Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@smurfka Ano, šlo o loňské termíny (pátek odpoledne, sobota dopoledne). Ty letošní mnou vybraná škola neměla zveřejněné, přehlédla jsem to.
Zápisy u nás byly v pátek odpoledne a dnes dopoledne. Volala jsem cca hodinu poté, co zápis oficiálně skončil. Jinak by mě to taky nenapadlo.
Asi před hodinou jsem už spíš ze zoufalství zkusila zavolat na pevnou spádové ZŠ a ještě tam byl ředitel.
Pochopitelně jsem dostala menší kázání, ale naštěstí se smiloval. Mám se stavit a syna zapíše dodatečně.
Takže vyřešeno:)
Jdu vybrat nějaké dobré víno. Nebo máte někdo jiný tip?
@demian píše:
@Kelsey a nevíte náhodou, jak to je, když jsem prošvihla zápis?
Chci pro syna odklad, papíry z PPP i od lékařky mám vyřízené a vím, že je musím předat do 30.4. Současně jsem měla přijít na zápis. Ten byl dnes do 11 hodin.
Mnou vybraná ZŠ má na stránkách uvedený termín a nevšimla 7. a 8.dubna a nevšimla jsem si, že jde o rok 2017. Chystala jsem se dnes odpoledne.Děti, které nepřijdou k zápisu, automaticky nastupují k 1.9.2018 do první třídy do spádové školy.
Nevíte náhodou, jak to je?
Díky za radu!
Doklady pro odklad mám, podmínku zápisu ve vypsaném termínu už ne.
Zkoušela jsem volat, ale nikdo už to ve škole nebere.
A že jsem blbec, to vím.
V sobotu ti to ve škole těžko někdo zvedne, to dá rozum. Zavolej tam v pondělí a domluvíte se na náhradním termínu.
My meli treba zápis dnes. ![]()
Zavolala bych v pondeli do skoly. Nic lepsiho asi nevymyslis.
@demian píše:
@Kelsey a nevíte náhodou, jak to je, když jsem prošvihla zápis?
Chci pro syna odklad, papíry z PPP i od lékařky mám vyřízené a vím, že je musím předat do 30.4. Současně jsem měla přijít na zápis. Ten byl dnes do 11 hodin.
Mnou vybraná ZŠ má na stránkách uvedený termín a nevšimla 7. a 8.dubna a nevšimla jsem si, že jde o rok 2017. Chystala jsem se dnes odpoledne.Děti, které nepřijdou k zápisu, automaticky nastupují k 1.9.2018 do první třídy do spádové školy.
Nevíte náhodou, jak to je?
Díky za radu!
Doklady pro odklad mám, podmínku zápisu ve vypsaném termínu už ne.
Zkoušela jsem volat, ale nikdo už to ve škole nebere.
A že jsem blbec, to vím.
V sobotu nikdo ve skole neni
.
Tak hned v pondeli volat do skoly a domluvit se, ze papiry se dodaji.
Zdravím. Chci se zeptat těch, které daly odklad. Jaké k tomu vedly důvody? Syn je srpnový, nad odkladem jsme ani nepřemýšleli, ale jak se blíží zápis, tak si říkám jestli to pro něj nebude vše o dost náročnější (ostatní můžou být i o rok starší). Chodíme na logopedii, tam doufám, že to stihne dotrénovat, přijde mi šikovný, samostatný. Ale teď mi někdo řekl, že by rozhodně nedal dítě do školy, pokud by neumělo bez problémů všechna písmenka vyslovit. Opravdu je to takový problém, aby to byl jediný důvod pro odklad?
@Mrg píše: Více
ne, výslovnost není důvod k odkladu. Stejně by mu to klidně mohlo trvat déle než rok. Hodně dětí v první třídě špatně mluví.
U dcery v první třídě měla logopedické potíže polovina žáků, a to učitelka říkala, že jako logopedické potíže nepočítá nedotažené R a Ř. Nabízela logopedii ráno od 7:15, dcera tam kvůli R parkrat začla a naskočilo jí to, ale prihlasily se tuším jen 3 děti. Ještě na konci druhé několik dětí mluvilo fakt špatně.
Takže ne, se špatnou výslovností za exota fakt nebude, neboj.
Jelikož aktuálně mají poradny pokyn dávat co nejméně odkladů, tak bych dítě, co je v pohodě a jen špatně mluví dala do školy.
Dávala jsem do školy dítě, co neumělo L, R, Ř, ujížděly mu sykavky, nemělo čisté g, h, ch a v. Řeč jsme dotáhli na konci druhé třídy.
Mému bude teď 6, odklad zvažujeme. Ale vzhledem k tomu, jak na tom reálně děti v 1. třídě jsou ( působím na ZŠ), a co MŠMT vymýšlí na rok 2026/27, kdy už by musel jít, tak se čím dál víc přikláním k tomu, že půjde. Nechám si ho zhodnotit ještě naší speciální pedagožkou, v březnu jdeme do SPC ( v MŠ má AP už druhý rok), v březnu půjde na klub předškoláků a uvidíme co řeknou kolegyně v dubnu na zápisu. Co jsem zatím zjistila, tak odklad by byl jen kvůli řeči ( neumí r a ř, ale taky š, č, ž) a pozornosti, v té se ale zlepšuje, pracovní listy dělá, u hry vydrží, úchop má správný, stříhá, lepí, je samostatný a manuálně zručný.. A dnes opravdu děti v 1. třídě nesedí 45 minut v lavici s plnou pozorností. Mám v 3. třídě žáka, který udrží pozornost kolísavě, někdy dokonce jen minutu, dvě.
Nejstarší syn odklad měl, byl květnový, stejně by byl jeden z nejmladších, a on měl smíšenou dysfazii a Adhd. Tam odklad opravdu prospěl.
Určitě není. Dávala jsem teď srpnatko, výslovnost nemá 100%, posvěceno PPP. Pokud máš pochybnosti, objednej se tam.
Příspěvek upraven 19.01.25 v 18:08
Moje dítě mělo odklad kvůli celkové nezralosti. Tam ale bylo špatně skoro všechno. Jemná i hrubá motorika, nesoustředěnost, mluvení, samostatnost. Nikdy bych nedala odklad dítěti jen kvůli mluvení nebo že by před spolužáky mělo nějakou nevýhodu. To je prostě nesmysl.
Syn je červencový, odklad jsme nedali, logopedii jsme navštěvovali celou první třídu. Ono někdy je na škodu dát odklad, pokud jinak dítě zvládá pozornost, má velkou slovní zásobu, a hlavně se chce učit, právě naopak někdy se ten moment prošvihne. Nyní s odstupem, jsem ráda, že jsme odklad ani nezvažovali. Prospěch i na druhém stupni výborný, účastní se recitačních soutěží, tudíž výslovnost perfektní. Nicméně i třídní byl spíš rozpačitý z toho, že mezi spolužáky je rozdíl třeba i tří let a to je problém. Mám i kolegyni jejíž syn je ve 3. třídě, náš v 7. a věkově jsou od sebe o dva a půl roku.
Já mám květnového a nebyl pochyb, aby šel. S ním šli do školy dva odkladovy červenec a srpen a zároveň nastoupili v šesti jeden červen a červenec. Jde o zralost a ne měsíc narození. U nás už v době narozenin bylo dávno jasne, ze není vůbec důvod pro odklad. Ještě před narozeninama se uměl podepsat, četl třímístná čísla a základně sčítal a odčítal do 10. Do školy v 6r3m nastoupil s tím, ze uměl číst a počítat do 20. Teď už čte velmi rychle (ještě ne plynule) a zvládá základy násobení a dělení dvojkou do 20. Chápe princip sudá/ lichá. Plno lidí se nás ptalo jestli bude mít odklad a já jen odpovídala, že ne, že by nas doma sežral (obrazně). Dej dítku čas na vyprofilování, do září času dost.
Super, díky za odpovědi. Malý nezvládá R, Ř, tam se zatím vůbec nechytá. Jenže i š, č, ž. Momentálně jsme se dostali k tomu, že to umí krásně vyslovit, ale když se nesoustředí, tak to nepoužívá. Takže každé jeho slovo opravujeme a snad si navykne.
Také nejsem moc pro odklad, ale máme kolem sebe spíš mladší děti, nebo výrazně starší, nemám přehled jak na tom je tedy svými znalostmi oproti vrstevníkům. Podepsat se umí, nečte a veškeré mé pokusy s pracovními sešity ignoruje.
@demian neznám žádnou školu která by měla zápisy o víkendu..ten termín byl minulý rok ne?
jinak mi máme uvedeno že když nestihnem v den zápisu máme možnost ještě do konce měsíce ( kdy zápisy jsou ) zavolat si o termín k řediteli..navíc pokud chcete odklad tak to neva, kdybyste chtěli nastoupit bylo by to asi " horší " ale jak říkám, zavolej tam, ale v pracovní dny prosímte..je jasné že o víkendu ve škole nikdo není