Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
A ještě jeden dotaz, zda je pak výhodnější dávat výdaje paušálem, nebo běžnou evidencí?
Ahoj, tak za sebe říkám, že do toho bych nešla. Někdo Ti to tu určitě spočítá, ale nevýhody vidím v tomto: smlouva je sice hezká věc, ale již bude uzavřena zřejmě podle obchodního zákoníku (vztah firma x firma), takže nemá žádnou jistotu, že to bude pro zaměstnavatele vykonávat dlouhodobě (v zaměstanání má přeci jenom smlouvu ať už na dobu určitou nebo neurčitou). Kde je nějaká placená dovolená, nemocenská (kterou si jako OSVČ bude muset v zálohách na sociální pojištění platit navíc), a jiné výhody vyplývající ze zaměstnaneckého poměru (náhrada mzdy v případě prostojů, nedostatku práce ze strany zaměstnavatele, stravné, náhrady v případě pracovnáho úrazu apod.). Říkám to proto, že jsem sama OSVČ a žádný med to není.
To si musíš spočítat - jenom Ty víš, kolik výdajů můžeš doložit dokladem (jestli máš doklady za 1.500 nebo 25.000 měsíčně).
Tiera píše:
Ahoj, tak za sebe říkám, že do toho bych nešla. Někdo Ti to tu určitě spočítá, ale nevýhody vidím v tomto: smlouva je sice hezká věc, ale již bude uzavřena zřejmě podle obchodního zákoníku (vztah firma x firma), takže nemá žádnou jistotu, že to bude pro zaměstnavatele vykonávat dlouhodobě (v zaměstanání má přeci jenom smlouvu ať už na dobu určitou nebo neurčitou). Kde je nějaká placená dovolená, nemocenská (kterou si jako OSVČ bude muset v zálohách na sociální pojištění platit navíc), a jiné výhody vyplývající ze zaměstnaneckého poměru (náhrada mzdy v případě prostojů, nedostatku práce ze strany zaměstnavatele, stravné, náhrady v případě pracovnáho úrazu apod.). Říkám to proto, že jsem sama OSVČ a žádný med to není.
A navic nemusi dat vyplatu.
Nevýhody vidím ty, co popsala Tiera, být OSVČ není v tomhle ohledu žádné terno ![]()
Výhoda možná ta, že by mohl stejnou práci dělat ještě pro jiné firmy, takže by mohl vydělat víc, byl by pánem svého času (mohl by si práci udělat, kdy by se mu chtělo - myslím ráno / večer)… Teda vlastně záleží, co to je, že ![]()
Je to menší firma, vztahy mezi sebou mají kamarádské a jednání je férové, myslím, že kdyby nedávali práci bude ten moment, kdy by krachovali - ale to by pak také nejspíš propouštěli. No, dalo by se použít auto - asi i na ospisy,možná někdy nějaká faktura by byla, ale spíš předpokládám, že by toho moc nebylo - jedná se o služby. S nemocenskou to u OSVČ je jak?
Anonymní píše:S nemocenskou to u OSVČ je jak?
Na nemocenskou má nárok, pokud si platí nemocenské pojištění. Dostává ji až od čtvrtého týdne nemoci (první tři týdny nemoci platí zaměstnanci zaměstnavatel a OSVČ žije z vlastních úspor), na ošetřovné nárok nemá. Jinak mě tak napadá, že OSVČ sociální a myslím i zdravotní platí sice stejným procentem, ale z nižšího vyměřovacího základu, než zaměstnanci (tedy při stejném výdělku zaplatí nižší sumu), čemuž pak odpovídají i nižší dávky (nemocenská, důchod). Pokud už to tedy nenarovnali, ale myslím, že ne. Přesný výpočet ti nedám, OSvČ už roky neúčtuji a jsem líná hledat, jak to momentálně přesně je.
EDIT: s nemocenskou jsem měla na mysli finance. „Zaměstnavatel“, tedy firma, se kterou bude spolupracovat, nemusí jeho nemoc respektovat, pokud budou mít smluvně stanovený nějaký objem práce, který je tvůj manžel povinen udělat, tak ho mohou vyžadovat nemoc - nenemoc a bude na tvém manželovi, jak si to zařídí. Pokud by z důvodu nemoci neplnil smlouvu, spolupracující firma mu v lepším případě může vypovědět smlouvu, v horším požadovat náhrady za škody, které jí neplněním smlouvy vznikly.
Jistota v OSVC neni.Ale pokud Vas bude chtit zamestnavatel vylejt,tak to udela a vy stejne nebudete mit praci.Jako osvc +zamestnanec,plati vyssi soc a zdrav a ve vysledku i vyssi dane protoze ze zamestnani si nic neulejes jako u osvc z pausalu.Ve vetsine pripadu je lepsi pausal protoze podle realnych nakladu 60%(zatim) by musel clovek mit obrat jako blazen aby mu jeste neco zbylo.Jsem sam zamestnanec a osvc a za me,rozhodne vse na fakturu.tot muj nazor ![]()
U OSVČ vidím jedinou výhodu - za určitých podmínek se dá účetnictvím prohnat část nákladů na provoz domácnosti. Případně i postavit rodinný dům, definovaný jako provozovna firmy. Ale jinak jsou OSVČ na všem bití. A pokud by manžel krachnul, přišli byste i o dům takto postavený.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, zda tu mezi vámi není účetná, co by spočítala, že bude pro přítelevýhodnější? jedná se o to, že zatím je zaměstnán a při tom i podniká (jen jako vedlejšák, zisky malé, ale každá koruna dobrá:-) )teď jeho zaměstnavatel přišel s tím ( i přítel nad tím už dřív přemýšlel)že i v práci by byl jako OSVČ ( bylo by to podloženo smlouvou, o zajištění práce ze strany firmy). Jde mi o to, zda mi někdo můžete alespoň přibližně vypočítat, jaký by byl rozdíl, když te´d má superhrubou cca 38tis (čistého 22). Kolik by měl (přibližně, pokud by nebyly výdaje, co sníží daňový základ) po zaplacení zdravotního a sociálního? Přítel to asi ví, já ne, sociální se pak počítá z příjmu, nebo je možné platit nějaké základní? Zdravotní to samé?