Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
naše holčička (2,5 roku) trpí delší dobou zácpou. Zřejmě je to spíše psychické, začalo to s chozením na nočník. Čurat do něj začala ze dne na den, ale kakat chce vždy jen do plenky. Od té doby co čurá do nočníku, tak má tuhou stolici (kuličky) a hodně ztěžka se vyprazdňuje. V posledních dnech začala zřejmě mít i při vyprazdňování bolesti, protože u toho pláče a stolici zadržuje, odmítá kakat. Jsme z toho již zoufalí. Naše malá má zrovna odmítací období a nechce jíst žádné jogurty, ani ovoce, zeleninu jí akorát vařenou. Zkoušeli jsme dávat 3 měsíce Laktobacílky, ale vůbec nepomohly, teď dáváme 5. den laktulózu (Duphalac), ale zatím to na ní nijak nepůsobí. Pokud máte někdo radu, co vyzkoušet, budu moc ráda.
Děkuji.
Ahojky,podle toho co píšeš tak bych řekla,že má z nočníku trochu trauma a že jí to stresuje a proto kaká takhle špatně,nevím možná se mýlím,ale tak mi to přijde…
Jestli má hodně tuhé kakání a pláče u toho,může mít malou prasklinku na konečníku a tím jí to bolí…já mám mladší dítě,ale měliy jsme s kakáním taky obrovské problémy,ne teda kvůli nočníku,ale z jídla.Kup si v lékarně gel z dubové kůry a promazávej jí prdelku,je výborná na takové prasklinky,odřeninky..apod.
taky jsme měli Lactulosu a nám zabírala perfektně.ale aby začala normál kakat,hodně tekutin…čaje,mléko..
Děkuji moc za radu. Taky mi to připadá na trauma z nočníku, ale je mi divné, že čurat do něj začala krásně sama od sebe a ze dne na den…
Gel z dubové kůry určo vyzkouším, o tom jsem vůbec nevěděla. Nejhorší je, že malá se bojí kadit, jak ji to bolelo a kakání oddaluje, nevím, jak tak malé dítě přesvědčit, že se kakat musí. Nebo jestli sama půjde, až se jí bude chtít tolik, že už to zadržet nepůjde…?
u mě zabralo tohle to a celkově pročistilo organismus,jako fakt slušně
a ted to používáme celá rodinka
chlorellu
Ahoj,
stejný problém řešíme právě i my s naším také 2,5 letým synkem. Skončili jsme u doktorky. Malý při kakání plakal - měl bolesti- důvodem byl natržený konečník. To léčíme předepsaným framykoinem. Jinak nám bylo řečeno, že v tomto věku jsou zácpy velmi obvyklé. Máme dávat právě hodně zeleniny, ovoce, zkrátka vlákninu /ovesné vločky apod./ Zácpu máme už 14 dní z toho 11 dní bereme Lactulose Al sirup a že by to nějak zabírala se také nedá říct. Malý kaká 1 x za 2 dny, tlaky strašné, ale už ho to alespoň nebolí. Jediné co je nouzovým řešením jsou glycerinové čípky (pro děti stačí 1/2 čípku).
vlastaho píše:
Děkuji moc za radu. Taky mi to připadá na trauma z nočníku, ale je mi divné, že čurat do něj začala krásně sama od sebe a ze dne na den…
Gel z dubové kůry určo vyzkouším, o tom jsem vůbec nevěděla. Nejhorší je, že malá se bojí kadit, jak ji to bolelo a kakání oddaluje, nevím, jak tak malé dítě přesvědčit, že se kakat musí. Nebo jestli sama půjde, až se jí bude chtít tolik, že už to zadržet nepůjde…?
Myslím že větší trauma má asi určitě z kakání než nočníku,jak píšeš že se kakat bojí,přesně tohle jsme měli taky,akorád synovy bylo v té době asi 7 měsíců a tu stolici ještě neumí zadržovat,ale já vždy poznala že bude,protože začal hrozně plakat až histericky a já nevěděla jak mu pomoct…a jak se vykadil-byl klid,ale to bylo každodení trápení,prostě hrozné…asi má opravdu při tom bolesti,kup tu dubovou kůru a maž několikrát denně aspon týden a uvidíš…
Ale další věc co na změkčení-nám pomáhala ta lactulosa,divím se že vám ne,zkus zdvojnásobit dávku a uvidíš,třeba je to málo a je zabetonovaná..
Já jsem to jednou přehnala a dala ji nějak víc a pak se dostavil účinek-musela jsem ho vzít a dát oblečenýho do vany a tam svlíknout a umýt…
![]()
jinak hodně vlákniny,tekutin,zkus i ty vločky,jáhly…