zakazujete cucání palce?

16694
14.10.09 08:11

zakazujete cucání palce?

Možná trochu pitomý dotaz, ale Lukáš (4 měsíce) si předevčírem začal ukázkově cucat palec. Do té doby si do papulky strkal pěstičku, začínají mu rudnout dásničky, tak jsem si říkala, že si je potřebuje namasírovat. Uchopení hraček a kousátek mu ještě moc nejde, po chviličce mu všechno z ručiček vypadne, tak se začne rozčilovat a okamžitě strčí do pusy ruku. Zajímalo by mě, jestli když si začne cucat palec, mám okamžitě ručičku vyndávat, nebo to řešit až později, až z toho bude mít víc rozumu. Přeci jen je to malé miminko, tak si nejsem jistá, jestli moje ustavičné vytahování ručičky k něčemu bude. Na druhé straně, nestane se z toho zlozvyk? Poraďte, kdo máte zkušenosti. Dudákový moc není, takže nahradit palec dudáčkem se mi z mnoha pokusů povedlo jen jednou :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24320
14.10.09 08:18

Ahoj, mi vytahovali od pocatku a ted jsi tam strci prst obcas ale kdyz ji reknem nesmis tak ho vytahne.Ale je pravda je jsme dudlikovi.Jinak opravdu snaz se aby si ty prsty tam nestrklal.Pritel ma sestru a ta ma kluka 4roky a strklal jsi tenj palec jeste ve 4a vsimla jsem si ze to dela i tedka.A nepomaha ani takova ta masticka.Bojuji stim fakt hodne dokonce ma vycucanej ten clanek.Takze za me nepovolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
14.10.09 08:23

Linda cucala paleček od 1. měsíce. Tak jsem jí ho pořád vyndávala a cpala cume. Žádný cumlík nechtěla, každý hned letěl. Nakonec jí zachutnala taková ta obyč kytička za 20kč. S palcem pak přestala, teď už nemá ani cumel.

Jsem pro vyndávání. Dudlík můžeš kdykoliv zebrat, ale paleček se odnaučuje hůř…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
14.10.09 09:35

Taky jsem pro vyndávání. Máme zkušenost doma - moje sestra byla palečková a cucala palc ještě na fotkách ze školky coby předškolák 8O Nepomáhalo nic - hořčice, sůl, pepř - vždy sundala a cucala dál. Dokonce jí paleček na noc různě omotávali - vždycky to sundala a ráno jej měla v puse zas :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
14.10.09 09:45

Ahoj, hlasuju pro trpělivé vyndavání palečku a nabízení dudyna :) Dcerka taky odmítala dudlík, ale jakmile si začala cucat palec, nehnula jsem se od ní, dokud si dudlík prostě nevzala a od té doby dudá v pohodě. Naučila jsem ji na dudel až v 5 měsících, ale rozhodně se to vyplatilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
14.10.09 09:51

Jonáš byl bezdudlíkový, palec cucal a sám od sebe cucat přestal. Vydrželo mu to max do 5tého měsíce. Nebo cucal palec nebo ruku, když mu lezly zuby. Jinak nee.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
14.10.09 10:18

Mamča mi říkala : dudlík můžeš vzít a vyhodit a prostě není, palec neuřežeš. Tak jsme byli dlouuuho dudlíkoví!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
14.10.09 10:32

Nechávám ho, ať si cucá. Dudlík vezme na milost jen výjmečně, cucá si různě ručičky, prsty, paleček, oba palečky naráz…Dělá to už od porodnice, zezačátku to byla sranda, zašvidral na ručičku, „zaměřil“ a máchnul s ní, do pusy se trefil tak 1× z 10 pokusů.

Jediné, kdy jsem vyndavala, když se mu pod dásničkou vyrýsoval zoubek a on si „okusoval“ pěstičku, až tam měl vyhlodaný flíček.

On si teď stejně nejradši žere triko :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
14.10.09 10:46

Malý si taky cucá palec, a kdyby jen to včera tam měl 5 prstů najednou, asi mu račínají růst zuby. Mě to nevadí. Představila jsem si sama sebe, kdyby mě svěděly dásně a nemohla bych si je masírovat, kdy chci. Cumel odmítá a vezme si jej jen párkrát. Pro mě je lepší, ať má prst. Starší dcera byla dudlová a nedej bože, když ji v noci vypadl, takhle se vyspím. A i kdybych mu je vytáhla, během vteřiny je tam má zase. myslím, že je jen na tobě, jak se rozhodneš. Možná se za pár let budu bít do hlavy, ale já si jen myslím, že je to přirozený vývoj- dokonce se mě na to ptala na neurologii i doktorka. je to prostě vývojové stádium. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3477
14.10.09 11:22

Ahoj, malá je taky nedudlíková - paleček si začala cucat ve 3m, dudlík opakovaně bez úspěchu, tak jsem ji pak nechala - krásně se tím uklidnila, odpadlo podávání dudlíku apod. … sama se odpalečkovala ve 13m - ze dne na den … Ovšem tím se nám zhoršil problém s odstavením - už se tak hezky neuklidní …
Podle mě paleček není zas až taková tragédie - pro vývoj chrupu je jedno, jestli se dudá dudlík nebo palec - a že jsou děti, které dudají do 3-4 let (jednou jsem viděla v MHD s dudlíkem i malého prvňáčka - ale to byl extrém) - je pravda, že by to neměla být déle jak do 2 let a dudlík se pak líp sebere … S palečkem budeš mít zase Ty míň práce a je šance, že se Ti dítě samo odpalečkuje - já už byla připravená na růné zašívání rukávků, ale dcerka překvapila …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
14.10.09 12:14

Tak teď jsem tedy na vážkách :roll: , oboje má svoje pro a proti. Je fakt, že dudák seberu a není, ale zase na druhou stranu s tím masírováním dásní mě to taky napadlo. Proto jsem mu z papulky nevyndávala pěstičku, kdežto přímo cucání palečku mě trklo do očí hned. V noci mi spí krásně i bez dudáčku, ruce si ZATÍM necucá, ale přes den má papulku ucpanou pořád. Teď jsme celé dopoledne válčili a já pořád ručičku vytahovala a musím říct, že byl Lukáš solidně protivný. Takže asi udělám kompromis a vytahovat z papulky budu jen cucaný paleček, ale ručičku mu v papulce šmejdit nechám. Uvidíme, taky se možná budu za pár měsíců mlátit do hlavy, proč jsem to nezatrhla hned :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2681
14.10.09 13:37

Šimon si cucá palec, snažila jsem se přeučit na dudlík, ale neúspěšně. Kamarádka logopedka mi od začátku strašila, že si vydudlá patro a bude mít předkus, ale mě se to fakt nepovedlo. TeĎ je Šimonovi víc jak rok a půl a palec má zaražený v puse fakt často. Uspává se s tím, ráno po probuzení určitě půl hodiny v posteli, když má žízeň, hlad, bojí se, je nervózní, fakt hodně. Docela mi to trápí, tuším, že odnaučování bude hodně těžký. Pokud to jen půjde, zkus to odnaučit. Jediná výhoda fakt je, že v noci, když se probudí, tak se uspí sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
14.10.09 16:30

Kaki,

těžko ti někdo poradí, protože nikdo nevidí dopředu. Dítě se může naučit na palec, prožít s ním několik rajsky klidných měsíců (nebýt avizovaného špatného vlivu na zuby atd., byl by palec ta nejideálnější věc pod sluncem - dítě si ho samo kdykoliv dle vlastní potřeby - usínání, stres, potřeba uklidnění, problémy se zoubky - samo instaluje, nevypadává mu z pusy…) a pak se samo odpalečkovat, nebo mu může paleček zůstat a způsobit problémy se zuby, vyrážkou na palci… A to nikdo dopředu neví.

Moje oblíbená autorka chytrých knížek píše, že dumlání je v různé míře psychosomatická potřeba všech malých dětí - někteří jsou vyložení dumlači, některým to stačí méně. U mých dětí se to projevovalo u všech - první dcera si udělala dumlací uspokojovadlo z mých prsů, což jsem vyhodnotila jako ne příliš ideální, respektive nejhorší variantu. Druhá si dumlala palec, bylo to naprosto ideální a v 10 mm s tím sama bez následků přestala. Zuby má skvělé. Ale samozřejmě nemuselo to tak dopadnout. Nejmladšímu se snažím nacpat na základě uvedených zkušeností dudlík, ale není jím zatím příliš unešený - řekla bych, že by se dá na něj naučit, ale bude to chtít dost času a práce.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
20.10.09 20:13

Ahoj,
myslím že pokud si cucá celou ručičku, nebo víc prstů tak ho určitě nechat. Učí se, že ručičky má. Starší syn se narodil s velkým neurologickým problémem a ten zasáhl i pravou ruku. Schválně jsme mu ji museli strkat do pusy. Buď celou nebo po prstíkách nebo s prstíkama kolem pusy šmejdit a strkat palec do pusy, aby zjistil že ji má a „zařadil ji do programu“ (stejně tak s nohama) Skoro všechny maminky co znám dětem ruce vytahovaly a já jsem to dělala naopak :D Problém s cucáním neměl. Nechtěl ani palec ani dudlík
Druhý se narodil zdravý. Ručičky ocucává od narození ale asi před třemi týdny taky objevil konkrétně paleček (zá:,–(ně si cumlá ten na pravé ruce) Výměna za dudlík neprošla, ale nevím, jestli jsem byla dost trpělivá, ale je fakt že to bych u něj musela stát pořád, protože jak mu palec vytáhnu tak za chvíli ho tam má zas. Nemám na to trpělivost, taže prozatím cumlá o 106 :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
20.10.09 21:24

TAk naše malá si cucá celé ručičky nebo víc prstů najednou, když nemá dudlík má je v puse taky pořád. Zatím to ale taky připisuju zkoumání sebe sama. Vždyť i proto strkají všechny hračky, věci do pusy. Jinak to prozkoumat neumí. Palec zatím necumlá ale je dudací hodně, bez dudlíku neusne. Takže zatím neřeším. Možná kdyby objevila přímo ten palec taky bych řešila. Jsem pro variantu dudlík můžu zahodit, palec ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí