Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,zajímá má jedna věc týkající se zarděnek. Teď jsem v 7 týdnu těhotenství a mám holčičku (2 roky a 7 měsíců), které se na rukách udělala vyrážka, na kožním mi dr. řekla, že je to nejspíš kopřivka nebo reakce na sluníčko. Ale přece jen mi to nedá ..... napadlo mě, jestli by to nemohli být i zarděnky, které jak jsem se dočetla jsou nebezpečné v 1. trimestru těhu - napadají plod a způsobují vážné zdravotní problémy, tedy se těhu musí ukončit. Pokud jsem jako dítě zarděnky prodělala, už je nemohu dostat nebo přece jen ano? A malá je přece proti nim očkovaná, znamená to tedy, že je chráněná a dostat je nikdy nemůže?
Asi zmatkuju zbytečně, ale jak jsem v tom začla šťourat, nedá mi to spát.
Děkuju za jakýkoliv názor.
Já si myslím, že zarděnky jsou určitý typ vyrážky, který by lékař měl poznat..I když v dnešní době, kdy i díky očkování spousta nemocí probíhá neobvykle, atypicky, mutuje.
Po prodělaných zarděnkách by měla být celoživotní imunita, ale nejsem lékař..
Děti jsou očkované, přesto si myslím, že se může stát, že onemocní zarděnkami..
Nestresuj se. Co se má stát, stane se. Neovlivníš to.
Moje tchýně prodělala zarděnky, skutečné zarděnky na začátku třetího těhotenství. Chytla to od dětí. Dřív se neočkovalo. Dítě se narodilo zdravé.
Sama mi řekla, že dřív se o tom tolik nevědělo a bylo líp. Ne, že by se nebála, ale nebyl UTZ, prostě pokud nechtěla těhotenství přerušit, musela vše nechat na pospas osudu.
Přeji pohodové těhotenství, co nejméně stresu a zdravé miminko ![]()
děkuju, můj problém je v tom, že hned všechno komplikuju a vyhledávám na internetu a to se pak nestačím divit, akorát děsím sama sebe.
dík ![]()
To znám
Taková jsem byla taky, hlavně při prvním těhotenství. Jediná moje záchrana byla, že jsem v té době neměla stálý přístup k internetu
Ale i články v časopisech pro maminky jsou občas plné děsů a hrozeb..
Snaž se užívat si těhotenství a nemyslet na nic zlého
Já jsem si paradoxně užila až to druhé, i když jsem se musela starat o staršího. Na chmurné myšlenky nebyl čas ![]()
Neboj se, nase generace byla proti zardenkam ockovana tesne pred pubertou. Ted uz se ockuje daleko driv, takze mas chraneny i dite. Zardenky jsou celkem vzacny, leta jsem neslysela, ze by je nekdo v mym okoli mel.
přestaň surfovat po netu a kup si červenou knihovnu
(myšleno v dobrém) já jsem s klárkou taky všechno strašně řešila a moje gynekoložka ze mě už pak nemohla a zakázala mi internet ![]()
jinak dítě máš očkované, takže zarděnky chytit nemůže. poslední dobou má spousta dětí kožní reakce na sluníčko. takže důvěřuj doktorům a užívej si těhotenství ![]()
Ahoj, myslite, ze muzou byt zardenky? Jde mi o reakci po ockovani. Dekuju
A co klinika? K tomu nic neuvádíte. Byla teplota? Byl výseč nejdříve na obličeji? Co zduření uzlin??
@sediza 10.den po ockovani mel jen trosicku zvysenou. Prvni pupinky byly na obliceji, ale i na nozickach a zadech. Doktorce jsem volala, pry mozna potravinova alergie a mame zkusit dietu. Dieta zatim nepomaha. Tak me napadla reakce na priorix..
@Martina712 Počkej, doktorce jsi volala a ona vás neprohlédla ? Konzultace jen po tlf ? To jako fakt ??? Šla bych na prohlídku, klidně i na pohotovost. Ale rozhodně bych nic nekonzultovala po tlf, vyrážku musí dr. vidět, aby se mohli vyjádřit, jinak je to jak věštění z křišťálové koule.
@leisa jo, jen po telefonu a kdyz se do patku nezlepsi, mam se stavit.(ze do nej mam cpat antialergika) Zkousela jsem kozni, ale tam nas nevzali, ze meli plno.
Podobny vyrazky resime uz skoro rok (dieta,gastro,alergo..)a bez vysledku. Dle ruznych testu a vysetreni je malej v poradku a zadnou alergii nema. Tak mi prijde, ze se me chce trochu zbavit. Ted uz jedl vsechno a byl v pohode, tak si rikam ze to tak casove vychazi na tu reakci..
@Martina712 Taky bych řekla, že to byla reakce. A samozřejmě to do hlášení nepůjde a další vedlejší účinek bude zameten pod koberec, jako 99% dalších. :/
@leisa a kam se to hlasi? Asi blba otazka, ale nemam s tim zadnou zkusenost a nemyslim si, ze by to moje mudr nekam ohlasovala, ona mi proste rekne, ze reakci vyloucit nemuze,ale v nasem pripade to je typicka alergie a vekem se to zlepsi. To uz jsem slysela mockrat..