Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, potřebuju se zeptat - jak se má malému miminku neustále při zvedání atd. držet hlavička, co by se stalo, kdyby se mu nedržela a zaklonila se mu dozadu?
Jde mi o to, že mám měsíční miminko a noci jsou u nás strašný - jak jsem nevyspalá, nedaří se mi pořádně probudit a všechno dělám automaticky…V polospánku nakojím, v polospánku přebalím a uspím…No a druhej den pak celej den přemýšlím, jestli jsem malého třeba blbě nechytla, jestli jsem mu dostatečně podporovala hlavičku atd..Navíc třeba dnes jsem se v noci probudila, usnula jsem evidentně při kojení a malého jsem držela ještě stále u prsa ( taky spal)..A ted stále uvažuju, jestli nespal třeba se zakloněnou hlavou nebo já už nevím, jak spal, ale přijde mi divný, že bych ho třeba hodinu udržela bočním držením ![]()
Ahoj Xangel, věřím, že to my maminy (aspoň většina) máme tak nějak intuitivně dané, že svému dítěti jen tak neublížíme… Na tu šílenou únavu cca první dva tři měsíce po porodu si pamatuju… Byla jsem totálně vyfluslá a byla schopná usnout i vestoje. Přesto si myslím (nebo aspoň doufám), že ty mateřské pudy jsou v nás zakořeněné hluboko, a že máme nějaké ty výstražné světla uvnitř, nazbytné pro bezpečnou a svědomitou péči o potomka, jako ostatní živočichové… Pamatuju si, jak jsem se bála malou oblékat, zvedat, koupat… Už v porodnici sestřičky říkaly: „Nebojte se toho, tahle malá miminka jsou jak hadrové panenky…“
Pokud se snažíš být opatrná, pak je to v podvědomí určitě uložené… Pak jsou mámy, kterým je jedno, jak se svým potomkem zacházejí, ale to je zase jiná kapitola…
ahoj, já myslím že ani tak nevadí mírně zakloněná hlavička (pokud to není pořád), jako když by hlavička spadla dozadu švihem, víš jak to myslím, jako když by mimi někdo vzal a zvedl aniž by to hlavičku držel, to by se pak mohlo něco na krku poranit. Ale kdž vidím jak občas náš malej spí zkroucenej i s hlavou tak bych se musela děsit denně ![]()
Já jsem měla malého zavinutého v zavince,jako v porodnici,máš jistotu,že je ta hlavička trochu podpořená,vyzkoušej ![]()
Ivoka píše:
Já jsem měla malého zavinutého v zavince,jako v porodnici,máš jistotu,že je ta hlavička trochu podpořená,vyzkoušej
jj, nelepší řešení, taky jsme doma dlouho používali zavinovačku, malej v ní i spal i byl kojenej, měl jen pyžámko a rychlozavinovačku a vypadal spokojeně
promin ,ale myslím si ,že kojit malého v když skoro spíš není moc dobré a už vůbec spát s ním potom .Jo vím je to pohodlnější ,ale taky nebezpečné ,zvlášt ,když je matka unavená -strááášně unavená.
No tak snad ho v noci zvedám dobře, to je hrozný, dnes jsme se 4krát probudili pokaždé v jiné poloze s malým a já vůbec netuším, jak jsme se do ní dostali
Zavinovačka ee, tu nemá rád ![]()
xangel87 píše:
No tak snad ho v noci zvedám dobře, to je hrozný, dnes jsme se 4krát probudili pokaždé v jiné poloze s malým a já vůbec netuším, jak jsme se do ní dostaliZavinovačka ee, tu nemá rád
tak pokud ji máš tak ji nech jen pod ním i klidně rozepnutou a zapni ji jen kdyz ho budeš chtít zvednout, určitě ti bude líp držet hlavička u toho zvedání aniž by ses na to musela tak soustředit. Já to taky tak dělala, dokonce spal maý i s námi v posteli abych nemusela pořád vylízat ![]()
pavlak5 píše:
promin ,ale myslím si ,že kojit malého v když skoro spíš není moc dobré a už vůbec spát s ním potom .Jo vím je to pohodlnější ,ale taky nebezpečné ,zvlášt ,když je matka unavená -strááášně unavená.
Mno, pokud mi dáš radu, jak se probudit, budu jedině ráda…Sprchu si fakt dát nemůžu, když mi řve dítě hlady…Už kolikrát jsem si ho brala na kojení do křesla s tím, že kojit v sedě bude lepší, u toho aspon neusnu - no usnula jsem…A tak jsem si ho začla brát do postele, páč z křesla spadnout, to by bylo mnohem větší zlo, než usnout na mámě v pelechu..
Já prostě nakojím , dám si ho odkrknutí na sebe,bříškem na moje, no a za hodku se probudím a jsme stále ve stejné poloze ![]()
xangel87 píše:pavlak5 píše:Mno, pokud mi dáš radu, jak se probudit, budu jedině ráda…Sprchu si fakt dát nemůžu, když mi řve dítě hlady…Už kolikrát jsem si ho brala na kojení do křesla s tím, že kojit v sedě bude lepší, u toho aspon neusnu - no usnula jsem…A tak jsem si ho začla brát do postele, páč z křesla spadnout, to by bylo mnohem větší zlo, než usnout na mámě v pelechu..
Já prostě nakojím , dám si ho odkrknutí na sebe,bříškem na moje, no a za hodku se probudím a jsme stále ve stejné poloze
opláchnout obličej a předloktí studenou vodou ,u krmení si zpívat nebo povídat .A pak než si dítě říhne chodit po pokoji s miminem svižnějším krokem .Nicméně se musím přiznat ,že jsem nekojila ,ale krmila z lahve-takže nevím jestli třeba kojení nějak víc neuspává.
Zkusím a uvidím..Ale přiznám se, že jsem tak grogy, že když jsem jednou šla před kojením do studeného sklepa přiložit a 5 minut tam něco dělala s kotlem, tak ani to mě neprobudilo
Achjooo, pak celej den přemejšlím, jestli jsem něco neprovedla, je to na palici ![]()
no jo no ,já tedy taky bývala hodně unavená ,ale měla jsem strach o malýho byl nedonošenej takže bylo třaba pořád dodržovat režim atd.Takže jsem se vždy budila na 100% ,nicméně jsem z toho měla strašný migrény.
Mám 1,5měsíce starýho chlapečka. Z počátku jsem kojila v sedě ve křesle, ale jednou se mi stalo, že mi s té únavy poklesly ruce a od té doby se bojím, že bych mohla usnout a malý by mi vypadl na zem. Takže už měsíc kojím tak, že malý spí s náma v posteli uprostřed a kojím v posteli. Malýho si natočím na bok, sama si lehnu taky na bok, strčím mu bradavku do pusinky a je to. On si vždycky u toho usne, takže v noci neodříháváme.Zezačátku jsem se bála, že bych ho mohla zalehnout, ale pak jsem zjistila, že si podvědomě dávám pozor. Jo a musím říct, že i podstatně líp spinká, nebudí se tak často jako když byl v postýlce.
Mam stejnou zkusenost. Nejdriv jsem se taky bala ji davat spat k nam. Ale potom jsem u kojeni v leze usla a vzbudila se az za tri hodiny na dalsi kojo a nic se nestalo, mimi spokojene, jako nikdy. Takze kojim v noci vzdycky v leze v posteli a mala u toho vzdycy spokojene usne a vyhovuje nam to. ![]()
Já teda taky kojila jeden čas v leže, ale přiznám se, že nám to moc nejde, malej se často pouští a mám pocit, že není dobře přisátej (respektive není přisátej jako by měl bejt podle učenejch knih)..Nebo mám malou výbavu nebo nevím
Zkusím znova to kojení v leže, taky nám to vyhovovalo, usnuli jsme u toho oba jak dřeva.Zalehnutí se nebojí, zaprvé jsem zjistila, že když mám malého v pelechu, probudím se vždy ve stejné poloze jako jsem usínala, i kdybych usínala na hlavě
A navíc jsem četla, že pokud není člověk zlitej jak doga, nemůže dítě zalehnout.