Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
asi čtrnáct dnů sleduji u malého má (2r3m) zápach z úst. Nezdá se mi to normální. Zatím jsem to neřešila s doktorkou, ale u zubaře jsme byli minulý týden a zoubky má v pořádku. Nemáte někdo s tím zkušenost? Čím by to mohlo být? Děkuji za jakoukoliv odpověď.
ahoj také moji malé 3r6m celkem zapáchá z úst, často to je způsobeno špatným trávením, nebo se pak mohou přidat další nemoci..... jako cukrovka atd také jsem to zatím moc neřešila
Zápach z úst mají často děti při nemoci…
I při chřipkách,virozách…
Cinkxa,
něco jsem si četla na netu o tom trávení. Docela mě to děsí, tak uvidíme co mudr. řekne.
Petra Z,
právě že není nemocný. Kdyby byl, tak bych to asi nějak neřešila a brala bych to jako součást nemoci. Je to už 14dní, takže začínající nemoc to asi taky nebude. Jedině něco s tím trávením
.
ahoj, zápach z úst může být způsoben cukrovkou, obzvlášť pokud je to dlouhodobé. občas se tedy může objevit i při vyróze nebo špatném trávení, ale pokud je dítko jinak v pořádku, tak možná že by to ta cukrovka mohla být
raději na nic nečekej a dojdi si na vyšetření
Určitě k doktorce zajdu.
Jak popsat ten zápach, když si zívne a je zrovna u mně tak je cítit zápach jako u dospělého člověka, ale né tak výrazný jen jemně. Omlouvám se, ale neumím to moc popsat
.
Cuktovka je dědičná nebo se pletu?
My v rodině cukrovku nemáme jen ve vzdálené rodině, od mojí mamky sestra měla cukrovku.
Zápach z úst při cukrovce je acetonový. A cukrovka je dědičná, ale může se samozřejmě objevit i tam, kde v rodině doposud nebyla.
Nicméně to, co popisuješ mi spíš připadá, jako když malý např. málo pije. Teď si uvědomuji, že můj syn měl taky jednu dobu čas od času zápach z úst, bylo to v období po skončení kojení … tam jsem to přikládala i změně vnitřního prostředí při změně stravy.
Acetonový zápach to není.
A s tím pitím by to mohlo být. Malý mi pil asi litr a někdy litr a půl tekutin. Teď poslední dobou vypije méně. Zkusím ho donutit více pít a uvidíme. Doufám, že to nebude nic vážného.
Děkuji za vaše zkušenosti. A přejí hezký večer.
Holky, zrovna jsem chtěla založit tohle téma…
Našemu malému (6 měsíců) teď dva dny nebylo zrovna moc příjemně cítit z pusy…přirovnala bych to jako u dopspělého, když má rýmu…
Dneska jsem nic necítila, ale už jsem byla odhodlaná zajít s ním k dr. pro jistotu…
Snad je to opravdu jen mírným nachlazením ![]()
Doufám, že se ještě někdo ozve…
A ještě dodám, že jsem akorát dokojila nechtěně tedy, mléko došlo ![]()
Já myslím, že pokud nění zápach výrazný a cítíš ho pouze když jsi u něj v bezprostřední blízkosti, že je to spíš normální.
Ani dospělí nemají svěží dech celý den. ![]()
Jak psaly holky víše - více pít, zkontrolovat zda netrpí zánětem dutin ( nemusí mít nutně tekutou rýmu -ale být třeba ucpaný vzadu), nebo povlak na jazyku - na tom jsou ty bakterie ( které smrdí) nejvíce - takže čistit i ten.