Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě se tyhle dva důvody - mluvení a tykání nezdají jako zásadní problém. Pokud Vám dá psycholožka požehnání, tak dcerku do školy dej. Je před ní ještě půl roku a v tom čase může udělat ještě velký skok v řeči. Zaměřte se teď pořádně na logopedii. Učitelka u zápisu, i když je to smutné, třeba zrovna neměla svůj den.
@Bunnies Špatnou řeč taky nevidím jako důvod pro odklad (nevím, jak moc špatně mluví). Ve školce má dcerka holčičku, které bylo v lednu 7 a měla odklad právě proto, že špatně mluvila. Pravda je, že se zlepšuje, ale špatně mluví pořád. Nicméně v naší spádové škole je vyloženě logopedická třída, ve které je menší počet dětí.
To, že holčička paní učitelce nevykala mně osobně přijde zvláštní a jako známka nezralosti, už je „velká“ na to, aby to dokázala rozlišit a zhodnotit (ve školce paní učitelkám tyká?). Možná byla zvláštní i paní učitelka, ale celkem chápu, že nenechá dítě napočítat do třiceti - proč by měla? Další by chtěl počítat do stovky (plácám, ale možnost tady je a některé děti to umí v okamžiku, kdy pochopí princip číselné řady).
Rozhodnutí je ale opravdu jen na vás a pokud máte pocit, že školu v pohodě zvládne, neřešila bych, že ji tam „nechtějí“. (Navíc na podání žádosti o odklad máš čas do konce května, to bude dcerka zase o kus dál.)
@Bunnies Ahojky, no mi narazit na takovou tak nevím, já se právě bála, že nám doporučí odklad a přitom ji chválila. U nás nechtěla počítání, jen jeslti pozná tvary, čísla do pěti, nějaké písmenka. Podle mě to ani není o tom zda to dítě umí počítat atd, ale o tom jak spolupracuje. Uvidíš, co ti doporučí v poradně.
Ono k tomu vykání, dítě právě už má rozlišovat, komu vykat a tykat. ze to je známka vyspělosti, ale ted fakt nevím, kde jsem to četla. Ze jak rozlišuje nahoře dole, den a noc tak toto by také mělo být automaticky.
Právě to co jsem zjištovala já, kdo má konečný slovo při přijetí do školy, tak školka, škola a poradna může dát jen doporučení, ale konečné slovo a rozhodnutí má rodič.
My máme ve školce kluka, má v září 6, ale jinak počítat umí, písmenka zná snad od čtyř, pomalu začíná číst, zná vlajky, vesmír, prostě úplně na jiné úrovni než moje dcera, ale učitelka ze školky ji nedoporučila aby ho dala do školy, že jej ještě dětinský.
Hm, tak i tvé osobní zkušenosti nic moc. Podle mě ti někdo prostě dal sežrat, že sis cestovala po světě ![]()
Poslední slovo v tom, jestli tvoje dítě do školy půjde ne bo ne, máš ty jako rodič, i kdyby psycholožka v poradně a učitelka u zápisu byly proti. Pokud ti tedy dítě nevezmou z kapacitních důvodů, to je jiná věc, ale v místě bydliště ti dítě vzít musí.
Výslovnost se dá dopilovat, na logopedii už chodíte? Do září chybí 7 měsíců a to se dá dohnat.
A nejvíc mě překvapuje, že je pro někoho problém vykání ![]()
Náš synátor má zápis v úterý.
@Bunnies Tak hlavně nějaká cizí učitelka, která dítě vidí poprvé a mluví s ním tak 15 minut nemůže hodnotit jeho zralost!
Měla jsem z toho taky strach, protože moje dcera se stydí, počítala jsem s tím, že u zápisu nic neřekne a nepředvede. Tak jsem to konzultovala přímo na ZŠ kam jsme se hlásili, bylo mi řečeno, že je hodně dětí, co se u zápisu zaseknou a že za 15 minut stejně nelze dítě zhodnotit, že zhodnocení jestli dítko je zralé na školu nebo ne patří učitelkám ze školky, které ho znají několik let a případně psycholožce z PPP.
Jinak u nás zápis probíhal stylem, že děti vůbec nepřišly do kontaktu s žádnou učitelkou, plnily nějaké úkoly a přitom jim pomáhaly starší žáci, za každý splněný úkol dostaly razítko, ten papír se ale nikam nezakládal, bylo to zabavení dětí než rodiče vystojí frontu na vyplnění papírů. ![]()
Asi bych se poradila i s učitelkou v MŠ. Přeci jen zná dítě v jiných situacíh než rodič. A může říct zda se jí zralé na školu zdá nebo nezdá.
Vykání je opravdu známkou školní zralosti, ovšem to může do září ještě dohnat.
A špatná výslovnost se taky dá pilovat. U nás ve škole mluví špatně i druháci.
Ve školce vychvalovali, jak se dcerka zlepšila ve výslovnosti. I na logopedii kam chodí ji naposledy chválila, že se zlepšila. Logopedka nás viděla po delší době a dala nám za úkol jen vylepšit č, před a u a říkala, že ji r naskakuje už přirozené samo. Když se dcerka snaží, tak mluví skoro normálně, ale má taky dny, kdy mluví rychle a já ji nerozumím. Já se bojím, kdyby nastoupila do první třídy, aby se ji spolužáci nesmáli, neshazovali ji kvůli řeči. Špatně skládá věty, to má bohužel trochu blbě odposlechnuté. Já občas taky bojují s češtinou a myslím si, že to má trochu následek. No po tom zápisu to ve mě bije. Nevím, zda se ji prosadit nebo radši to nechat být a rozvíjet ji sama. Dcera má své přednosti a taky své nedostatky jako každé dítě a je těžké jako máma být objektivní. Uvidíme co poradna a zeptám se ještě ve školce.
Jestli si myslíš, že je tvá dcera na školu připravená, určitě bych jí tam dala. Nenech se zvyklat, učitelka nemůže dítě zhodnotit za tak krátkou dobu. Snažte se vylepšit do září výslovnost, tykání a vykání bych neřešila vůbec. U syna tykaji i učitelce ve škole, takže vykat málem neumí ani teď v 9
Žijeme v zahraničí a reálie jsou tu trochu jiné, ale pokud dcerka ve školce učitelkám tyká, tak kde se asi měla to vykání naučit?
@Alichi U nás děti ve školce učitelkám tykají, takže mi přijde celkem logický, že se dítě u zápisu hned „nepřepne“.
Já jsem dlouhou dobu počítala s odkladem a pak to začalo v poradně, že by dcerka mohla do školy, pak ve školce, pak i na logopedii. Já jsem tedy začala počítat s tím, že by to mohlo vyjít.
Je to těžké rozhodnutí. Manžel říká, že je lepší aby nastoupila v sedmi a byla už na tom lépe než nastupovat s problémy.
Asi bude lepší odklad s tím, že ji přihlásím na kroužky, aby se nenudila a rozvíjela.
Je to složité. Když se to snažím v hlavě srovnat, tak má nedostatky- nechce přestat si cucat palec, huhlá, špatně skládá věty, neumí abecedu, kalendářní měsíce, dny v týdnu…
Umí- počítat (pochopila posloupnost), barvy (chápe i míchání barev - např. že tělová je kombinace bílé, růžové a oranžové), pozná některá čísla, umí manipulovat s lidmi, je vychytralá, když něco chce, je chápavá, kamarádská, pomůže slabším, umí být i trpělivá, hrozně je kreativní, strašně ráda maluje, stříhá, něco vyrábí- např. sama si nakreslí postavičku a vezme oblečení z barbínek a nalepí oblečení lepenkou na papírovou postavičku, nastříhá si brčka a nalepí na papír jako srdíčko. Na zápisu nakreslila moc hezky mě
, vše rovnoměrné, důkladně vybarvené, maluje i řasy, 5 prstů apod. Z kroužku angličtiny si dobře pamatuje anglická slovíčka (doma kontroluji výslovnost)
Ve školce se jí ale špatně komunikuje s vrstevníky, ale nestranní se, snaží se začlenit do kolektivu. Kdyby uměla dobře mluvit, tak by vše bylo jinak.
Mě to vykání úplně vyrazilo dech. Dcera šla za dveře s učitelkou do třídy. My čekali venku. Pak přišla paní učitelka a přísným hlasem a s hodně nepříjemným pohledem na mě koukla a řekla- Tykala mi!. Vůbec jsem nechápala. Podala to jako veledůležitou informaci. Pak pokračovala dál- nevyká a tak je sociálně nezralá, špatně vyslovuje. Všechny úkoly zvládla, doporučuji poradnu a odklad a na shledanou.
@Bunnies můžu otázku co mi vrtá hlavou? Když jste přišli k učitelce a dcerku předávali vy jste se s paní učitelkou nezdravili? Neříkali dobrý den? ![]()
Jako každé dítě má jiné nedostatky, bohužel nedostatky v řeči berou jako velké mínus třeba při diktátech, při psaní. Umí dcera třeba na jaké písmeno začíná auto, atd. My měli u zápisu pro mě šílené slovo žížala. ze když dítě špatně a mluví tak pak neslyší ty písmena co mají být ve slovech a je to pak špatná známka zbytečně. Ano jsou logopedické kroužky, ale jen asi na dopilování.
Máme ve školce holčičku, co měla odklad ted měla sedm a stejně špatně mluví, ale už na to budou ve škole brát ohled.
@EvaG jj, řekli jsme si v rychlosti dobrý den a pak hned na mě upřeně koukla a vytkla mi tykání. Nezná abecedu, když se zeptám na jaké písmenko začíná Lučina, tak mi odpoví Lu. Nevím, jestli to špatně slyší nebo jen to jen neznalost písmen.. Nejsem odborník, jen jako rodič jsem třeba počítala s tím, že abecedu se budou učit v první třídě. Nevím, asi dnešní doba má vyšší nároky na děti nebo já nevím co má pětileté dítě všechno umět.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.