Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chápu, že tě to moc mrzí, to je jasné a přirozené, také by se mi dvojčátka líbila.
Ale pan Dr. má bohužel pravdu v tom, že vícečetné těhotenství JE o dost rizikovější než s jedním dítětem. Hlavní je, že by to podle něj nemělo ohrozit to, které zůstalo – a to je teď to nejdůležitější! Drž se a držím palce, ať to zvládnete už bez zádrhelů. ![]()
Já jsem čekala trojčátka, v 11 tt na UTZ jednomu netlouklo srdíčko, k velké radosti dr., stále mně tlačili do redukce. Ale byly trojvaječný. Dvojčata byly v pohodě., aspoň co se tohoto týče.
@Litta píše:
Chápu, že tě to moc mrzí, to je jasné a přirozené, také by se mi dvojčátka líbila.Ale pan Dr. má bohužel pravdu v tom, že vícečetné těhotenství JE o dost rizikovější než s jedním dítětem. Hlavní je, že by to podle něj nemělo ohrozit to, které zůstalo – a to je teď to nejdůležitější! Drž se a držím palce, ať to zvládnete už bez zádrhelů.
Děkuji
Já vím že dvojčátka jsou riziková, obzvlášť jednovaječná. Trvalo mi pár dní než jsem si zvykla na tu myšlenku že budou 2 najednou a teď když jsem se už na ně těšila, tak tohle. Snažím se utěšovat tím že to jedno má mnohem větší šanci na přežití, ale strašně se bojím aby mu taky třeba nepřestalo bít srdíčko. Předchozí těhotenství mi zkončilo ZT v 8tt, takže se teď neskutečně bojím o to jedno přeživší.
@kačka39 píše:
Já jsem čekala trojčátka, v 11 tt na UTZ jednomu netlouklo srdíčko, k velké radosti dr., stále mně tlačili do redukce. Ale byly trojvaječný. Dvojčata byly v pohodě., aspoň co se tohoto týče.
To mě mrzí
ale gratuluji k dvojčátkům. Díky za takovou odpověď, potřebovala bych víc příběhů s dobrým koncem ikdyž průběh byl takový smutný.
@Anonymní píše:
To mě mrzíale gratuluji k dvojčátkům. Díky za takovou odpověď, potřebovala bych víc příběhů s dobrým koncem ikdyž průběh byl takový smutný.
Před 30 lety bys to ani nevěděla, že čekáš dvojčata. UTZ se dělal až ve 20 tt poprvé. Tak se toto nemohlo zjistit. Držím ti palečky, aby to dobře dopadlo, a měla jsi jedno miminko. Určitě to dobře dopadne. ![]()
Těm mým dvojčatům už bude 18. A kdyby byly tři, to fakt nevím… Asi bych si musela pořídit tiskárnu na peníze, nebo varnu či pěstírnu.
Teď chtějí obě se školou do Švýcarska, pak řidičák. A tak pořád dokola vše dvakrát.
Ale v kočárku to je hezký.
Ja obrecela dvojcata, i to, ze jedno odeslo. To dulezite: dite, co se narodilo, je naprosto zdrave. Taky jsem trnula, trikrat jsem predtim potratila. Pak uz to slo jak po masle.
Já čekala dvojčata dvakrát. Jednou dvojvaječná- syndrom mizejícího dvojčete v 8.tt a podruhé jednovaječná a taktéž syndrom mizejícího dvojčete v 9.tt. A doktorka byla také dost ráda, protože je to prý hodně rizikové. Navíc já měla maličké placenty v každém těhotenství a u těch jednovaječných by nejspíš byl problém s vyživováním.
Ale chápu, také přišel nejdřív šok, pak těšení, člověk se přenastavil na dvojky a potom zase smutek, že nebudou. ![]()
Já dodnes cítím, že mi chybí jeden chlapeček
a dcera o tom občas mluví, že jí je občas smutno a neví proč, jako by jí někdo chyběl
.
Nejmladší dcera (z jednovaječných) se občas chová jako dvě osoby
. Je to celkově zvláštní.
Ahoj, chci se zeptat, jestli je tu někdo kdo čekal dvojčátka a o jedno během těhotenství přišel? Já jsem na konci 10tt, čekala jsem jednovaječná mo-bi dvojčátka, ale na poslední kontrole se zjistilo že jedno nežije. Podle doktora to živé není ohroženo a těhotenství by mělo pokračovat jako běžné jednočetné. Dr. z toho měl dokonce radost, že příroda to vyřešila nejlíp jak mohla, protože tím odpadá spousta rizik, ale já to obrečela a mám hrozný strach aby se něco tomu druhému prckovi taky nestalo.