Zápis do školy 2014

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10937
15.1.14 13:17

@Princess no přece na žíněnce, ne? :mrgreen: No prý tam musí bát něco pohybového. Právě mě štve, že zápis jak prestižní škola, přitom blbá základka na vesnici. Skolka na takto těžký zápis ani nepřipravuje a kdybych to nevěděla od ostatních maminek, tak učím základy. Protože mě loni nahlodala řída že ji mám dát odklad, jsem se chtěla letos informovat jak to vypadá, protože jsem slyšela, že běžně školka informuje školu, tak mi učitelka řekla, že vy ji dala, ale že mě nemůže říct jestli ano nebo ne, že to závisí na mě. Ale ono je to těžké, když nevím jak ve školce spolupracuje, protože doma mi dělá naschvály a nesnaží se. Loni ještě na ni byli stížnosti, že nedělá to co má, že děti si malují a ona ne. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
15.1.14 13:24

@EvaG Já bych se nebála, my jsme z toho víc ve stresu, než děcka.
Zápis slouží k tomu, aby věděli, kolik se jim přihlásilo dětí. Možná blbě řečeno, ale je to tak. Můžou ti naznačit, že by počkali, ale pokud řekneš, že do školy půjde, tak půjde.
Dcerka sice zvládne to, co jsem psala, umí kotoul i zavázat si tkaničku (ale opravdu mi nikdo neříkal, že by dítě u zápisu předvádělo kotrmelce), ale taky všechno neumí (např. měsíce jsem ji neučila) a určitě něco poplete. S tím se snad počítá. :nevim: (Ale samozřejmě jsem se ptala ve školce, jak se jim jeví.)

Co mám srovnání stejně starých dětí, tak každé „něco“ umí a něco ne. A na rozhodnutí o odkladu máš čas asi do konce května (alespoň u nás, tak předpokládám, že to je celorepublikově), to bude zase o kus dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
15.1.14 13:27

@Alichi moc děkuji, je pravda, že z toho mám nervy, větší než když jsem maturovala já. :oops: Právě bude veliký problém, protože ona je silný ročník 2008 kdy je letos nejvíce předškoláků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
15.1.14 13:39
@EvaG píše:
@Alichi moc děkuji, je pravda, že z toho mám nervy, větší než když jsem maturovala já. :oops: Právě bude veliký problém, protože ona je silný ročník 2008 kdy je letos nejvíce předškoláků.

Ono to nebude lepší ani dalších pár let. Tak ale do ZŠ vám dceru přijmout musí, nemusí vás zajímat, kolik je dětí. My tedy bydlíme ve větším městě, na ZŠ tady funguje spádovost - do spádové ZŠ nám vzít dítě musí, kdybychom si vybrali jinou - nespádovou, tak ne (a stejně bychom ve spádové skončili).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
15.1.14 13:39

Syn byl u zápisu vloni. Chtěli vědět jméno, příjmení. pak šel s učitelkou do třídy, vypracoval pracovní list, počítal a říkal barvy.

@EvaG já nakonec synovi (konec května) odklad dala. Bylo to na doporučení školky, ne že by školu nezvládl, ale byl málo sebevědomý, plus rok logopedie k dobru. Nejdřív byla fuška mu vysvětlit, že do školy nepůjde, když věděl že ho přijali, ale nakonec to vzal. Týden jsem kvůli tomu nespala jestli dělám dobře. Teď zpětně vím, že jsem dobře udělala. Hrozně za ten rok vyspěl, nikdy ho moc nebavilo kreslit, ale už si k tomu sedne občas sám. Dej na své pocity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
15.1.14 13:50

@Janafugi právě já bych ji do školy dala, to je můj pocit, protože takhle se mi chytá malých dětí, ona je logopedicky v pořádku, umí krásně mluvit a pak přijde ze školky a mluví hrozně, tak ji musím opravovat a pak zase pěkně mluví. Ona se hodně snaží a do školy chce jít, akorát okolí a všichni se přiklání k odkladu, ale protože je drobná, má 105cm a 16kg, ale já mám 149cm, takže i když půjde za rok pořád bude nejmenší. Dle učitelky z MS co ji má tři roky, tak by ji dala, ona je pomalejší, ale prý to je povahou a i učitelka se bojí, že tím, že do třídy přijdou 3-4 leté děti tak ji potáhnou dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
15.1.14 13:57

@EvaG hele tak ještě máš možnost psychologického vyšetření. Já když žádala odklad, tak jsem tam byla, a dle i doporučení psychologa odklad dala. Sama mi řekla, že syn je hodně inteligentní ale psychicky na školu nevyzrálý. Jestli chceš mít čístý svědomí, tak to vyšetření podstup. A budeš mít rozhodování jednodušší. Občas je odklad na škodu, pokud je šikovná mohla by se za rok ve škole nudit. Moje neteř je v září, hrozně šikovná, bystrá. Švagrová uvažovala, že by jí dala v 5ti a hned v září by jí bylo 6. Nedoporučili jí to z psychologického hlediska, nebyla vyspělá a i zlomená pastelka by jí mohla rozhodit. Vyšetřením nic nezkazíš a budeš mít klid. :hug: Chápu tě, taky jsem hrozně dlouho váhala.
Jinak váha apod. není důvod pro odklad, v tom s tebou naprosto souhlasím. Občas jdou do školy i hodně velké děti přestože nejsou až tak zralé. Tam je to zase kvůli tomu, aby v první třídě nevypadali jako třeťáci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
15.1.14 14:13

@EvaG Já tedy úplně koukám, co toho někde po předškolácích chtějí. 8o Já učím 2. a 3. třídu a vyjmenovat třeba měsíce nebo roční období, tak s tím mají i někteří třeťáci problém. A třeba slabikování, proč by to měli už znát, když se to učí celou první i druhou třídu. :think: Já mám doma taky předškolačku, zápis máme 30. ledna, co budou chtít to přesně nevím, vycházím z toho všeobecného - říct celé jméno a adresu, napočítat do 10, správně držet tužku, srozumitelně mluvit, básničku, písničku, základní geometrické tvary, nakreslit obrázek atp. Zápis beru jako něco, na co chci, aby se dcerka těšila a i já jako rodič, protože je to pro ni velký krok. Ne se stresovat a stresovat i ji, že to a to ještě neumí. 8) A paní učitelky ví, že jsou děti, které se můžou při zápisu stydět, ale za půl roku nástup do první třídy hravě zvládnou. Navíc konečné rozhodnutí „nastoupit/dát odklad“ je stejně na rodičích, školní docházka je povinná. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
15.1.14 14:30

@E.K.L. no ono to stresuje spíše mě, protože mě zaráží co chtějí, když mi známá řekla, že chtějí k zápisu jméno, bydliště, básničku a namalovat domeček tak bysme byli za vodou.
Dcera je hodně skoková, u ní nic nejde postupně.
Určitě ji nechci stresovat a ani to nedělám, vždy ji říkám, že hlavní je, aby mluvila nahlas, že ji budou dávat i těžké úkoly a když nebude vědět, tak stačí říct, já nevím. Každý den cestou ze školky opakujeme to co po ní budou chtít, aby si byla jistá, sama vidím jak se snaží, dřív ji vyprávění pohádek nic neříkalo, ted si sama sedne a vykládá to co vidí, hodně ji motivuje to, že oproti jiným dětem ve tříde ve školce už je předškolák a opravdu se snaží.
Ono je právě to, že se někdy sekne a nechce se ji, ale třeba motivace, když budeš krásně mluvit a srozumitelně tak vidina hranolků z mcdonaldu by měla být pro nás slušná motivace, aby se nesekla.
Já se spíš bojím toho, že toho chtějí tolik už na zápisu, aby potom ve škole nebrali, to umí a jedeme dál, aby prostě nevalili a brali ohledy i na ty pomalejší. Sama jsem byla ve škole pomalejší, tak vím jaké to je.
„nejdou mi nějaké tlačítka na PC, tak píši tak jak to jde“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
15.1.14 14:56

@EvaG Tomu rozumím, taky jsem to tak myslela, že se tím rodiče stresují a pak se ten stres třeba přenese i na dítě. Moje dcera se třeba před cizími ze začátku stydí, takže jestli bude mluvit při zápisu nahlas, to netuším. :lol: Vycházím z toho, co mi říkají paní učitelky ve školce, že je šikovná a školu zvládne. A než v září nastoupí, přece jen je to dalšího půl roku, zase bude o trochu dál, (naše je prosincová, takže je starší než vaše dcerka). S tím, že to ve škole pak nebudou probírat, to se nebojte, jedou podle osnov, a nikdy se nesejdou ve třídě děti, které jsou ve všem nej a nej a všechno ví a znají. Musí se přizpůsobit všem. ;) A možná se bojíte zbytečně dopředu, vaše dcerka nakonec přece nemusí patřit ve třídě k těm pomalým, třeba nakonec budete překvapená. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
15.1.14 15:39

@E.K.L. děkuji za názor, já jsem rozhodnuta dceru do školy dát, prostě to co zvládla za poslední ani ne půl rok, je veliký skok. Je mi jasné, že premiant nebude já jsem jím taky nebyla a manžel taky ne.
Právě co mě vždy tak rozladí je přístup MS, že se mnou třeba nekomunikují, přeci jen ty děti vidí z druhé strany. Hodně mě mrzí, že dřív byli předškoláci a k tomu příslušně adekvátní učitelka, která již děti připravovala k zápisu, letos je změna a předškoláci jsou ve smíšené třídě, vím, že je to dnes běžné, ale podle mě není k tomu ta učitelka adekvátní, když až na to, že maminky apelovali, kdy bude kroužek pro předškoláky a zda bude nějaká příprava k zápisu začali až 14 dní před zápisem se o to zajímat, hodně se prý i učitelky obořili do toho proč ony by měli mít slovo zda půjde dítě do školy či ne, přitom hodně lidí píše, že škola komunikuje se školkou. :think: Prostě mě přijde, že zkouší něco nového na co nejsou připraveni a tudíž to odnáší děti, že nebudou připravené. :think: Můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
15.1.14 15:52

@EvaG U nás ve školce taky bývali předškoláci zvlášť, teď druhým rokem jsou smíšené třídy, ale naše učitelky jsou zkušené a ochotné. Mají ve třídě činnosti přizpůsobené předškolákům, jedna paní učitelka věnuje část práce jim, zatímco druhá je s menšími. V průběhu podzimu plnili předškoláci s paní učitelkou odpovídající úkoly a ona nám to potom ukazovala na hovorových hodinách. Jinak samostatný kroužek pro předškoláky nemáme. Přeju, ať zápis zvládnete i potom vše ostatní. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
15.1.14 16:49

@E.K.L. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12959
15.1.14 20:08

Tak u nás nakonec pohodička :mrgreen:

Nejdřív jsme se pomocí takových úkolů a her prošli po škole - hry jim připravovaly starší děti, i nás tam provázely…Potom jsme vyplnili papíry a nakonec jsme šli do třídy s učitelkou. Tam se ona představila a zeptala dítěte, jak se jmenuje on (celým jménem). Sedli jsme ke stolu, Mates dostal papír, kde měl dva obrázky - hledat rozdíly, pak barvy, tvary, podepsat se, básničku říkal, pak tam byly dva obrázky a měl povyprávět, co je na nich za „nesmysl“. Celý to bylo takovou nenásilnou formou, hodně si s Máťou uč. povídala…Pak nám řekla, že je stopro přijatej, jemu pogratulovala, dala mu dáreček a pamětní list na zápis, řekla že se na něj už těší…No a jak byla taková milá a přátelská, tak jí Mates na pozdrav odpověděl „čau“ 8o :oops:
(tak se smála, že se spolu výborně skamarádili :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3282
16.1.14 09:43

My jdeme zítra a doufám, teda že to co tu píšete chtít nebudou, skoro mi to příjde jak nějaký talentovky :think: 8o 8o
My máme problém jen se psaním, mal je asi pravolevák :nevim: no uvidíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin