Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, moje 3-letá dcera má od včerejška zarudlou a bolavou horní dáseň okolo zubů, nechce si kvůli tomu ani čistit zuby a bolí ji to i při jídle. Volala jsem na zubní, ale dr. má dovolenou. Nevíte, co by to mohlo být a co by na to pomohlo? Díky!
Zánět dásní, je to bolestivé, můžou se přidat horečky, ale nemusí. Mazat Mundisalem nebo jemu podobnou mastičkou.
Ondrovi se tohle letos v zimě rozjelo ve velmi ošklivý zánět, kdy měl afty po celé pusince + ta zarudlá dásna, kdy horní zoubky nebyly skoro vidět
to byla naše zatím nejhorší a nejdelší nemoc.
Nas maly když to měl tak nam pomohl Tantum Verde před jidlem jsem mu tim potřele pusinu
My na to také trpíme,Adámkovi naskáčou aftíky,nejí,nečistí si zuby,horečky k tomu.Používáme Tantum Verde-ropztok na výplachy.Ostatní strašně bolí a štípe a to i mundisal gel)osobně vyzkoušeno.Přidat B-komplex!!
Prakticky jiná léčba na to není,někdo dopručuje genciánku.ATB se na to nedávají,můžeš při velkých bolestech dávat nurofen.Nám to i krvácelo,držím palce.Je to hrozná nemoc ![]()
Zánět dásní, taky jsme prodělali. Vyplachuj šalvějovým vývarem, pokud není alergie, tak pít heřmánkový čaj, dásně potírat šalvějem případně tantum verde.
Tohle je moje zkušenost, psala jsem tu kdysi příspěvek:
Teď s Verunkou týden řešíme bolavou pusinku, nejprve měla dva dny horečku a nebylo vidět z čeho. Jen hůř jedla jinak nic, to jsem přisuzovala teplu a čekala, co se z toho vyklube, ale třetí den ráno jsem cítila, že ji smrdí s pusinky, takže jsem jí násilím pusu prohlídla a našla jsem pod předními horními čtyřmi zuby zánět dásně. Tak jsem jí to vatovou tyčinkou vytlačila (nemusím vám asi popisovat, jak řvala chuděrka, ale bylo to nutný) a horečka pak ráz naráz zmizela. Pila šalvěj a heřmánek, teda spíš cucala, což stačilo. 3× za den jsem štětičkou namočenou v šalvěji vydezinfikovala a na noc dala genciálku a hlídala, aby nevznikal další hnis. V pondělí jsem zašla k zubařce, aby to zkontrolovala, jestli to nejde do hloubky a případně se poradit, co ještě dělat. Potvrdila mi, že všechno dělám dobře a že mám pokračovat. Nu už je to týden a konečně začíná i jíst něco nemixovaného.
Koupila jsem ještě tantum verde na to potírání a to ji trošku pomáhá od bolesti.
Nu snad už to bude jen lepší a lepší. Vůbec netuším jak jí to vzniklo a jak dlouho předtím, než se objevily horečky tam něco začalo.
Ahoj,
nám včera zubařka doporučila Solcoseryl - mastičku na všechny možné nešvary v puse pro dospělé i děti. Prý narozdíl od vodiček a gelů přilne ke sliznici a vydrží „léčit“ déle. Je sice drahá, ale koupila jsem ji, sama mám sem tam problémy s dásněmi, tak uvidíme.