Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Holky, pište pište, co vaše děti uměly/ měly umět u letošního zápisu.
Nás to čeká za rok, takže hledám ispiraci, co je kde nového a co se máme za ten rok ještě doučit. Díky!!! ![]()
Zrovna dnes mame schuzku tak odpoledne povim co po nas peisti tyden u zapisu budou chtit.Sama jsem hodne zvedava.
My jdem na zápis dneska kolem 16hod…Ale co nám říkali na schůzkách, tak se budou ptát na jméno, adresu a pak jim dají nějaký úkol, mezitím co bude učitelka s námi rodiči vyplňovat papíry, pak nám říkali, že by měli znát geometrické tvary, barvy, počítat do deseti, říct první a poslední písmeno (třeba řekneš slovo kytka, tak dokázali říct, že první je K a poslední A), taky slabiky, správně držet tužku…Ale tohle všechno s nimi u nás trénují i ve školce…To je asi z mých poznámek z info schůzky před zápisem vše ![]()
Večer napíšu, co tam doopravdy dělal, na co se ho ptali a tak, sama jsem zvědavá:)
Vím od neteře:
Jméno, adresu, jména rodičů, nějakou básničku…vís nepamatuju ![]()
Tak naše škola…
s rodiči se sejdeme u stolečku, kde přebereme doklady a už tam se ptáme dítěte na jméno, věk, jen tak si povídáme a při tom zapíšeme základní údaje do zápisního lístku
Pak s dítkem projdeme třídu, kde co je–na nějaké lavici obrázkové knížky, na jiné barvy, pak geometrické tvary, čísla, písmenka a zkoušíme, ptáme se co ví, pozná a umí…
chceme krátkou básničku, jestli umí, písničku třeba---hlavně koukáme na to, jak dítě reaguje, jak odpovídá, tam se hodně pozná, jestli má vadu řeči
toto vše je spíš o povídání
a my pak máme takový pracovní list…domaluj, co chybí, udělej stejný počet teček, koleček…
zkus tleskat podle toho, jak vyslabikuješ slovo a za každou slabiku namaluj puntík
zkus podle číslice, kterou vidíš namalovat počet puntíků–pokud dítko zná čísla.
pak jde prcek malovat–my chceme postavu a s rodiči dořešíme údaje do zápisního lístku…
Ono z těch cca 20.minut se nedá poznat, jestli je dítě zralé na školu…hodně se dá na doporučení ze školky.
pokud si vzpomenu ještě na něco, napíšu ![]()
Díky všem za hodnotné informace
takže slabiky, no to by mně nenapadlo… ![]()
Jinak u nás ve škole je zápis ve čtvrtek…
já dřív učila a byla u mnoha zápisů---ted jsem v družině a půjdu se podívat, jak to je letos…
aby mě za rok kolegyně kluka vzaly
![]()
Jdeme k zápisu v pátek, pak poreferuju.
Předběžně - jak se dítě jmenuje, kdy se narodilo, adresa včetně č. p.; jména a povolání rodičů, říct básničku, zazpívat písničku, povyprávět pohádku; nakreslit postavu; orientace před/za/nad/pod + pravá/levá;, dny v týdnu; překreslit dle předlohy (třeba puntíky v řádcích - různý počet, několik řádků); barvy/tvary; seřadit např. od největšího k nejmenšímu; najít rozdíly mezi dvěma obrázky; matematická představivost (to uvidím, co bude obnášet), co se písmen týká, nevím, ale dcerka je pozná a začíná číst, takže tam problém nebude. Jinak první písmeno daného slova, vytleskávání slabik. Uvidíme.
Syn byl loni, zkoušela barvy, ptala se ho jestli umí čísla tak počítal do 10, písmena jsme řekla že neumí ale uměl se podepsat, pak chtěla něco nakreslit, šel do výtvarné třídy. Ptala se ho na školku, pak měl předkreslené tvary tak je měl dle obrázku namalovat tužkou. byli tam děti co neřekli nic i náš se dost styděl
ale koukala jsem že každá učitelka chtěla něco jiného, barvy zkoušela že řekla at si vybere modrou pastelku a pak zelenou…nic těžkého, pak se ho ptala jak se mu tam líbí tak řekl že to ujde ale už by rád šel domů
![]()
Nás čeká zápis v úterý, žádná schůzka co má umět nebyla, což mě štve, protože od maminek co byli třeba rok před námi, vím, že toho je hodně. Budeme tam hodinu.
program pro předškoláky jede až po zápisu. ![]()
Takže klasika Jméno, příjmení, datum narození, bydliště, jména rodičů, roční období, dny v týdnu, měsíce - ty neumíme, barvy, tvary, napočítat alespon do deseti, poznat čísla do pěti, loni bylo do deseti, kolik má slov slabik, na co slovo začíná, na co končí a třeba i druhé a třetí písmenko, básničku či písničku, zavázat tkaničku, udělat kotoul, namalovat postavičku s pěti prsty, krkem, podepsat se, říct pohádku dle obrázků, znát pravou a levou, orientovat se kdy je ráno, poledne večer, včera dnes atd., letos je poprvé smíšená třída mladších a předškoláků, takže se učitelky rozčilují když se roidče ptají jak pracují ve školce. No mám z toho nervy, protože mi to přijde dost těžké.
My k zápisu v únoru, tak si počkám do večera, co se tu dočtu ![]()
@EvaG píše:Takže klasika Jméno, příjmení, datum narození, bydliště, jména rodičů, roční období, dny v týdnu, měsíce - ty neumíme, barvy, tvary, napočítat alespon do deseti, poznat čísla do pěti, loni bylo do deseti, kolik má slov slabik, na co slovo začíná, na co končí a třeba i druhé a třetí písmenko, básničku či písničku, zavázat tkaničku, udělat kotoul, namalovat postavičku s pěti prsty, krkem, podepsat se, říct pohádku dle obrázků, znát pravou a levou, orientovat se kdy je ráno, poledne večer…
To je nějak moc věcí
Kotoul to slyším prvně. A to funguje tak, že kdo to nezvládne, tak ho do školy nevezmou? Dcera třeba zavázat tkaničku neumí, na co slovo začíná a končí většinou ví, ale druhé a třetí písmenko? To fakt ne. Měsíce…taky nic moc. Navíc předpokládám, že se bude stydět a třeba z ní ani nic nedostanou. ![]()
@Princess mě to právě vyráží dech, polovinu z toho neumí, ona bude mít šest v červnu a je fakt, že teprve ted se dostává do toho chtít a zajímat se. právě nevím, loni mě ředitelka říkala, že do školy ji nemám dávat, že by se musela hodně zlepšit, ale letos je to o 60% lepší, když se soustředí tak něco dáme dohromady, ale mám strach, že to bude den blbec a ona se mi tam sekne. Z toho ani nevím, kdo rozhoduje o přijetí, protože jsem se rozhodovala o odkladu, tak mi učitelky řekli, že konečné slovo mám já, ale proč by se jinak dělal zápis? Nevím jsem z toho na nervy, protože ona se ted strašně snaží, kdybych ji dala odklad, tak abych ji tím nějak neublížila, ve školce by měla zase 4 leté děti, který mi ji táhnou dolů.
Ví jak se jmenuje a příjmení, ví přesnou adresu, datum narození, ví jak se jmenují rodiče a sourozenec. Dny v týdnu ví, někdy si nemůže vzpomenou jak se začíná, roční období ví, měsíce něco dohromady dá, levá pravá by neměl být problém, postavičku konečně nakreslí v úrovní svých vrstevníků., básničku dá, zavázat tkaničku taky by měla umět, kotoul jsme trénovali, pak je problém tvary, ve stresu si plete čtverec a trojúhelník, zaměnuje 4 a 5 a má špatný barvocit na modrou a zelenou. Písmenka když se soustředí ví první a poslední, víc ji ani neučím, protože z toho má den blbec a bunda začíná na K.
Pohádku, konečně začala sama od sebe, včera mi podle knížky vykládala krtečka, co vidí, ale bojím se tak jak ty, že se sekne nebo bude mluvit potichu a já nevím zda můžu říct káto nahlas, zd ji můžu říct po- a ona začne pondělí, úterý a blabla. ![]()
@EvaG Tak já o nějakém seznamu co se MUSÍ umět slyším poprvé, na dnech otevřených dveří v ZŠ kde jsem byla nikde nic takového neříkali, měla jsem z toho spíš pocit, že zápis je víceméně formalita. Ještě se na jeden DOD chystám tak se tam zeptám konkrétně, ale tohle co píšeš je fakt moc. Kotoul jako budou dělat na podlaze ve třídě?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.