Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dotaz. Teď jsme se vrátili z pohotovosti z Vinohradské nemocnice, malé píchli obě uši. Nedali jí vůbec žádná antibiotika, jenom řekli stříkat do nosu nosní kapky třikrát denně, přitom my už bojujeme s rýmou snad měsíc, teď má zadní rýmu v odsávačce nic není a kapky dávám. Do ucha jí prý mám dát peroxid vodíku. Není to divný, když si představím, jak peroxid štípe na kůži, tak že ho mám dávat do ucha mi nejde na rozum. Myslíte, že je to normální postup, nedat antibiotika, ani žádný kapky do ucha jen ten peroxid?
Ahoj,
s tim peroxidem neporadim, ale mladsi dceri vloni pichali usi 3× a starsi minuly tyden poprve. Vzdy na:,–(ili ATB az pokud na kontrole za ctyri dny byl zase nalez. Mladsi mela ATB jen jednou a starsi je ted taky nafasovala az na kontrole. Na zadni rymu zabira chladnejsi pokojicek na noc, takze ji musim vic oblekat.
Terik
Sharkinko,
my jsme se vrátili taky občas z pohovosti jen s propíchnutými oušky a bez ATBC. Fakt už nevím, kolikrát, protože to bylo často
. Peroxid do ouška jsme ale nekapali nikdy, max. jsme dali na noc nějaké antipyretikum.
Možná by ses mohla stavit v pondělí k vašemu dětskému lékaři pro Pamycon, jsou to atb kapky, lokální atb, dá se kapat do oušek i do nosíku a mohl by vám poléčit tu zadní rýmu.
Držte se, M.
Sharkinko,
nechci Tě děsit, ale mám hroznou zkušenost, tak radši varuju každého. Moje dcera loni touto dobou měla také zánět středního ucha, také jsme odešli pouze s propíchnutým bubínkem a bez ATB, dokonce se dr. na ORL vyjádřila, že už to vlastně máme za sebou. Za 14 dní byla dcera po dvou operacích.
Podle mé zkušenosti je nejdůležitější udělat okamžitě výtěr z ucha, nám ho dr. udělala až druhý den, když jsem na něm trvala, protože dceři teklo z ucha velké množství hnisu s krví. Chtěla jsem ATB právě kvůli tomu hnisu a taky proto, že dcera plakala bolestí, ale dr. nám je dala až po pěti dcech, kdy měla výsledky výtěru - a byl tam spálový streptokok!
Podle toho, co jsem tehdy nastudovala, to rozhodně není standardní situace, mnoho dětem se opravdu uleví jen po píchnutí a bez ATB, ale pokud je tam hodně hnisu a dítě to bolí, opravdu bych trvala na výtěrech s co nejčasnějším výsledkem a na ATB. U nás už bohužel bylo pozdě, dceři museli rozříznout lebku, vybrat zbytky skalní kolní, kterou mezitím ten zánět rozdrtil na kousky, o dva dny později následovala reoperace, o bolesti, strachu a dalších strázních asi nemusím ani psát. Doufám, že jsem tě moc nevyděsila, jen jsem chtěla upozornit, že zánět středního ucha není sranda a že bychom vždycky měly dát na svůj instinkt víc než na byť zkušeného doktora.
Přeju hodně zdraví!
Zuzle : To je strašný. To jsi mě vyděsila.
Malá je na tom špatně, má teď 39,2 a jenom spí, nějak moc nereaguje, vlastně spí od rána do teď, nechce nic jíst, nic pít, nebo brečí. Tak jedem do nemocnice.
Holkyporadíte mi, malá má již od pátku teplotu, občas si postěžuje že ji bolí ouško ale v noci spala a dnes o oušku nemluví ale stále má teploty. Je možné že má zánět a dnes ji nebolí?
Ahoj, Romanka mela tyden kasel a rymu, ale nic moc, spis takove nachlazeni… Ve ctvrtek spatne spala, byli jsme s ni rano v patek u Dr., a ta konstatovala jen to nachlazeni. Koukala ji do usi, a bylo vse v poradku. Noc z patku na sobotu byla priserna, horecka stoupla na 40, mala porad knikala ze spani a chytala si za ousko. Rano uz mela jen horecku - vysokou, ale na ucho si nestezovala. Tak jsme zacali srazet horecku - kombinace panadolu a ibalginu a museli jsme ji udelat i tri zabaly… No, vecer si manzel vsimnul, ze jak ji choval, mel spinave tricko od hnedeho vytoku z ouska. Okamzite jsem s ni jela na pohotovost a tam na usnim konstatovali, ze ma silny zanet stredniho ucha s masivni hlenohnisajici sekreci… Dostala antibiotika, ale ty jsme si mohli vyzvednout az dnes rano, vecer u nas neni zadna lekarna otevrena a v nemocnici pry taky nic nemeli… Ale nejhorsi na tom je, ze mela zanet stredniho ucha na zacatku listopadu - konkretne 2.11. ji to ousko pichali, brala atb - OSPAMOX - tyden silnejsi a pak slabsi… A ted se ji to stalo znovu, prasklo to samo, a na tom stejnem ousku. Mame te atb CEFZIL… Tak nevim, co je spatne, prelecena byla, podle usarky mohla i do skolky, ousko bylo v poradku… a za par dnu znovu… Jo, a vyter ji minule delali, ted nam v nemocnici rekli, ze ji ho musi udelat v pondeli na usnim - ale to uz bude mit za sebou 3 davky ATB - tak nevim, k cemu to je…
Holky, já myslím, že nejdůležitější je udělat ten výtěr a podle toho na:,–(it léčbu, pokud tam není žádná bakterie, netřeba ATB, ale těch bakterií tam může být spousta a třeba na toho spálového streptokoka skuitečně zabírají jen jedna konkrétní ATB, tak hlavně trvejte na těch výtěrech a nedejte se odradit, ať to udělají urgentně. Myslím na vás, mám to v živé paměti.
My jsme se dneska na Vinohradech dozvěděli, že výtěr nemůžou udělat, protože je neděle! a že máme jít v pondělí ráno normálně na ušní. Když jsem se ptala, jestli se nemůže něco zanedbat, malá byla úplně apatická s horečkou 39,5 a šíleným výtokem z ucha tak že nám dá širokospektrá antibiotika, která zabírají na všecko. Musím říct, že přístup v téhle nemocnici se mi moc dobrý nezdál, v sobotu v noci tam byla i hrozně nepříjemná sestra, která měla tendenci každýho seřvávat a doktor, který nebyl vůbec sdílnej. Oni to berou tak jako na běžícím pásu, dítě je jenom další případ v řadě.
Teda Sharkinko, to mě hrozně mrzí, hlavně proto, že vím, jaké to může mít následky. A jak jste na tom dnes?
Dneska naštěstí už dobrý. Malá byla bez teplot. Normálně si hrála a měla dobrou náladu. Akorát má furt šílený výtok z ucha, moc nechce jíst. Snad už to bude dobrý a antibiotika zaberou a už nebudou žádný komplikace.
Tak aj my sa pridávame so zápalom stredného ucha. Tu je postup, ktorý nám doporučil kamarát - lekár, ktorý sám má 4 deti.
U takto malých detí (3,5 roku) je choroba veľmi bežná. V prvom rade sa treba zbaviť rýmy, aby cez nos mohol vytekať hnis. Na to sú kvapky Pinosol (výťažok z borovice), ak nepomáha, tak silnejšie - Sanorin - je doležité, aby sliznica splaskla. Do uška dáme vo vatičke veľmi jemne nakrájanú cibuľu, a tiež brať homeo - Pulsatilla. Teplota by však nemala byť veľmi zvýšená. Ak sa zvýši (často prudko) treba ísť na ušné - pohotovosť, aby pichli uško. Antibiotiká v tejto fázi nie sú nutné, malo by sa vyhojiť bez nich.
Tak my sme len na začiatku, budeme sa držať tohto a snáď to dobre dopadne.
Sharkina - viem, že je to už pre teba neskoro, ale na internete som našla, že peroxid by sa do uška kvapkať nemal…
ahojky, taky bojujeme několikrát ročně u Čendy se zánětem středouší
Dneska v noci zrovna … Bohužel jsme v Belgii, kde uši ZÁSADNĚ nepíchají, a to ani doktoři čekého původu. Už jsme pátrali, jestli nenajdem někoho, kdo by přece jen píchl, ale marně. V úplně nejzazším případě dávají ATB, ale většinou jenom antipyretika. Hrůza a nám zrovna dnes se vzbudil malej s hrozným pláčem… je mi ho tak líto… jeli na pohotovost, ale stejně vím, že se vrátí - přinejlepším - s ATB. a nějaký výtěr? zlatý oči ![]()
Eliško, PROČ???? To opravdu nechápu, vždyť větší škody na bubínku způsobí samovolná perforace, než malinká dírka po propíchnutí, která se sama rychle zacelí.
Je mi Čendy moc líto, opravdu, vím sama z dětství, jaká je to šílená bolest
.
A zdůvodnil to někdo, proč nepíchají?