Zánět průdušek antibiotika

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7
10.12.22 21:02

Zánět průdušek antibiotika

Ahoja, před 5 dny jsem byla s mou 5 letou dcerou u naší pediatry, po poslechu plic konstatováno zánět průdušek. Žádné crp neuděláno. Nasazene antibiotika ospamox. Po 5 dnech stále skaredy kašel. Otázka zní, jak je možné, že dr předepíše antibiotika bez udelaneho crp? Je to normální? Jak to řešíte vy? Já bych Teda chtěla důvěřovat naší doktorce, ale tohle se mě nějak nezdá. Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11790
10.12.22 21:07

Taky by mohla čekat na odběr vzorků hlenu a jeho analýze v laborce a nasadit ATB až cíleně. Mezitím by ale že zánětu průdušek mohl být zápal plic třeba.. zkušený lékař zánět průdušek poslechem pozná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
10.12.22 21:07

Ty jo a pak se budeme divit až antibiotika přestanou pusobit :? Já jsem extrém dávala bych je jen opravdu výjimečně. Ale já celkové nesouhlasím ani s léky na horečku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
10.12.22 21:16
@Krishpa píše:
Ahoja, před 5 dny jsem byla s mou 5 letou dcerou u naší pediatry, po poslechu plic konstatováno zánět průdušek. Žádné crp neuděláno. Nasazene antibiotika ospamox. Po 5 dnech stále skaredy kašel. Otázka zní, jak je možné, že dr předepíše antibiotika bez udelaneho crp? Je to normální? Jak to řešíte vy? Já bych Teda chtěla důvěřovat naší doktorce, ale tohle se mě nějak nezdá. Dekuji

Horečky byly, nebo ne?

Napíšu tedy 3 scénáře:
horečky ANO déle jak 3 dny + poslechový nález: nasazení ATB není chybou, dá se předpokládat bakteriální superinfekce (taky to může být chřipka, COVID, atypické bakterie, kde bývá CRP nižší; u atypických bakterií by však Ospamox nebyl účinný)

horečky ANO v trvání méně než 3 dny + poslechový nález: nasazení ATB je otázkou diskuse, spíše bych vyčkal

horečky NE + poslechový nález: ATB ne, spíše kortikoidy a bronchodilatancia

Poznámka k CRP - neléčí se laboratorní hodnota, ale pacient. Můžete mít pacienta s těžkou mykoplasmovou pneumonií a CRP 19, můžete mít pacienta s chřipkou s CRP 45 nebo pacienta s mononukleózou s CRP 130.

Nutno podotknout, že záchyt patogena u hospitalizovaných pacientů s pneumonií, kde se vyšetřuje sputum nebo výplach z průdušek, je méně než 40 %, v běžné ambulantní péči vlastně nevíme, co léčíme. Je to tvrdá realita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
10.12.22 21:22

Ano horečky byly ne víc než 39. K lékaři jsme šli hned druhý den. Teplota přetrvává do dnes, kolem 37,5

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
10.12.22 21:25

@Krishpa
Ideálně máte čekat aspoň 72 hodin, dle všeho bylo dítě vyšetřeno +/- 24 hodin od začátku horeček. 5leté dítě není 5měsíční kojenec. Píšete, zda je normální předepsání ATB bez vyšetření CRP (CRP se o něco opožďuje a první 2 dny může být nižší). Já se ptám, zda je normální chodit k lékaři s horečkou v trvání méně než 72 hodin.

Pokud horečky klesnou v horizontu 72 hodin aspoň do pásma zvýšené teploty, jedná se s vysokou pravděpodobností o virovou infekci.

Dle všeho půjde zřejmě o virovou infekci, ve hře je i bakterie rezistentní na čistý amoxicilin, atypické bakterie atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2695
11.12.22 16:24

@Doctus Dobry den, rada bych se sem pripichla s dotazem. Maly ma zanet prudusek bez teplot. Dostali jsme inhalator Ventolin a Klacid atb. Mame uzivat oboje tyden..coz je do zitra. Maly je uz bez rymy a kasle, ale sem tam v nem jeste chrci.. chci se tedy zeptat, na jak cca dlouho se predepisuje lecba Ventolinem? Dekuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
11.12.22 16:57

@Gigi7
Pokud není dítě astmatik (nebo ekvivalent astmatika), tak na týden postačí. Klacid byl skoro zbytečný, pokud bychom zvažovali infekci atypickými bakteriemi, tak ta by musela být stejně na 14 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
11.12.22 17:58

Kašel pretrvava

Tak my jsme nakonec jeli i na pohotovost, kašel je k nezastaveni. Udělán crp test 45. Změna antibiotik na klacid, k tomu ventolin a na noc mám dávat půlku dithiadenu. Mala stále kašle a už nevím jak ji pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí