti truhlář prodá kuchyň v základní sazbě a ty ji prodáš ve snížené (a tyto operace budou v rámci zdaňovacího období u Tebe převažovat), tak Ti skutečně vznikne nadměrný odpočet, který Ti stát vrátí (bacha na cash flow!). V tom případě čekej kontrolu při každém větším NO.

Teď budeme řešit druhou část úvahy a to, zda ty tu kuchyň skutečně můžeš prodat ve snížené sazbě, což zdaleka není tak jednoduché, jak uvedla makina (doporučuju přečíst si díl sedmý zákona o DPH, případně Ministerstvo financí k tomuto vydalo i stanovisko, ale už to bude staršího data, nicméně na www.mfcr.cz by jsi to měla najít):

Toto je opsaný zákon:
U dodání bytového domu, rodinného domu a bytu, a to i nedokončených, včetně stavebních a montážních prácí spojených s jejich výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami včetně konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do nich jako jejich součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují, se uplatní snížená sazba daně. Snížená sazba daně se neuplatní u stavebních a montážních prací spojených s rekonstrukcí, modernizací a opravami výhradně nebytových prostor bytových domů a rodinných domů.
(3) Bytovým domem je stavba pro bydlení, v níž z úhrnu podlahových ploch všech jejich místností a prostorů připadá víc než polovina na byty. Rodinný dům je stavba pro bydlení, v níž je více než polovina podlahové plochy místností a prostorů určena pro bydlení. Rodinný dům může mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží a podkroví. Bytem je místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení, včetně podílu na společných částech domu podle zvláštního právního předpisu.

Příklady:
Já mám doma kuchyň, která nemá horní skříňky (máme šikmý strop), má tedy skříňky jen dolní, které jsou ke zdi pouze přisunuté! Musíš si tedy pohlídat, aby každá skříňka byla spojena se zdí aspoň nějakým šroubem (to by truhlář dostal dobrou vyrážku ).

Pokud tu kuchyň nainstaluješ do Baumaxu na výstavku, tak tam bude sazba základní, ať je ta kuchyň třeba zabetonovaná. Bacha, často se stává, že v ,,obytném domě" převažují kanceláře a v jednom patře jsou byty. To se tam pak může bydlet jak chce, ale sazba bude stejně základní.

Toť teorie. V praxi bych asi vyžadovala po klientech, kterým by jsi chtěla fakturovat ve snížené sazbě čestné prohlášení, že kuchyň byla instalována v obytném/rodinném domě/bytě apod. (ve smyslu zákona o DPH!) a je pevně spojena s budovou. Počítej s tím, že FÚ si toto může v případě pochybností fyzicky ověřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
8.9.06 19:34

No vidíš!!! Jsi šikulka, teď jsi to pochopila správně. Teď jen přemýšlím, co pro vás bude nejvýhodnější, než kontaktujete toho poradce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
8.9.06 19:37

wobludko, ty jsi zlatíčko. Už jsem to konečně pochopila :) Teď mě ještě nepadlo, že jsem se ještě ale nepřihlásila jako plátce DPH? Není to pro mě tedy výhodnější nebýt plátce a to DPH prostě neřešit? Nebo se mám přihlásit?

Jinak ve skutečnosti to vlastně bude tak, že ten truhlář, od kterýho mi to budeme kupovat, tak on to tam přijde namontovat.

Moc díky za tvoji pomoc

Orpet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
8.9.06 19:42

No jo, mezi náma - v jedný kuchyni se nikdo šťourat nebude. Ono ty varianty ani jedna není v rozporu se zákonem, takže je jedno, jak to teď uděláte, spíš by to dlouhodobě nefungovalo. Pokud ta kuchyň skutečně splňuje podmínky pro uplatnění snížené sazby (je v bytě apod., pevně spojená…), tak státu je jedno, kdo z vás si ten odpočet uplatní, to záleží, jak se dohodnete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
8.9.06 19:48

Pokud by jsi nakupovala v 19% a prodávala v 5%, tak je výhodnější být plátcem (budeš právě dostávat ty odpočty). Zítra to nějak udělejte a pak zajdi za tím poradcem, opravdu je to na delší povídání a navíc já taky nejsem neomylná, ostatně v daních si člověk nikdy ničím nemůže být jistej :(

Měj se hezky a nezlob se, jestli jsem byla trochu nepříjemná, mám blbej den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
8.9.06 19:48

No, já doufala, že to rozjedeme ve velkým :) Né, to je sranda.
Můžu teda jenom poslední otázku? On mi to teda musí prodat s 19% na tom teda jako nic nezměním a my si to musíme vyřešit, jestli to dál prodávat s 5% nebo 19%. Pochopila jsem to?

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
8.9.06 19:50

Ne, já ti straně moc děkuju, já si to představovala asi jako Hurvínek válku a nějak jsem ztroskotala. Prostě jsem viděla příležitost, jak si přivydělat a koukám, že mi to nějak protýká pod prstama.

Protivná? To si vůbec nebyla. Mě si strašně pomohla.

Takže už jenom příjemný večer a krásný víkend.

Ahoj Orpet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová