Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Můžu mít dotaz, takový to cvičení pro předškoláky, máte již jako přípravu k zápisu, nebo až po zápisu? My právě po zápisu, tak se chci zeptat jak to máte? Mě to právě přijde nesmyslný.
@EvaG Ve školce nic extra nemáme, jede se asi celoročně (ale je to třída nesmíšená věkově, jen předškoláci). Ve škole, kam půjdeme k zápisu, nějaká „přípravka“ je, ale asi až v dubnu a snad jen pro 12 dětí, přihlašovat dcerku nebudu.
U nás přípravka pro předškoláky začíná v lednu a končí v květnu - je jednou týdně. Zápisy jsou v únoru, takže před zápisem proběhne jen pár lekcí. Jinak máme v rámci školky i testy školní zralosti a ty proběhnou ještě před zápisem.
Přípravku ale chápu jako přípravu na školu a ne na zápis. Zápis přece nejsou přijímačky. Já se asi víc než toho, že nezvládneme vše co u nás při zápisech budou chtít bojím spíš toho, že budou letos fronty a velké převisy dětí. Včera jsem viděla ve zprávách jak rodiče čekají v Plzni před školou celou noc aby si zvýšili šance, že dítko vůbec do školy dostanou ![]()
Já se právě ptala, protože mi dcera říkala, že zatím nic nedělají, okolo vánoc dělali besídku, známá pomáhá ve školce tak mi říkala, že to začnou až 14 dní před zápisem. ![]()
@Princess my jsem si psali čas, kdy jdeme, tak počítám, že jdeme mezi 15-16hod tak nás tam bude víc, budeme se prý střídat u stolečků a budeme si nosit papír, tak nevím, snad tam nebudeme celý odpoledne, tchán bude hlídat syna. ![]()
Tak reálný zápis u nás:
Dál zrovna nevím, ale nic náročného to nebylo. (edit: dopsala jsem, co jsem si vzpomněla)
Tak ať se daří. ![]()
Příspěvek upraven 21.01.14 v 06:10
Tak my jsme měli zápis ve středu. Chtěli vědět jméno, příjmení, jméno rodičů, sourozenců, kde bydlí, školku, kam chodí, zavázat mašli, popis obrázků - co je dole, nahoře, vlevo, vpravo, barvy, tvary, počítání do deseti, namalovat obrázek a říct básničku. Rodiče během toho vyplnili papíry, po zápisu jsme šli do ředitelny, tam jsme dostali hned papír o příjmu ke školní docházce, děti dostaly dáreček a šli jsme domů. U nás probíhal na ZŠ předškolní program, jednou týdně, od října do zápisu, ještě nás čeká karneval. Ve školce jsme měli v září schůzku pro předškoláky, kde byli ředitelé ZŠ a řekli nám, co a jak by měl předškoláček vědět, jaké budou pí učitelky v první třídě, taky říkali, že poslední slovo mají rodiče, že kolikrát děti u zápisu neřeknou nic, že mají trému a že nejlepší by bylo, kdyby děti uměly správně mluvit, že to je nejdůležitější, ale že problémů s řečí přibývá, že jsou na to nachystaný a není to důvod k odkladu.
@zurina tak u nás chtěli vesms to samé, akorát ho zkoušela z písmen!!! to jako neuměl říkal jí, že umí jen K U B A podle jména a ona no K tady zrovna nemám!!A jinak nám nikdo nic neřekl, jen že výsledky budou do měsíce na netu. Celkově jsem si zápis představovala jinak ![]()
Ahoj, my jdeme k zápisu 5.2…No jsem zvědavá. Dcerka chodí na logopedii, hůř mluví a plete si písničky a básničky. Umí napsat své jméno a barvy jsou v pohodě a má i cit na to z kterých barev se namíchá třeba tělová barva nebo tyrkysová. Pak je dobrá na počítání, umí do stovky, když se fakt snaží. Pochopila princip v počítání, že to stále opakuje (třicet, třicet- jedna, třicet-dva atd.) Chápe i základy jednoduchého počítání…mám 5 jablek, dám k tomu další 3 jablíčka a mám celkem už osm. Tvary taky umí, zajímá se sama o hodiny. Má dobré sociální cítění, umí se soustředit, v klidu sedět a poslouchat. ALE je tam ten problém s její výslovností a vyjadřováním. Máte některá zkušenost, že by i přes lehké logopedické problémy v pohodě dostalo dítě do první třídy? Myslím si, že další rok ve školce ji nic už nedá.
Ahojky, tak jsme byli včera u zápisu.
Přišli jsme tam přivítali nás dvě holčičky, které Kačku doprovázeli po zápisu, byli převlečené za pohádkové postavy. Tak paní učitelka se ptala jak se jmenuje, dcera ze začátku nechtěla moc mluvit, byla taková vyvalená. Ptala se ji na pohádky, ukazovala ji v knížce obrázky a měla říct co to je za pohádku. Pak se ji ptala, zda tam pozná nějaká písmena, tak řekla, že pozná jen K, ale vím, že jich zná víc, fakt byla vyvalená, pak měla zopakovat slovo žížala a na co to začíná, musela jsem odejít protože se po mě hodně dívala, nebyla si moc jistá, paní učitelka ji, ale chválila tak se pak rozkoukala a šli k jinému stolečku, tak měla vystřihnout rybičku, poznat barvy, namalovat postavičku, tam že špatně drží tužku, pak zavázat tkaničku tak veliká pochvala, že to dokáže málo kdo, pak čísla, měla tam 1-5 obrázků a to měla spočítat přiřadit čísla, tvary, pak paní učitelka měla na obrázku zvířátka, tak měla ukázat která zná, pak se ji ptala co je na obrázku vpravo dole, nahoře, vlevo dole nahoře a co kde je opička, ta byla uprostřed, tak tu ukázala tak se ji ptala zda je nahoře, dole nebo uprostřed, pak jsem měla přejít lavičku, trefit se míčkama do kyblíku, válet sudy, to udělala kotoul, tak ji to ukázala holčička a hotovo. Bylo to lehčí než jsem čekala, paní učitelka ji chválila, že je šikovná, akorát že ten začátek, ale pak šikula. Tak jsme přijati.
@Bunnies ted se to hodně řeší, že když dítě špatně mluví, že by to neměl být důvod k odkladu. Ve školce máme holčičku, špatně mluví, loni už dostala odklad a fakt je veliká oproti ostatním dětem, ale ted má snad sedm a pořád špatně mluví. ![]()
Holky chtěli u zápisu rodný list dítěte? my jdeme zítra, teď to všechno chystám a ne a ne ho prostě najít
Nebydlíme v místě narození tak zítra asi kopii nestihneme.Kluk má tu dětskou občanku, myslíte že by to nestačilo?
U nás chtěli buď rodný list dítěte nebo občanku rodičů v případě, že tam mají zapsané rodné číslo dítěte. To já nemám, takže jsem dávala ten rodný list - mimochodem hledala jsem ho tu půl hodiny před odchodem, uplně jsem na něj zapomněla ![]()
Bylo to jen kvůli tomu rodnýmu číslu, tak jestli ho má v té občance, tak by to snad neměl být problém
Zkus zítra zavolat do školy a poptat se ![]()
@Bunnies Určitě může být přijatá. Moje dcera taky ještě nemluví úplně dobře a je přijatá, ale jinak je šikovná a vidím to stejně, že ten rok ve školce by jí už nic nedal a taky je veliká a dál nechci, aby základku končila v šestnácti, střední ve dvaceti atd.
Ahoj,
tak máme za sebou zápis a snažím se to zpracovat…Doporučili nám odklad. Mají pravdu, že dcerka hůř mluví, má horší výslovnost. Ale netušila jsem, že vnímají jako velké minus, že nevykala paní učitelce. No dcerka si vyfasovala docela nepříjemnou paní učitelku. Mě i manželovi nesedla
. Nepříjemně nám sdělovala, že dcerka nevyká, že hůř mluví, že prý je sociálně nezralá apod. Dcerka mi vyprávěla, že ji paní učitelka nenechala počítat do 30, že ji nedovolila říct příjmení rodičů, sama mi řekla, že paní učitelka pospíchala. Sociálně nezralá podle nás není, v klidu od nás odejde a je s jinými lidmi, dokáže v klidu sedět u stolu a plnit úkol. No mi přijde, že ty učitelky chtějí děti se kterými je nejmíň práce. Jakoby nevnímali fakt, že je to pořád malé dítě. Doma ráda počítá, baví ji angličtina. Hrozně trénovala, aby napsala své jméno správně a hezky. Povídala mi, jak ve školce si vyprávěj o škole, s kým tam půjde apod. Je mi to líto. Na jednu stranu si říkám, až tam půjde v sedmi, tak už bude mluvit ještě líp, učivo ji půjde ještě líp a nebude mít tolik nedostatků jako teď. Ale zas ji další rok školky nic nedá, bude tam mezi mrňaty a už teď se tam „nudí“. Ještě nás čeká poradna a škola chce její vyjádření. Ptala jsem se paní ředitelky, jak to bude probíhat, pokud poradna bude pro nástup do školy. Tak mi bylo řečeno, že už to závisí jenom na nás rodičích. No, v poradně jsme už byli před půl rokem a paní psycholožka nám řekla, že to na školu vidí, že to máme zkusit. No i kdyby paní psycholožka doporučila školní docházku, tak je mi blbé tam dát dceru, když ji tam teď „nechtějí“. No, prostě to musím vstřebat, dcerka půjde v sedmi letech a já ji musím vymyslet kroužky, aby se nenudila a dál rozvíjela. Naše vesnická školka ji toho moc nedá, paní učitelky jsou moc hodné, ale mají tam toho hodně, spoustu tříleťáků a je tam jedna na 28 dětí. Asi ani radu nečekám, potřebovala jsem se vypsat a sdělit, že ne všechny rodiče jsou pro dnešní trend odkladů. Jen ještě napíšu, že jsem překvapená školstvím v Čechách. Já byla ve školce v Rakousku, mluvila jsem česky a německy a pak jsme se přestěhovali do Kanady a já tam nastoupila normálně do místní školy do první třídy i když jsem neuměla anglicky, prostě se mi věnovala víc jedna učitelka a já vše dohnala a nepropadla jsem a chodila normálně do místní školy až do konce páté třídy. Pak jsme se přistěhovali zpátky do Č. R a tady začali problémy. Dělala jsem rozdílové zkoušky o prázdninách a dle nich jsem měla místo do šesté třídy nastoupit do čtvrté třídy. Tak jsme ve dvanácti chodila 4.třídy a cítila jsem se tam hrozně. Tak hodně jsem na sobě makala, abych nemusela být mezi mrňaty, že mě potom dali do 5.třídy a tam jsem se už cítila líp. V jiné zemi by mě nechali mezi vrstevníky a doučovali mě…
@Bunnies Asi jste opravdu narazili na špatnou učitelku. Vždyť výslovnost, pokud budete trénovat, se za 8 měsíců, kdy by nastupovala do školy, ještě zlepší. Kdyby trénovala, tak určitě. A pokud vy, jako rodiče, pozorujete sociální zralost dobrou, tak bych dala na názor poradny a případně ji do školy dala. Těžko bych snášela, že se dcera bude nudit celý rok zbytečně ve školce.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.