Žaloba - rada

18
16.4.15 11:35

Žaloba - RADA

Dobry den,

potrebuji poradit ohledne žaloby kterou na mou osobu podala Ing. Šťastná - ředitelka jazykové školy 1eurolingua.cz.
4.10.2011 jsem měla nastoupit na jazykový kurz. Zaplatila jsem zálohu 500 kč a dne 1.10.2011 posílala do školy mail s tím že nemohu nastoupit a zda je záloha vratná. Bez odpovědi. Pote mě kontaktovali ze školy telefonicky že mám doplatit školné- na co jsem zaslala další e.mail že odmítám platit když jsem nenastoupila, společně s přeposlaným zrušením mé účasti z 1.10.2011. Opět žádná odpověd - mailem ani telefonicky.
Teď po 4 letech mě škola žaluje. Ve svých smluvních podmínkách mají napsané že podepsáním přihlášky ke kurzu se účastník zavazuje uhradit plnou výši školného. To opravdu není možnost od přihlášky odstoupit, když mohu doložit mailovou komunikaci z mé strany? Podpisem přihlášky se jim zavazuji jako student a nemám již žádná práva? Jako zákazník to právo určitě mám ale nevím co je důležitější, jestli zákon nebo jejich smluvní podmínky. Mají na to vůbec právo? Škola mě teď žaluje a zajímá mě zda má vůbec smysl se bránit nebo to rovnou zaplatit. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7009
16.4.15 11:39

Zakon vzdycky stoji nejvys, to by si mohli vsemozni vykukove napsat do podminek cokoli.
Navic pokud te zaluji az po ctyrech letech, neni ten dluh uz promlceny? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
16.4.15 11:49

@Bibi239 aj mna to napadlo, ale prej to promlčený není - tedy zatím mám info pouze z jazykové školy. Nevím kde najít právníka který by mi s tím poradil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
16.4.15 11:58

@colora51 Je to promlčený. POkud soud vydá platební rozkaz musíš do 15 dnů podat odpor.

• Citovat
  • Upravit
18
16.4.15 12:05

@Hanney platební rozkaz jsem si vyzvedla včera na poště. Stačí podat odvolání? jaká doba musí uplynout aby to bylo promlčený?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
16.4.15 12:16

Občanská promlčecí doba je 3 roky, obchodní 4 roky;
pokud to byl vztah škola - soukromá osoba, tak je to promlčeno

ihned podej k soudu odpor s důvodem promlčení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
16.4.15 12:26
@colora51 píše:
@Hanney platební rozkaz jsem si vyzvedla včera na poště. Stačí podat odvolání? jaká doba musí uplynout aby to bylo promlčený?

v občanskoprávních vztazích čili mezi podnikatelem a soukromou osobou po třech letech. Podej ten odpor, vzor najdeš někde na netu. V rychlosti… podávám odporproti pl. rozkazu…kam opiš hlavičku soudu a další údaje, na částku.. z důvodu promlčení. Pokud máš tu mail. konverzaci vytiskni a pošli jako přílohu.

• Citovat
  • Upravit
18
16.4.15 12:36

@Hanney mail. konverzaci mám ale bez jejich odpovědi. Bude to platit i tak? Nejsem si jistá od jaké doby se počítá doba promlčení. Jestli od data splatnosti kurzu nebo od doby kdy to po mně vyžadovali. Děkuji za radu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
16.4.15 12:48

@subsomi @colora51 @Hanney nemusi byt promlceno. Zalezi, co je ve smlouve. I za ucinnosti stareho oz byla moznost si ve smlouve dohodnout, ze pravni vztahy mezi fo a po se ridi obchodem. Tedy je mozna 4 leta lhuta promlceni. Taky zalezi, kdy byl navrh na plat. rozkaz podan. Staci v posledni den promlceci lhuty.to, ze platak je dorucen za xy mesicu neznamena, ze muze zalovana namitat promlceni.
Zakladatelko, soucasti plataku je i zneni zaloby a odkaz na dukazy(je mozne, ze je to soucasti jakoby formulare, ktery je k plataku pripojen).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
16.4.15 12:53

@ejhle zaloba byla podana v prosinci 2014 na Brnensky soud, ten to podstoupil memu okresnimu soudu. Doručeno to bylo jak jsem psala včera. Nebylo uvedeno že vztahy se ridi obchodem. Dobre, zkusim napsat odpor proti platebnimu prikazu a uvidim jaka bude reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
16.4.15 12:57

@colora51 no, podivj se do smluvnich podminek. Tipovala bych, ze to tam bude. Jinak pochybuju, ze by nekdo vyhazoval penize za sepsani plataku a za soudni poplatek, pokud bych si nebyla jista, ze uspeju…
Faktem, je, ze to mohla vyzkouset, zda se nechytnes…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
16.4.15 13:04

@ejhle dmluvni podminky na jejich webove strance nenajdu, je tam pouze info k platbě:
Přihláška se stává platnou (tzn. účastník má rezervované místo v kurzu) po uhrazení kursovného, nebo minimální zálohy ve výši 500,– Kč. Uhrazením zálohy se zároveň zavazujete k uhrazení celé částky kursovného.
Příjem zálohy (případně celé částky kursovného) a Vaše zařazení do kurzu Vám jazyková škola na požádání potvrdí.
Běžným způsobem úhrady kursovného je platba hotovostí v kanceláři jazykové školy nebo převod z účtu na účet. Při úhradě převodem zasílejte laskavě platby na náš účet 265320368/0300. Pro platbu převodem si prosím vyžádejte variabilní symbol pro identifikaci platby.
Máte-li zájem o platbu na fakturu, pošleme vám ji obratem a do kurzu budete zapsáni ihned po obdržení platby.
Při neúčasti nebo nedokončení kurzu se kursovné nevrací.

Nic jiného tam neuvádí a nemaji k dispozici ani na stránkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
16.4.15 13:22

@colora51 to, ze nemaji nyni na strankach, neznamena, ze tehdy podminky na webovkach nebyly…staci odkaz. Co uvadi pani v zalobe? byla vubec podepsana nejaka smlouva? nebo vzniklaustne?
Jinak v odporu lze namitat klidne promlceni, dale ze jsi odstou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
16.4.15 13:23
@colora51 píše:
@Hanney mail. konverzaci mám ale bez jejich odpovědi. Bude to platit i tak? Nejsem si jistá od jaké doby se počítá doba promlčení. Jestli od data splatnosti kurzu nebo od doby kdy to po mně vyžadovali. Děkuji za radu ;)

Podej odpor a tím to podle mě skončí. Vykukové to prostě zkouší, lidi se vystarší a často zaplatí.

• Citovat
  • Upravit
2909
16.4.15 13:29

Nejak se to seklo…
Ze jsi odstoupila…v podstate cokoliv. Na druhou stranu je nutne si uvedomit, ze podanim odporu dojde ke zruseni plataku a bude narizeno jednani ve veci same. Tedy, pokud neni odpor opravneny, navysi se castka kterou budes hradit a to dost citelne. Rozhodne doporucuji pravnika.
Kolikrat za mnou prijde klient, tvrdi, ze on nic…pak si nastuduji podklady a vec je jasna…uz se nekolikrat stalo, ze jsem kli musela vysvetlit, ze nema pravdu.
Odpor klidne podej, je to tve prav…ovsem je potreba ustat sva tvrzeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová