Zápis do školy 2014

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10937
6.2.14 11:35

@Bunnies počkej já myslím, když jste přišli na zápis. :think: Když jste tam dceru dovedli. Vy jste s paní učitelkou nemluvili, jen dali dceru za dveře?
my také neznáme abecedu, jen předškolák už by měl vědět na co jaké slovo začíná. Později na co končí a pak písmena ve slovech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
6.2.14 11:36
@Viking píše:
@EvaG (Jak souvisí to zdravení s vykáním?)

No jestli společně pozdravili paní učitelku dobrý den, aby dcera věděla, že má vykat? Nebo vy když pozdravíte dobrý den tak vaše děti řeknou ahoj a mluví s ní jako se známou? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
6.2.14 11:37

U nás třeba děti učitelce musí vykat, nebo to berou asi automaticky a já také, že cizím lidem vykáme, říkáme dobrý den, atd. Ted u dcery ve třídě dělá známá tak té vyká, říká ji teto, protože je tam na záskok, ale jinak paní učitelce vyká. U nás si na to hodně zakládají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
6.2.14 11:38

@Bunnies Co znamená, že špatně skládá věty? Neskloňuje/nemá slovní zásobu nebo „jen“ přehodí slovosled? (Cucání palce mi u předškolačky ani nepřišlo na mysl. :think: ) Jinak - s tím dětským vysmíváním, těžko říct. Dcerka říká, že té holčičce od nich se kluci smějí i tak. :(

@Viking Tak u nás vykají, je fakt, že když p. uč. potkáme třeba ve městě, tak na ni dcera haleká křestním jménem. Ale tak všem kolem netyká, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
6.2.14 11:44

„Dobrý den“ mi neimplikuje tykání, u nás to třeba říkají při příchodu obě babičky, já tak zdravím chůvu, které tykám… Dcera říká učitelkám ve školce dobrý den (pokud to řeknu já) a tyká. Model, kdy rodiče učitelce vykají a dítě tyká, byl ve všech třech školkách, kterými dcera prošla.
Netvrdím, že dítě vůbec nemá znát ten rozdíl, ale spíš by mě překvapilo, kdyby nějak „přirozeně“ vycítilo, že ve škole má učitelce najednou vykat. Reakce učitelky mi připadá naprosto neadekvátní, celkem bych neváhala říct, že je to prostě špatná učitelka, pokud se se situací vyrovnává takhle.

(Cucání prstu a mluvení mi naopak jako určitý problém připadá, záleží na míře; ale to je asi fakt na poradně, do nástupu do školy je dost času.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
6.2.14 11:49

@Viking No asi to každý vidíme jinak, je pravda, že jsem asi na tykání a vykání magor, že když mi cizí dítě řekne dobrý den, tak mu nikdy neřeknu ahoj. Přijde mi to neetické vůči tomu cizímu dítěti. K tomu děti u nás ve školce jsou vedené na to, že musí vykat, Paní učítelko prosím vás, nikdy netykají. Jsou vedené k tomu, že starším lidem musí vykat. Ale to asi opravdu každý vnímá jinak. Z mého pohledu se ani nedivím, že to paní učitelku vykolejilo. :think: Už od mala učíme děti k úctě ke straším, nadřízeným, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
6.2.14 11:50

@EvaG Vstoupili jsme do školy, dali nám číslo a že s manželem máme jít vyplnit papíry. Mezitím si dceru ( i syna) odvedla nějaká školačka a věnovala se mým dětem mezitím co jsme s manželem vyplňovali papíry. Pak jsme šli s manželem dál do patra k třídám, kde seděli moje děti s holčičkou a čekali, kdy přijdou na řadu na vyzkoušení u paní učitelky. Byl tam dost zmatek. Já si vzala syna a holčička odvedla dceru do třídy k paní učitelce a my s manželem a synem čekali venku a poprvé se setkali s paní učitelkou až nám ji předávala po skončení zápisu. Řekla nám v rychlosti nedostatky a šli jsme s papíry dál k paní ředitelce. Tam jsme čekali dlouhou frontu a pak jsme v krátkosti mluvili s paní ředitelkou, která díky papíru v ruce nás přemlouvala k odkladu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
6.2.14 11:52

@Bunnies tak to potom ano, já právě nechápala, jak jste předali dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
6.2.14 11:52

Dcera říká dobrý den cizím lidem, u doktora apod. Ale ještě nezná to vykání ve formě- jak se jmenujete místo jak se jmenuješ. Ve školce tykají, paní učitelkám se říká- paní učitelka Marta, paní uklízečka Soňa apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
6.2.14 11:58

@Bunnies to je strašná nevýhoda toho, že s dítětem tam nemůžete být, my jsme mohli a stáli v tichosti bokem. Takhle nevíš ani jak učitelka s dcerou mluvila a ani jak mluvila dcera a odpovídala. :cert:
Kdy má dcera šest? :think:
Určitě návštěva poradny nic nepokazí, určitě tam budeš s ní a uvidíš. U nás si opravdu od malička zakladájí na vykání, dokonce ředitelce nesmí říkat paní učitelko, ale paní ředitelko, což je zase přehnaný. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
6.2.14 11:59

@EvaG Já proti vykání nic nemám, vykám i tchýni a dalším příbuzným, ale třeba cizím dětem pod deset let nevykám:)
A pamatuju si, jak nám v první třídě učitelka normálně vysvětlovala, že už nejsme ve školce, takže jí máme vykat. Ale učitelka, která kvůli tomu u zápisu dělá takový dusno, má podle mě trošičku problém se sebou. Model, kdy děti ve školce tykají (a třeba i oslovují učitelky křestním jménem), je zjevně dost rozšířený, úcta je spíš v postoji než ve slovech (my říkali třeba „souško“:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
6.2.14 11:59

@Alichi Mluví spíš v jednoduchých větách, někdy špatně skloňuje koncovky. Slovní zásoba nevím :oops:. Já sama neznám spoustu českých slov i po tak dlouhé době v Čechách a dokonce někdy přijde ze školky s nějakým slovem, který jsem nikdy neslyšela nebo slyšela dávno a neznám přesný význam. Mluví dost, je ukecaná, mluví zbytečně rychle a vyslovuje jakoby tlumeně- huhlá si jakoby pod vousy. Musím ji upozorňovat aby mluvila pomalu a pořádně hýbala pusou a jazykem. Když se soustředí a snaží- mluví jasně a srozumitelně. Nebude ani v budoucnu ráčkovat, přirozeně ji tam r naskakuje bez ráčkovacího akcentu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
6.2.14 12:01

@Viking to já právě vykám i mladším, všem které neznám. :mrgreen:
Pamatuji si jak na učnáku nás učili, že hůře se říká vy vole, než ty vole, že to je i psychice, že si pak člověk víc dovolí. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
6.2.14 12:03

@EvaG Na konci května ji bude šest

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
6.2.14 12:07

@EvaG Dobrý den, Pepíčku, přestal byste prosím tlouct naši Aničku tou lopatkou po hlavě? Děkuji. :mrgreen:

@Bunnies A nemůže na ni být pohlíženo třeba jako na (částečně) cizojazyčný dítě? Co vím, tak s takovou škatulkou už školy docela umějí pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin