Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No,nejlepší bude když půjdeš k dr. a tam se svěříš se svými problémy
My tady můžeme spekulovat jak chceme ![]()
Holky, jen jsem chtela napsat k tem cepum na mandlich, ze to nejsou cepy stejne jako anginove, ale tzv. tonsilolithy, tonsil stones - mandlove kameny. Nejsou tvrde, jsou mekke a nechutne, dlouho jsem na ne trpela. Ptala jsem se lekare, tak pry vznikaji, kdyz jsou v mandlich prostory, jakoby dirky a telo ma potrebu to zacelovat. Ted se mi udela jeden za pul roku, ale byly doby, kdy jsem je „lovila“ tydne
. Zadejte do googlu tonsillolith nebo tonsil stone, uvidite. Linda
Lindusa píše:
Holky, jen jsem chtela napsat k tem cepum na mandlich, ze to nejsou cepy stejne jako anginove, ale tzv. tonsilolithy, tonsil stones - mandlove kameny. Nejsou tvrde, jsou mekke a nechutne, dlouho jsem na ne trpela. Ptala jsem se lekare, tak pry vznikaji, kdyz jsou v mandlich prostory, jakoby dirky a telo ma potrebu to zacelovat. Ted se mi udela jeden za pul roku, ale byly doby, kdy jsem je „lovila“ tydne. Zadejte do googlu tonsillolith nebo tonsil stone, uvidite. Linda
díky ,no mandle mám jako řešeto to jo..je to hnus ..
LENKACAR píše:ibbu píše: čepy na mandlích …a víš z čeho se to dělá? já zase tolika angín neměla ,ale tohle mám od mala(mám je chronické, takže vymačkávám hodně často
)
no mandle zadržují nějaký zánět - právě aby se to do angíny nerozjelo … a jinak dr (ORL) s tím dělá to že je vymačká - to zvládám sama, tak se s tím k dr neobtěžuju ![]()
já taky ne ..nikam nelezu i tak lezu po doktorech víc než je mi milé ,ještě s timhle ..ale furt se kontroluju jestli nesmrdim ,jednou jsem usilovně žvýkala žvýkačky až mi pro změnu vypadl pant v hubě ![]()
holky jak jste tu psaly o těch tonsil stones , to by mě zajímalo, jak jste na to přišli poprvé? Koukala jsem na youtube a čuměla jsem jak puk, kolik se tam toho vleze.
A vůbec nechápu, jak si to dokážete vytáhnout sami?
Může se to udělat i dětem? a přijde na to dr. při běžné kontrole?
cancerka píše:
holky jak jste tu psaly o těch tonsil stones , to by mě zajímalo, jak jste na to přišli poprvé? Koukala jsem na youtube a čuměla jsem jak puk, kolik se tam toho vleze.
mě se to dělalo od mala dokonce asi v 15ti jsem si to smaa vyndala a museli jsem na pohotovost ,protože mi hrozně tekla krev a nedalo se to zastavit ..vadilo mi to na mandli a ted se mi to udělá tak 1 měsíčně a taky to zjistim že mi to vadí,jinak při tom mačkání mám co dělat ,abych nevrhla ..mandle se mi o dost zmenšily a stejně se to furt dělá ![]()
cancerka píše:
já to měla podobně jako Lenkacar, ještě na ZŠ mi je babi objevila, když se koukla do krku - prostě bílé „flíčky“ na mandlích … dr bere takovou tu dřevěnou špachtli a vymčkává je
a natahuje se u toho fakt fest …
jinak to mačkám druhou stranou lžičky … problém mám, že po několika pobytech v lázních, inhalacích a kloktání vincentky jsou moje mandle jak řešeto … čepy jsou i uvnitř a stačí někam zatlačit a koukám co tam mám
Caute, jako maly jsem mival casteji anginy. Pak mi rezali nosni mandle. Na to mam cosik s pruduskama, no kourim na to fest od 13ti
… Dnes je mi cca. 31 let a asi tak 1× za 2 roky mam tak 1-2 tydny v krku mandlove kaminky. Nastesti uz vim, co s tim… Vyndavat postupne, opatrne, setrne a na to kloktat slanou vlaznou vodu. Jinak nemam problemy… Se fakt divam, ze to maji lide i mnohem horsi. Mno peklo decka… Hlavne zdravi ![]()
Ma na to vliv celkova zivotosprava, stres, co jite a pijete, ale take pokud se treba nachladite… To vse, plus ty drivejsi castejsi anginy a mate to tam. Neni to problem, zatim, ale otravuje to… Zdravi zdar ![]()
Ahoj, prosim o radu, mam korunky na trech prednich zubech, od te doby co je mam, citim zapach z pusy, mam je uz cca pul roku
podle zubare vse v poradku, pekne si sedly, ale ja proste citim ze to je od toho - rekla bych dasne, ale zanet tam pry neni, delal mi i rtg a nevim co vsecko. Nevite nekdo co s tim zapachem delat? Dekuji
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim o radu, mam korunky na trech prednich zubech, od te doby co je mam, citim zapach z pusy, mam je uz cca pul rokupodle zubare vse v poradku, pekne si sedly, ale ja proste citim ze to je od toho - rekla bych dasne, ale zanet tam pry neni, delal mi i rtg a nevim co vsecko. Nevite nekdo co s tim zapachem delat? Dekuji
a používáte zubní sprchu?
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…nepouzivam
to by mohlo zabrat?
a piješ dost?