Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobry den, dneska ve skole jsem zjistil, ze mi jsou citit nohy. Drive s tim mel problemy spoluzak, takze vim jaky to je to citit. Bojim se, ze to bude stejny. Nevite, co s tim?
Ahoj,
jak dlouho používáš přezuvky, předpokládám, že jsou otevřené. Super jsou bavlněné ponožky, nebo konopné, deodoranty ve spreji přímo na nohy a do bot prohodit vložky - v DMku seženše ty stříhací za pár kaček
@Anonymní píše:
Chodidlo ne. Predtim jsem mel plisen mezi malickem a prstenickem
Může to být i na chodidlech plíseň, tzv. dermatofytoza. Chce to cílenou léčbu, ale je to na dlouho. A má to prý tak 50% obyvatel. Já to jednou chytila v bazéně a od tý doby s tím bojuju
@chs.jasmin píše:
Ahoj,jak dlouho používáš přezuvky, předpokládám, že jsou otevřené. Super jsou bavlněné ponožky, nebo konopné, deodoranty ve spreji přímo na nohy a do bot prohodit vložky - v DMku seženše ty stříhací za pár kaček
Ahoj, ani ne rok. A jsou otevreny .
@MartinaIrena píše:
Může to být i na chodidlech plíseň, tzv. dermatofytoza. Chce to cílenou léčbu, ale je to na dlouho. A má to prý tak 50% obyvatel. Já to jednou chytila v bazéně a od tý doby s tím bojuju
A jak ji poznam?
Ale plíseň se nejčastěji tvoří právě mezi prstama (ono stačí když se po koupání mezi těma prstama špatně vysusis). Si zajdi na kožní nebo aspoň do té lékárny, spousta těch masti je bez předpisu.
Pokud máš zapařené boty, které jsou nevhodného střihu a k tomu ještě ponožky z blbého materiálu, tak ano, samozřejmě že je možné, že se ti budou v obuvi,l ponožkách a přímo na noze množit mikrobi, kteří jsou zodpovědní za zápach.
Není potřeba panikařit, stačí dodrožvat pár základních pravidel.
0. myj si nohy.
1. nos ponožky bez umělých vláken, nos je pouze jeden den a vyvářej je.
2. Umyoté nohy maž si pravidelně nohy nějakými antimykotiky, je možné, že si někde chytil plíseň.
3. ve škole a doma nos pantofle a nebo nějaké jiné přezuvky, které opravdu dobře dýchají a noha se v nich nezapařuje.
4. boty na ven měj dvoje a střídej je - po dni nošení je vždy nech den vyschnout, aby se v nich bakterie, které jsou odpovědné za zápach moc nepomnožily. Pravidelně ty boty dezinfikuj. Pokud máš boty z umělé hmoty a ne z kůže či jiného přírodníh materiálu a pokud nejsou dostatečně prodyšné, tak ty zasmrádnou výrazně snadněji.
Není to žádná tragédie, prostě běžná hygiena.
@Kriss Tina píše:
Ale plíseň se nejčastěji tvoří právě mezi prstama (ono stačí když se po koupání mezi těma prstama špatně vysusis). Si zajdi na kožní nebo aspoň do té lékárny, spousta těch masti je bez předpisu.
Stejne se bojim, ze to nepomuze. Z ponozky je to citit v miste, kde mam chodidlo
@Anonymní píše:
Mne se nohy poti i v otevrene pantofli ve skole. Poti se mi porad uz asi 2 roky, ale ted to zacalo smrdet. Ted jsem nejspis mel plisen pod obouma malickama, ale tu jsem si dal pryc. Mel jsem asi jen takovou tu odloupnutou kuzi, takze jsem to vyskrabal. Z ponozek je to citit spis z chodidla. Ted jsem tu resil poceni v podpazdi a koupil si driclor. Jedine ho pouzivat na nohy
Pokud si jen odloupl kůži, tak si se mykozy na nohách vážně nezbavil. Na to potřebuješ antimykotické přípravky z lékárny, pečlivost a důslednnost v mazání alespoň tři týdny a pečlivou dezinfekci ponožek a bot, aby se to tam nevracelo.
Jinak až budeš mít zaléčenou plíseň, tak ráno po sprše a důkladném osušení nohou je buď zasyp klasickým zásypem a nebo postříkej antipersperantem na nohy. Poptej se v lékárně.
Ale už rozvinutou mykozu ti to nevyléčí.
@Anonymní píše:
Stejne se bojim, ze to nepomuze. Z ponozky je to citit v miste, kde mam chodidlo
No tak se boj, nic s tím nedělej a smrď dál. To je fakt logika.
@Ou zkusim to dekuju. Ted jsem doresil poceni v podpazdi a na tohle uz fakt nemam nervy
@Anonymní píše:
@Ou zkusim to dekuju. Ted jsem doresil poceni v podpazdi a na tohle uz fakt nemam nervy
@Tichošlápek Tak jestli ten stres bude jeste vetsi, tak nevim, co budu delat. Uz mi i mama rekla, ze mi hrabe jak se furt pozoruju.
@Anonymní píše:
Jaký nervy, prosím tě? Zajdi si na kožní. Zjistíš, co to je, dostaneš léky a ještě se uliješ na dvě hodiny že školy. A jestli máš ty přezůvky plastové, jako spousta adolescentů, tak je jasný, že se ti v nich potí nohy. Řekni mámě a jděte koupit normální korkáče s koženou vložkou. Nebudeš sice adidas, ale aspoň nebudeš smrdět.
Ja mam problem spis s nohama. Ne s botama