zánět prsu-prosím o radu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
124
26.9.06 10:50

zánět prsu-prosím o radu

Ahoj maminky,

potřebuji poradit, včera jsem byla u lékaře, který mi potvrdil začínající zánět prsu, ale ještě mi nedal antibiotika. Zase tam půjdu zítra a uvidí se, co dál. Na internetu jsem se dočetla o studených obkladech a taky o obkladech z tvarohu, nevíte, jak často a jak dlouho mám ty obklady mít? Budu ráda za každou radu.

Děkuji za pomoc Pati

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
26.9.06 11:03

Pati, rada je jasna, setri se, dej pozor at te neofoukne - ted je pocasi dost zradne a hlavne koj, koj, koj at ti nezatvrdne mleko.
Pri kojeni si zaniceny prs lehce masiruj, at jde mleko ven opravdu odevsud. Mam zkusenost, ze vetsinou je za den po problemu, ale prs jeste nekolk dno boli, protoze je zhmozdene tim zanetem… Taky mi vetsinou bolave prso druhy den zcervena…

Rozhodne to neznamena konec kojeni a ani to, ze s bolaveho prsu nesmis kojit!!!! Pokud to pujde, vydrz, pokud by to bylo neunosne, nemej vycitky :) Kojeni z nas jeste nedela skvele mamy, ty jsme i tak :D

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
26.9.06 11:04

Tvaroh pomáhá - musíš ho tam mít v podstatě pořád, jen když kojíš, tak ho vyndáš. Až bude z tvarohu taková suchá drť, vyměníš za novou dávku. Mě fakt pomoh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
26.9.06 11:34

Ahoj, já to taky prodělala, ale s antibiotiky, měla jsem rovnou i horečky. Dr mi poradila, že se to dá v úplném začátku podchytit listem zelí. Že si prostě na postižené místo začneš přikládat list zelí. Tak prý není na škodu jej mít doma. Jinak to co holky už psaly. Já ho měla z toho, že jsem po návratu z porodnice místo odpočinku začala zuřivě uklízet všechnu tu kalamitu, co taťka doma nadělal. Příště bych se na to vyprdla a šla radši spát. Měj se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
26.9.06 12:04

Ahoj, já jsem to měla hodně často, je to nepříjemné, bolí to, jedná se o neinfekční zánět, pozor, může přejít do infekčního zánětu=mastitidy, kde jsou nutná ATB. Před každým kojením jsem aspoň 10 minut napařovala plenou namočenou v horké vodě, potom jsem zatvrdlé místo masírovala, při každém kojení jsem dávala pít z postiženého prsa, střídala jsem polohy přikojení /kromě klasické i fotbalová/. Po kojení jsem přikládala tvaroh z ledničky, jde dávat i rozmačkaný zelný list, event. jakýkoliv studený obklad. Vždy mi trvalo tak 2 dny než jsem se toho zbavila. Pokud to opravdu hodně bolí, tak si tak 30 minut před masáží vezmi Paralen nebo Ibuprofen. L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
26.9.06 13:46

Pomáhá obklad jak psaly holky : tvaroh,igelit,šátek (nebo nějaká bavlněná látka) nevím, někde jsem četla, že by neměl být zábal dýl jak 1hod. Před kojením nahřát teplou žínkou, nebo ve sprše (na to jsem já ale pokaždý neměla čas) a nechat mimčo cát co nejvíce a jemnou masáž při kojení…

já měla vždy 1.den celkovou slabost, druhý den zatvrdlé prso a třetí už jsem cítila, že je to lepší…měla jsem to teď každý měsíc…zatím vždy bez horečky a ATB

Tak ať jsi brzo zdráva.
Sendy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
26.9.06 20:44

Já bych na ten tvaroh igelit nedávala, potřebuješ to chladit, aby se tam mlékovod uvolnil, aby to oplasklo, aby tam mléko neměstnalo. Obklady s igelitem jsou zapařující. L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
26.9.06 21:45

Holky, díky moc za všechny rady. Skoro celý den mám na prsu obklad, zdá se mi to trošku lepší, ale nechci to zakřiknout. Uvidíme zítra.

Hezký večer přeje Pati

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
427
27.9.06 12:10

Jo, jo, sse záněty mám bohaté zkušenosti..... bohužel.
Nám radila v kurzu PA slivovicový obklad - tak jsem si vytvořila vlastní modifikaci - trošku slivovice do tvarohu + 1 kapku levandulového éterického oleje. Směs jsem namazala na prs, na to kapesník a vlněnou šálu. Ale před kojením se to musí umýt, dítku by to smrdělo. Před kojením jsem obklad umyla, prs nahřále v teplé sprše a někdy ještě pomasírovala masážním olejem na prsa od Weledy. Ten používám vždy, když se objeví nějaká zatvrdlinka.
Tak ať je Ti líp!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
28.9.06 09:31

Ahoj,
připádávám se k holkách, jediné co mi zabralo byl tvaroh a ipobrufen (na zimnici a horečky). Brzo se uzdrav. Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
28.9.06 10:01

Ahojky, mě to taky neminulo, měla jsem zánět 4×, vždy s horečkama kolem 38, což je na mě málem na umřítí :-) Ale vždycky jsme to zvládli bez ATB, jen paralen proti horečce a Matýskovo cucání - to pomohlo ze všeho nejvíc, vždycky jsem mu dávala nejdřív zanícený prs a on mi od toho zánětu pomohl :-) Ale pokaždé to trvalo minimálně dva dny, a to i horečky, takže žádná sláva, ale dá se to. Pokud to půjde, zkus vydržet bez ATB, ale za každou cenu se určitě netrap. Mimčo potřebuje spokojenou mamču ne utrápenou :-)) Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
28.9.06 15:49

Tím začínajícím zánětem je myšleno co? Že jako bez teplot, a na prsu je zatvrdlé ev. zarudlé místo bolestivé? Tak to je ucpaný mléčný kanálek. Zabírá kojit, kojit a prohřívat- teplá sprcha a mě osobně vždy zabralo v noci nalehnout prsem na takovou tu termoláhev s horkou vodou- kanálek se rozšíří, mléko uvolní a problém je pryč. Ráno jsi jako rybička. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
28.9.06 16:03

Já zánět prsu prodělala a bohužel to nešlo jinak než s ATB. Zkoušela jsem všechno možný, a do sprchy horkou vodou jsem chodila na každý WC (špatně se mi hojila hráz).
Na začátku jsem měla jen ucpanej kanálek, tak jsem odsříkávala, masírovala a za chvíli po tom, co jsem ucítila ostrou bolest bylo po problému, ale pak to přišlo z ničeho nic a měla sem horečku 39,5, nesrazil mi jí ani paralen, ani ibuprofen. Na prsu sem nic zvláštního neporozovala ani mě moc nebolel, jen jsem měla miniaturní zarudnutí vel. pěktikoruny. Takže ono je to dost zrádný - myslela jsem, že mám po problému, když sem cítila úlevu, jak se mi uvolnil ucpanej kanálek a mezitim už mi začal zánět.
A jestli přeci jen na ty antibiotika dojde, hlavně nepřestaň kojit. Mě doktor totiž vyděsil, protože mi řekl, že po dobu užívání ATB nesmím kojit. Mám to prý vyřešit tak, že budu odsříkávat (abych nepřišla o mlíko) a malýmu dávat sunar. Mě se to nezdálo a tak jsem se stavila u dětský doktorky i s těma antibiotikama a ta mi řekla, ať kojím klidně dál.
Takže jsme to s Matýskem přežili a přikládala jsem taky jako první postiženej prs - jak tu holky psaly.
Neni to zas taková hrůza hlavně se nesnaž za každou cenu přežít to bez antibiotik, protože když se to neléčí, může to skončit i operací, kdy ti řežou do prsu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová