Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojmoc prosim o radu..
mam dcerku 6 mesicu a posledni tyden se ji blbe dycha, nebo mam alespon takovy pocit
…slysim jakoby takovy chrapot pri dychani, v nosiku hleny nema, ale neni mozne, ze je zahlenena nejak zevnitr? pouzivam Libenar na procistei nosiku, ale porad slysim ten chrapot, to blbe dychani…odsavacku an vysavac jeste nemam, ale nejspis ji asi dnes pujdu koupit..myslite si, ze by se mohlo neco vysat i kdyz v nosiku nic nevidim? ze ji to pomuze lepe dychat? take mi pokaslava…moc dekuji za rady holky ![]()
Malý má taky zahleněný nosík a i když nic nevidím, tak odsávačka vždycky něco vytáhne…
A alespoň takovou tu obyčejnou odsávačku na hleny máš? S tím samým se teď trápím u syna - 4,5 měsíce. Taky chrčí, špatně se mu dýchá, tak mu vysávám nosík a pokaždé vysaju strašně moc hlenu, ale nikdy ne všechno. Malej u toho děsně řve, ale evidentně se mu potom na chvíli trochu uleví. Už taky uvažuju o té na vysavač, protože ať saju jak chci, přeci jen to není takové jako od vysavače, navíc to dlouho trvá, takhle by to bylo šup šup a je hotovo, než by malej zjistil, co se na něj chystá, tak by měl nosík volný. Když mu kouknu do nosíku, tak také hlen nevidím, je až vzadu a proto mu to tam chrčí. A když se mu tam toho asi nashromáždí víc, tak taky začne pokašlávat, zvláště ráno, protože přes noc nesajeme…
Přeji, ať se těm našim broučkům brzy uleví ![]()
ahojky mam tu obycejnou balonkovou, ale moc mi toho nevysaje, o te na vysavac posledni dobou uvazuji stale vice, stoji sice celkem dost cca 250 kc, ale pokud to nasim miminkum pomuze
taky jsem cetla, ze ta spicka co se strka do nosiku neni tak velka jako u te balonkove, takze nedrazi tolik nosik
..ja se jen obavam, aby to nebojkotovala a ja ji nekupovala zbytecne, pujdu ji tedy asi koupit no…
@Denyska22 jednoznačně odsávačka na vysavač je nejlepší, měly jsme i tu co má jednu hadičku mrně v nose a druhou mamka v puse a tou jsme vysála jen malinko. a opravdu to jde fofrem
.Jen se koukni na průměr hadice vašeho luxu aby vám tam ta odsávačka seděla, kamarádce se stalo že její lux má větší průměr konce té hadice a ta odsávačka jim tam nejde dát(dá se říct že by jim zapadla dovnitř do hadice )
Ja jsem si odsavacku na vysavac vyrobila z te uplne obycejne hadickove, jen jsem na ten konec co se pridelava na vysavac nasadila plastove vicko s dirku, prace ani ne na pet minut a za cca 30 - 40 kc. Ta hadicka je mekka, podle me to taky dirku moc nedrazdi.....ale! me prijde, ze je jedno jestli se odsava nebo ne. Dceru obcas za strasliveho boje vysaju, ale efekt to moc nema. Kdyz byla mensi, tak jsme bojovali bez odsavacky a slo to…co odsajes, to se tam zase udela.
14 tydenni syn ma taky rymu, taky jsem odsavala, ale budu spis jen kapat, jen kdyz to bude fakt vazny…
ja jinak kapu libenarem, nebo strikam vincentku, tou bych i prokapla, sestimesicni se nebude tolik prat. Taky mi moje PA poradila dat pod postylku rozrizlou cibuli, ktera ten hlen uvolnuje, spat na vyvysenym.
dcera spi s cibuli uz druhy den a prijde mi, ze se to uvolnuje.
Máme se zahleněným dítkem bohužel dost zkušeností…Nám pomáhalo několikrát denně vystříkávat nosík Sterimarem Bebe, když už to byla rýma, tak jsme i na noc kapali Nasivin pro miminka. Odsávali jsme tak 5× denně, ale nemělo by se to přehánět. Podle mého názoru je odsávačka na vysavač nejlepší investice - i když mě ta cena nepřijde tak strašná vzhledem k tomu, kolik za naše dítko utrácíme jinde…A hlavně, i když odsávání nemá náš malý rád, je to hned hotové a holt ho u toho někdy držíme oba, ale udělat se to musí! Jinak by mu mohla rýma sednout na průdušky a byla by z toho obstrukční bronchitida a jiné ošklivosti:o( - máme vlastní zkušenost.
No a jinak na rozpuštění hlenu se nám osvědčil sirupek Stodal - na doporučení lékařky - je to homeopatikum, bylinky a navíc to dobře chutná…
No a pak ještě pomáhá dát na topení - pokud už topíte - mokré vyprané prádlo, nebo aspoň nad postýlku pověsit vlhkou plínu, pokud máte zvlhčovač vzduchu, tak použít ten…
A pokud to přetrvává, tak bych možná raději navštívila doktora, aby si mimi poslechl, pro jistotu…
Nám na ORL poradili u malého miminka přiložit svá ústa na nosík miminka a nasát hleny do své pusy, pokud se nám to teda neekluje. Prý je to šetrné a třeba v noci zbytečně dítě není stresované vysavačem. Bohužel mám zkušenosti s miminkem od šestinedělí. A opravdu jsem to několikrát udělala. Zvýšenou polohu na spaní určitě má, že? Jinak s takovým malým miminkem bych šla radši k dr. na poslech a kontrolu. Já se nechala poslat i na orl, a i když miminko vypadalo jinak v pohodě, jen trochu chrochtalo, byla to oboustranná otitida. JInak taky lobuju za odsavačku na vysavač.
@Krakora píše:
Nám na ORL poradili u malého miminka přiložit svá ústa na nosík miminka a nasát hleny do své pusy, pokud se nám to teda neekluje. Prý je to šetrné a třeba v noci zbytečně dítě není stresované vysavačem. Bohužel mám zkušenosti s miminkem od šestinedělí. A opravdu jsem to několikrát udělala. Zvýšenou polohu na spaní určitě má, že? Jinak s takovým malým miminkem bych šla radši k dr. na poslech a kontrolu. Já se nechala poslat i na orl, a i když miminko vypadalo jinak v pohodě, jen trochu chrochtalo, byla to oboustranná otitida. JInak taky lobuju za odsavačku na vysavač.
tyjo, tak to bych nedala
, ten vysavac je nestresuje, naopak maji ten hluk celkem radi, jen se muzou leknout, kdyz se to zapne u nich. Spis nemaji radi to odsavani cimkoliv.
miminka chropti ale casto, vetsinou je to mleko…
Ale mi bylo taky šoufl. Jenže on to člověk vidí jinak, když tak „trápí“ měsíční miminko. Obě moje děti u vysavače vyváděli hrozně. Starší se naučil smrkat až skoro ve 4 letech, mladši v roce a kousek. Já právě taky četla, že často chroptí a nic to není. Jen píšu, že u nás bohužel bylo.
Ja uz radsi jen prokapavam…zijeme v nemecku a prijde mi, ze tady to odsavani moc nefrci. Treba odsavacku na vysavac tu snad nemaji vubec, tezko jsem shanela nejakou hadickovku, jen ty balonkovy tu prodavaj.
dceru jsem vysavala az nedavno a to je teda narez. Jsou ji dva.
Tak jsem nakonec koupila tu odsavacku an vysavac, vubec nebrecela..jen zvedava sledovala, co toi jdu delat
..Skoro nic v nosiku nemela…ale i presto porad dost chropti a kdyz dycha, tak ma otevrenou pusinku a dycha i hodne ji…A v lekarne nam doporucili take Nasivin, tak jsem ho tedy koupila no…ale radeji se poradim s doktorkou, jinak pouzivam bud libenar, nebo tu vincentku..Zvysenou polohu ma a dekuji az tu radu s cibuli…tez jsem si uvedomila, ze 250 kc neni vlastne tolik
vzdyt se mi to bude hodit i do budoucna, pak se mimco nemusi trapit s hleny…
..
Barbzavomor..chudacek malej a uz je s nim vse v poradku? Moc dekuji vsem za rady a reakci…urcite pujdeme i k lekarce, mame jit totiz v patek na ockovani a pulrocni prohlidku zaroven
..tak nevim, jestli se mimca ockuji, kdyz pokaslavaji apod, asi ne…
@Denyska22 Já myslím, že je to i tomhle počasí celkem normální, že mají miminečka rýmu, však je dobře, že máte naplánovanou doktorku, je lepší, když si mimi prohlédne. Dle mojí zkušenosti nám mimi naočkovali i s rýmou - a bylo to v pohodě, ale je to na zvážení doktora. Jinak náš Vendík je už ok, prostě asi bude trpět na rýmy a budeme to muset víc hlídat, aby to nekleslo na průdušky - Sterimar máme doma pořád a stříkáme i jen tak každý den jednou, jako prevenci…Tak ať je u vás vše brzy ok!
@lenkaskri : No jo, ono se rekne bylinky na zvyseni imunity, ale opravdu to pomaha? Respektive co vam pomohlo? Radi vyzkousime cokoliv, co neuskodi a melo by sanci trochu predejit rymam, kaslum, zahleneni atp…