Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj podívej se na fb skupinky zazij plenku, latkujeme, poradna pro látkovačky
Záleží na tobě kolik máš na to rozpočet, jestli chceš skládat čtverce nebo kalhotkove plenky a svrchní nepromokavé kalhotky a nebo vše v jednom…
Me moc aio nevyhovovaly, i kdyz jsou nejkrasnejsi, takze za me ctverce, 2-3 svrchnaky (musis najit, vlmaky protekaji, takze jsem nakomec pouzivala ten svrchni dil z aio), kybl s uzaverem na namaceni a zlucove mýdlo. Zkousela jsem kdeco, utratila jsem mraky penez a ted u druheho bude jen toto. Drzim palce a nedej na kecy o biomatkach od tech chytraku s „papirovkama“ ![]()
Doporucuji tyto stránky, je zde vše a pořádají i zdarma školicí seminář, moc mi to pomohlo se rozhodnout. www.latkovepleny.cz
Ahoj, ráda se přidám a budu taky nadšeně pozorovat zkušenější. Ráda bych látkové plenky taky vyzkoušela (také první miminko).
Hodně jsem čerpala od Kate (youtube Team Damen). Krásně to popisuje.
Já jsem teda nakoupila prozatím nejvíc čtverců, těch mám 35. Půlka je po mě. Má se kupovat „staré časy“ = větší gramáž. Pak 5 vícevrstvých. Jednu mám AIO (drahá investice), chtěla jsem vyzkoušet, jestli to bude mít smysl kupovat další. A mám 4 různé svrchní kalhotky, každou od jiného výrobce (vyzkoušet a porovnat, která vyhovuje nejvíc). Co teda ještě budu muset pořídit je vkládací plena a noční kalhotkovou plenu.
Budu asi tlumočit, co jsem se dočetla a vyposlouchala. Máš mít tak na 3 dny = 30 plen. Čtverce schnou nejrychleji, ty vícevrstvý mi schly docela dlouho, skoro dva dny. To samý i AIO. Tak s tím pak počítat.
Mám v plánu prát každý den nebo max ob den. Taky chceme právě pořizovat sušičku, tak s ní to pak už bude bez problémů.
Já teda došla rovnu do obchodu, kde mi paní hodně poradila, když viděla jak v tom plavu. Doporučila mi teda čtverce, že i když jich koupím víc, tak se neztratí. A až budu zběhlá, tak můžu dokupovat další. Uvidím, co mi bude vyhovovat. Novorozenecký sklad mi prozatím nepřijde těžký. Zkouším si ho teda dopředu, abych pak věděla jak na něj. Jeden čtverec mi zabere jednu minutu času na složení ![]()
Bála jsem se právě, abych neutratila x tisíc a pak bych zjistila, že na to nemám a nešla kupovat jednorázové plenky.
@Kačus82 já bio nejsem, jenom jsou mi látkové sympatičtější a taky hrozně nesnáším nakupování a odmítám prohlížet letáky a lovit plínky v akci. To je radši ob den strčím do pračky a mám vyřešeno
Čtverce jsem našla, že většinou lidi doporučují na novorozence, ale kolik jich je tak potřeba mít doma, ať to stíhám prát a sušit? Dají se použít i na větší dítě, které toho najednou „vyprodukuje“ asi víc? ![]()
@Micilin píše:
Doporucuji tyto stránky, je zde vše a pořádají i zdarma školicí seminář, moc mi to pomohlo se rozhodnout. www.latkovepleny.cz
Take doporučuji tuto stránku, je to tam velmi přehledně. Latkovala jsem prvního syna klasickými ctvercovkami překrytými svrchničkou. Nebylo to špatné, ale bez mandlu případně sušičky bych do toho už nešla, ale záleží na miminku.
@verca222 jsem ráda, že v tom nejsem sama
Co jsem googlila, tak mi přišlo, že se většinou na novorozence doporučují čtverce, ale nevím, jak s tím budou válčit babičky a manžel. Ale zas naši rodiče nás taky měli na čtvercích, tak to snad zvládnou a manžel se hold naučí se mnou
Ptala jsem se i kamarádek, které používají látkovky, ale moc mi nepomohly. Obě mají cca roční děti a jedna používá od narození jenom kalhotkové+AIO a druhá jenom čtverce se svrchňáky a obě by bojovaly do posledního dechu za svoji variantu ![]()
Jinak na novorozence doporučuji urcite čtverce Staré časy, nebo najít plenky u babiček
Na ne PUL svrchní kalhotky, me se osvědčily více než frote nebo vlněné. Mala miminka hodně kakaji a je lepší mít i svrchních kalhotek vice, ale urcite nekupovat vše od jedné značky, chce to nejdřív vyzkoušet a pak kdyžtak dokoupit. Ja kupovala české značky Bamboolik, Majab, Unuo a Petit Lulu, Anavy, z bazaru později na doplnění sady ImseVimse, Popolini, BumGenius. Pozor na levné plenky vyráběné v Číně, nevyplatí se to dávat miminku na genitálie buhvi co. Novosklad si párkrát vyzkousite a pak mi zabral cca 10 vteřin, takže toho se nebojte. Klidně si je naskladejte dopředu, az přijdete z porodnice ocenite to. U větších děti pak pridate nějakou vkladaci plenku, dobre je od začátku používat i separační plenky. Da se koupit testovací balíček s různými značkami a pak si vyberete co vam vyhovuje nejvíc. Pokud byste chtěla, mám spoustu plenek nevyužitých, mohu nafotit a levne vam je prodat.
@Saidy Klasické čtverce schnou rychle, ja jich mela 40 a bylo to skoro az moc. Me novosklad vystacil asi do 7 měsíců, pak jsem přešla na kalhotkove plenky. Ale i z klasických čtverců se da složit sklad na větší dítě, např. drak, jo fold atd. Videonavody jsou na YouTube.
Nemám žádnou radu, ale latkovaní mě hodně láká, tak se tu usadím a nasbírám inspiraci…
Taky se ráda přidám a nasbírám info
já se tedy hodkám přiučit od starších, než někde tápat.
Já tak nějak kombinovala od každého trochu. Ve finále na úplně maličkého novorozence (do cca 1 měsíce věku) byly nejlepší čtverce v novoskladu. Ze čtverců už tu zazněly Staré časy. Ty jsou opravdu moc fajn, sice dražší, ale gramáž a výdrž je o několik řádů výš než u konvenčních čtverců.
Měla jsem kvůli kyčlím i několik zavazovacích Disan (další systém, jak upevnit čtvercovou plenku), také můžu doporučit, používala jsem je ráda i v dalších měsících, byť kyčle už byly v pořádku.
Od toho cca 1 měsíce do roka jsem měla nejraději tzv. chobotové plenky. Díky střihu se krásně přizpůsobily, nebyly nijak objemné a manipulovalo se s nimi výrazně lépe než se čtverci.
PO roce jsem se vrátila zpět ke čtvercům.
Měla jsem ještě několik kalhotkových plenek na suché zipy - ty vyhovovaly nejvíce manželovi a prarodičům. Mě na nich vadilo, že fakt dlouho usychaly.
KOlik mě to všechno stálo, fakt netuším. Něco jsem kupovala jako nové, něco jako použité, něco podědila, dostala darem…a třeba svrchňáčky jsem přikupovala postupně, jak dítě rostlo.
Ještě mě napadla taková možná hloupost - Vejde se vám dítě s látkovou plenou do normálních dupaček/overalu/tepláčků? Někde jsem četla, že je to balení přece jen větší, tak ať nenakoupím haldu malých oblečků, které pak přes pleny na dítě nedostanu ![]()
@Micilin dávala jste čtverce i na noc? Samostatně nebo s dalším čtvercem složeným na obdélník, případně se vkládačkou? Je nějaký rozdíl mezi vkládačkou pro novorozence a větší děti?
@Saidy píše:
Ještě mě napadla taková možná hloupost - Vejde se vám dítě s látkovou plenou do normálních dupaček/overalu/tepláčků? Někde jsem četla, že je to balení přece jen větší, tak ať nenakoupím haldu malých oblečků, které pak přes pleny na dítě nedostanu
Do dupaček, overalů a většinou i tepláčků to není problém. Jediné, co musíš kupoval o velikost větší, jsou bodýčka (nebo si na ně pořídit alespoň extendor).
@Saidy Není to hloupost, mate pravdu, dáváme o číslo větší oblečení
Ono celkove mi přijde lepší dávat o trochu větší, aby melo miminko volnost. Čtverce jsem dávala i na noc, spolu s vkladaci plenkou. Nejradši mám vkladacky od Xkko, novorozenecka je oo něco menší, tu mám jen jednu, pak už jsem dávala rovnou tu větší. Ale jde i složit další čtverce, jak jste psala.